Makówki śląskie to potrawa, bez której wielu z nas nie wyobraża sobie wigilijnej kolacji. To proste i tanie danie powstaje na bazie gotowanego maku z bakaliami, przekładanego warstwami bułki, chałki lub sucharków. Tradycyjne śląskie makówki powinny być przygotowane z wyprzedzeniem, aby leżakując w lodówce nabrały idealnej konsystencji. Zobaczcie jak je zrobić i przygotujcie się na święta!
iStock
Garść orzechów i suszonych owoców zostawiamy do dekoracji, a resztę kroimy w drobniejsze kawałki. Bułki również kroimy, ale w dość grube plastry. Suche ziarna maku mielimy w maszynce, a następnie wsypujemy do rondelka, zalewamy mlekiem, dodajemy cukier i bakalie. Wszystko razem zagotowujemy i gotujemy na wolnym ogniu przez chwilę, a następnie zdejmujemy z ognia do ostygnięcia.
Dno szklanego naczynia wykładamy plastrami bułek i zalewamy masą makowo-bakaliową. Na to ponownie układamy warstwę bułek, zalewamy masą makową i tak aż do wyczerpania składników. Ostatnią warstwą powinna być masa makowa. Wierzch dekorujemy pozostałymi bakaliami. Naczynie owijamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na co najmniej 6-7 godzin, a najlepiej na całą noc.
Porady
Jak przygotować mak na makówki?
Makówki wigilijne to deser, którego istotnym składnikiem jest masa makowa. To właśnie ona odpowiada za smak gotowej słodkości. Oczywiście, jeśli zależy ci na czasie, możesz wykorzystać produkt z puszki. Samodzielne przygotowanie maku pozwoli jednak połączyć ulubione składniki w preferowanych proporcjach. Można w ten sposób przygotować makówki na wodzie lub makówki na mleku oraz dawkować stopień słodkości. Jak to zrobić, aby zachować maksimum aromatu?
Najważniejsze jest odpowiednie zmielenie maku. Klasyczny i najczęściej polecany sposób zakłada wykorzystanie ręcznej maszynki, a nie blendera lub młynka elektrycznego. Co ciekawe, w okresie przedświątecznym wiele piekarni oferuje usługę mielenia maku na miejscu. Można także kupić suchy mak zmielony w paczkach. Makówki śląskie możesz przygotować z ulubionymi dodatkami. Do masy możesz dodać olejki aromatyczne, wanilię, skórkę cytrusową lub sok z pomarańczy. Najważniejsze, by w czasie gotowania mak miał cały czas konsystencję rzadkiego, mokrego piasku. Z tego też powodu podawane w przepisach proporcje suchych i mokrych składników są orientacyjne.
Makówki śląskie - sposoby przygotowania
Tradycyjne makówki śląskie przygotowuje się w garnku o grubym dnie, na wolnym ogniu, nieustannie mieszając, aby masa nie przywarła do dna i ścianek. Przepis możesz dowolnie modyfikować. W zależności od własnych preferencji smakowych zrób makówki na wodzie lub na mleku. Wykorzystaj słodkie lub zwykłe bułki, chałkę, a nawet sucharki oraz bakalie: rodzynki, migdały i różne rodzaje orzechów. Dopasuj słodkość deseru, używając odpowiednich ilości miodu albo cukru: zwykłego lub brązowego.
Jak zrobić dobre makówki?
Co jest sekretem dobrego deseru? Niezależnie od tego, czy przygotowujesz makówki na mleku czy na wodzie, najważniejsze, aby masa była wystarczająco wilgotna. W czasie gotowania jej konsystencja powinna przypominać mokry piasek, a po zakończeniu obróbki termicznej również pozostać wilgotna. Jeśli uznasz, że do osiągnięcia takiego efektu potrzebne są większe ilości płynu, dolej mleka lub wody.
Makówki wigilijne przed podaniem należy trzymać w lodówce. Ze względu na zawartość mleka nie nadają się do długiego przechowywania. Najlepiej smakują schłodzone. Jeśli natomiast przygotujemy większą ilość makowej masy, możemy wykorzystać ją również do pierogów z makiem lub kutię.
Makówki śląskie, które czasami określane są także jako makówki wigilijne, to tradycyjna potrawa świąteczna serwowana na południu Polski. Ten słodki i aromatyczny przysmak za sprawą dodatków zyskuje wyjątkowy charakter, jednak z powodzeniem może być serwowany na co dzień. Wiele osób traktuje go jako deser i zamiennik makowca. Dużą zaletą potrawy jest także możliwość dopasowania składników do własnych preferencji.
Tradycyjne śląskie makówki przygotowuje się, układając warstwami masę makową i namoczone w mleku słodkie bułki. Możesz także wykorzystać inne pieczywo, na przykład chałkę, także tę domową, sucharki lub zwykłe kajzerki. Modyfikacji podlega także płyn: do gotującego się mleka dodaj cukier lub wanilię albo zastąp je napojem roślinnym bądź wodą. Pamiętaj, aby przed podaniem schłodzić deser - nie tylko przedłuży to jego trwałość, ale także poprawi smak - zimny, wilgotny smak jest smaczniejszy.
Komentarze