Ciasto ucierane z makiem jest jedną z wielu propozycji na święta. To dlatego, że potrawy z jego dodatkiem mają zapewnić domownikom dobrobyt i szczęście w nadchodzącym roku. Makiełki, rolady makowe i strucle – wybór smakołyków jest duży. A może w tym roku wypróbujecie przepis na pyszne ciasto ucierane z makiem? Przygotowanie jest proste i nie zajmuje zbyt wiele czasu.
Artur Rogalski
Przygotowanie maku: suche ziarenka zalewamy wrzątkiem, przykrywamy pokrywką i odstawiamy na 30 minut. Następnie odkrywamy i pozostawiamy do ostygnięcia, po czym odcedzamy przez gazę lub czystą ściereczkę.
Mielenie: namoczony mak mielimy dwukrotnie w maszynce do mielenia mięsa lub przy pomocy malaksera.
Przygotowanie masy makowej: drobno siekamy bakalie. Sięgamy po 4 jajka i oddzielamy żółtka od białek do dwóch osobnych misek. Żółtka ucieramy z cukrem pudrem (150 g) przy pomocy miksera. Stopniowo dodajemy mak, a następnie bakalie.
Piana z białek do masy makowej: ubijamy ją na sztywno i dodajemy do masy makowej, delikatnie mieszając całość szpatułką.
Masa na ciasto: z pozostałych 6 jajek również oddzielamy białka od żółtek. Przesiewamy mąkę do miski i mieszamy ją z proszkiem do pieczenia. W osobnej misce ucieramy masło z białym cukrem przy pomocy miksera i stopniowo dodajemy żółtka. Następnie dodajemy mąkę zmieszaną z proszkiem i mleko (na przemian – jedna łyżka mąki, potem łyżka mleka itd.). Miksujemy do połączenia składników. Na koniec dodajemy sok z cytryny i delikatnie mieszamy całość.
Piana z białek do ciasta: w osobnym wysokim naczyniu ubijamy białka na pianę, po czym dodajemy ją do masy na ciasto ucierane z makiem. Łączymy za pomocą szpatułki.
Wykładanie ciasta na blachę: rozgrzewamy piekarnik do temperatury 180ºC. Blachę o rozmiarze ok. 35×24 cm wykładamy papierem do pieczenia. Najpierw wylewamy połowę masy na ciasta, następnie masę makową i drugą połowę ciasta.
Pieczenie: ucierane ciasto z makiem pieczemy przez 50 min. Wyjmujemy do ostygnięcia. Wierzch posypujemy pozostałym cukrem pudrem.
Porady
- Masło na ciasto powinno mieć temperaturę pokojową. Jeśli trzymasz je w lodówce, wyjmij ok. 30 min przed przygotowywaniem ciasta.
- Aby upewnić się, czy ciasto ucierane z makiem jest już gotowe, należy wbić w nie drewniany patyczek. Jeśli na patyczku nie ma śladów surowego ciasta, możecie wyjąć wypiek z piekarnika.
- Cukier puder na wierzchu możecie zastąpić lukrem cytrynowym, przygotowanym z soku z cytryny i cukru pudru.
- Ucierane ciasto z masą makową możecie zrobić także w dużej tortownicy o średnicy 28–30 cm.
- Dobrze wygląda także z makiem na wierzchu. W tej wersji całe ciasto wykładamy na blachę, następnie nakładamy masę makową i wstawiamy do piekarnika.
- Ciasto z makiem jest świeże i smaczne nawet do 5 dni.
W świątecznych wypiekach można przebierać i praktycznie co roku robić inny przepis. Do najpopularniejszych ciast na Wigilię i Boże Narodzenie w Polsce należą:
Na świątecznych wypiekach dekoracja jest obowiązkowa i wcale nie musi zajmować dużo czasu. W jaki sposób zrobić proste świąteczne akcenty na wypiekach? Poniżej kilka propozycji, które możecie wykonać na przykładzie ciasta z makiem:
Jesteście fanami masy makowej? Zachęcamy do skosztowania innych makowych przysmaków. Polecamy nasze przepisy na:
Mak jest cennym dodatkiem do świątecznych potraw nie tylko ze względu na walory smakowe czy właściwości magiczne (zapewnia szczęście i dobrobyt), ale także z uwagi na wartości odżywcze. Zawiera magnez, wapń, potas, żelazo i fosfor oraz witaminy z grupy B, A, D i E. Ziarna maku są bogate w nienasycone kwasy tłuszczowe i błonnik, który wspomaga prawidłowe działanie układu pokarmowego.
Komentarze