Ciasto makowe ucierane

Przygotowanie: 25 minut Pieczenie: 1 godzina Porcja: 305 kcal Składniki na 6 porcji

CiastamakowiecDesery

Czas przygotowania:
25 min.
Kalorie:
305 kcal
Dla ilu osób:
dla 6 osób
Ocena:

(średnia 4.51 z 149 głosów)

Składniki:

  • 2 szklanki (33 dag) maku
  • 6 łyżek mąki ziemniaczanej
  • 2 szklanki (45 dag) cukru
  • 12 jajek
  • torebka cukru waniliowego
  • mały kieliszek rumu lub zapach rumowy
  • tłuszcz i bułka tarta do formy

Rodzaj diety:

Sposób przygotowania:

Kroki wykonania:

  • Mak opłukać, sparzyć wrzątkiem, osączyć i raz zemleć, używając sitka o małych otworach. Żółtka oddzielić od białek. Żółtka utrzeć z cukrem, cukrem waniliowym i rumem na puszystą masę.
  • Stopniowo dodawać przesianą mąkę i zmielony mak. Białka ubić na sztywną pianę i delikatnie wymieszać z masą makową.
  • Formę do pieczenia natłuścić, posypać tartą bułką i przelać do niej ciasto. Piec 1 godzinę w temperaturze 190°C. Po ostudzeniu polać polewą czekoladową.

Kalorie: 305

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Podobne przepisy