Ciasto ucierane z truskawkami i kruszonką

Ciasto ucierane z truskawkami i kruszonką

Dodany przez:

Ciasto ucierane z truskawkami i kruszonką

Ciasta owocowe

Czas przygotowania:
Porcje:
12 porcji
Ocena:

(średnia 3.5 z 2 głosów)

Składniki

  • Ciasto:
  • 200 g miękkiego masła,
  • 160 g cukru,
  • 2 łyżeczki cukru wanilinowego,
  • 4 jaja,
  • 200 g mąki tortowej,
  • 40 g mąki ziemniaczanej,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 500 g owoców (u mnie mrożone truskawki, nie rozmrażałam ich przed pieczeniem)
  • Kruszonka:
  • 100 g masła,
  • 150 g mąki tortowej,
  • 50 g cukru pudru

Przygotowanie

  1. Masło utrzeć z cukrem i cukrem pudrem. Dodawać po jednym jajku. Mąkę, mąkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia wymieszać w osobnej misce, dodać do mokrych składników. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Przelać do niej ciasto i wyrównać. Dodać zamrożone truskawki lub świeże owoce.
  2. Z powyższych składników zagnieść dokładnie kruszonkę, posypać ciasto. Piec 40-45 min. w 175°C z termoobiegiem.
przekąska deser truskawki kruszonka
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze

Podobne przepisy