Ciasto makowe ucierane

Przygotowanie: 25 minut Pieczenie: 1 godzina Porcja: 305 kcal Składniki na 6 porcji

Dodany przez:

Ciasto makowe ucierane

Makowce

Czas przygotowania:
Kalorie:
305 kcal
Porcje:
6 porcji
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

  • Danie dietetyczne
  • Szybka kuchnia

Składniki

  • 2 szklanki (33 dag) maku
  • 6 łyżek mąki ziemniaczanej
  • 2 szklanki (45 dag) cukru
  • 12 jajek
  • torebka cukru waniliowego
  • mały kieliszek rumu lub zapach rumowy
  • tłuszcz i bułka tarta do formy

Przygotowanie

  1. Mak opłukać, sparzyć wrzątkiem, osączyć i raz zemleć, używając sitka o małych otworach. Żółtka oddzielić od białek. Żółtka utrzeć z cukrem, cukrem waniliowym i rumem na puszystą masę.
  2. Stopniowo dodawać przesianą mąkę i zmielony mak. Białka ubić na sztywną pianę i delikatnie wymieszać z masą makową.
  3. Formę do pieczenia natłuścić, posypać tartą bułką i przelać do niej ciasto. Piec 1 godzinę w temperaturze 190°C. Po ostudzeniu polać polewą czekoladową.
ciasta Boże Narodzenie deser desery mak ciasto z makiem
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze