Artur Rogalski
4.12 (306)
Makówki to prosty i tani deser, bez którego wielu z nas nie wyobraża sobie wigilijnej kolacji. Powstaje na bazie gotowanego maku z bakaliami przekładanego warstwami bułki, chałki lub sucharków. Powinien być przygotowany z wyprzedzeniem – leżakując w lodówce, nabiera idealnej konsystencji. Można dekorować go dowolnymi suszonymi i kandyzowanymi owocami lub orzechami. Zobaczcie, jak zrobić tradycyjne makówki śląskie.
bułka 3 szt.
mak 150 g
mleko 500 ml
masło 10 g
cukier 40 g
miód 25 g
rodzynki 50 g
orzechy włoskie 50 g
suszona żurawina 50 g
skórka pomarańczowa 50 g
aromat rumowy 3 ml
Przygotowanie: bułeczki pszenne (zwykłe kajzerki lub maślane brioszki) kroimy w kromki. Sprawdzą się też inne rodzaje słodkiego pieczywa, na przykład chałka, strucla, sucharki lub rogale. Orzechy włoskie siekamy. Przygotowujemy ulubione bakalie, jak na keks świąteczny (oprócz składników wymienionych w przepisie można wykorzystać między innymi kandyzowany ananas, migdały lub suszone figi). Jeśli jest taka potrzeba, siekamy je. Część z nich odkładamy. Udekorujemy nimi gotowe tradycyjne śląskie makówki.
Masa: podgrzewamy mleko (ewentualnie napój roślinny lub wodę) w rondelku z grubym dnem. Wkładamy do niego łyżkę prawdziwego masła. Czekamy, aż się rozpuści, po czym dosypujemy suchy, zmielony mak. Gotujemy go przez około 15 minut, ciągle mieszając. Dodajemy miód, cukier i aromat rumowy (lub olejek migdałowy). Zdejmujemy masę makową z palnika i łączymy ją z bakaliami. Jeśli wydaje nam się zbyt gęsta, możemy dodać do niej nieco więcej mleka.
Makówki świąteczne: na dnie miski umieszczamy pierwszą warstwę kromek bułki. Wykładamy na nią gorącą masę bakaliową za pomocą chochelki. Powtarzamy tę czynność, aż wypełnimy naczynie. Na wierzchu powinien znaleźć się mak. Lekko dociskamy całość, żeby wyrównać ostatnią warstwę. Studzimy deser w temperaturze pokojowej, po czym przykrywamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki. Powinien chłodzić się kilka godzin, a najlepiej przez noc (czas nieuwzględniony w klasyfikacji dania).
Podanie: dekorujemy deser odłożonymi bakaliami, tworząc spiralne wzory. Makówka śląska może być przechowywana w lodówce przez około 3–4 dni. Nie trzeba, a nawet nie należy jej przyrządzać w dzień wigilijnej wieczerzy. Dzięki temu łatwiej zaplanować świąteczne przygotowania. Jeśli ugotowaliśmy więcej masy makowej, możemy ją wykorzystać do zrobienia innych deserów, takich jak strucla lub kutia.
Porady
Rabat nalicza się automatycznie w koszyku. Oferta dostępna na aniakruk.pl. Promocja obowiązuje na prawie całą ofertę, z wyjątkiem produktów przecenionych, kart podarunkowych i zestawów. Szczegóły na stronie.
Rabat 25% na zakupy za minimum 499 zł w sklepie internetowym www.karcher.pl. Oferta dotyczy produktów nieprzecenionych z kategorii Home&Garden i nie łączy się z innymi promocjami. Szczegóły na stronie www.
Rabat -20% przy zakupach produktów za min. 99 zł. Rabat -25% przy zakupach za min. 299 zł. Rabat nalicza się po wpisaniu kodu promocyjnego: CLARINS2024. Rabat nie dotyczy produktów z linii Precious. Kod promocyjny działa do 25.04.2024 do godz. 7:00. Szczegóły na stronie www.
Rabat 20% dla wszystkich klientów przy zakupach za min. 250zł. Oferta obowiązuje w sklepach stacjonarnych oraz na www.intimissimi.com, nie łączy się z innymi promocjami. Szczegóły w sklepach i na stronie.
Rabat do 40% na sprzęt, odzież i akcesoria sportowe dostępny w sklepie stacjonarnym i na Sportano.pl. Szczegóły w sklepie i na stronie.
Rabat 20% na kolczyki oraz akcesoria przy zakupach za min. 299 zł. Rabat 20% na zegarki do 8 000 zł. Szczegóły w salonach i na wkruk.pl