Kutia

Kutia to tradycyjna potrawa wigilijna na bazie pszenicy, maku, miodu i bakalii. Najczęściej przygotowana na Podlasiu i Lubelszczyźnie, a także gdzieniegdzie na Podkarpaciu i na Kresach. Robi się ją niezwykle łatwo i szybko. Warto jednak pamiętać, by wcześniej zaopatrzyć się w odpowiednie składniki. Poniżej podajemy łatwy i sprawdzony przepis na kutię, która zawsze się udaje.

dodany przez: mojegotowanie facebook 200x200

desery kutia

Czas przygotowania:
2godz. 0min.
Dla ilu osób:
dla 8 osób
Poziom trudności: łatwy
Ocena:

(średnia 4.43 z 206 głosów)

Sposób przygotowania:

  • gotowanie

Sposób podania:

  • na zimno

Posiłek:

Kutia - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • 1.

    Pszenica: łuskane ziarna (przed świętami można je kupić w większości supermarketów)  zalewamy wodą nieco ponad poziom. Odstawiamy je na całą noc do namoczenia. Kolejnego dnia odsądzamy pszenicę, przekładamy do garnka ponownie ją zalewamy świeżą wodą, solimy do smaku niewielką ilością. Gotujemy do miękkości, potrwa to ok. 35 minut, ale może wydłużyć się do 60 minut. Miękką pszenicę przelewamy zimną wodą, odsączamy na sitku i odstawiamy do wystudzenia.

  • 2.

    Mak: w międzyczasie do garnka wsypujemy mielony mak, zalewamy 250 ml wody (zamiast niej można użyć mleka), gdy zawrze, zmniejszamy ogień do minimalnego i odmierzamy 3 minuty. Potem odstawiamy go do ostygnięcia i odlewamy. Warto go dodatkowo odcisnąć przez ściereczkę, ale nie do całkowitej suchości. Jeśli mamy mak niebieski, niemielony (to wersja tradycyjna), przesypujemy go do garnka, zalewamy 750 ml wody. Postępujemy tak samo, jak ze zmielonym, ale odmierzamy 5 minut. Przelewamy go przez sitko i odkładamy go na 20 minut - osuszanie nie powinno być już potrzebne. Dodatkowo musimy go zmielić 2 razy. 

  • 3.

    Bakalie: wybieramy dowolne, ulubione. Polecamy figi, morele, daktyle, śliwki, rodzynki i skórkę pomarańczową, którą można zrobić w domu. Najlepiej jest wybierać te bez konserwantów. Większe bakalie kroimy, np. w paski. Ciekawym dodatkiem będą też tutaj kandyzowane wiśnie. Podobnie postępujemy z orzechami, używamy tych, które najbardziej nam odpowiadają. Mogą to być włoskie, laskowe, pekan, migdały bez skórki (najlepiej blanszowane) - siekamy je, kilka zostawiamy do ozdobienia wierzchu.

  • 4.

    Kutia: do garnka dodajemy masło, rozpuszczamy je. Dokładamy mak, bakalie i miód, mieszamy. Podgrzewamy razem. Na końcu dorzucamy pszenicę, ponownie mieszamy. W razie potrzeby dosładzamy miodem. Studzimy. Przechowywana w lodówce będzie dobra do spożycia przez kilka dni, podajemy zimną. Jeśli kutia zostanie nam po świętach, możemy zrobić z niej pierogi z makiem lub makowiec zawijany na sylwestra.

  • 5.

    Ozdabianie: wierz możemy ozdobić orzechami w całości, większymi kawałkami bakalii, a nawet cząstkami świeżej pomarańczy.

Porady

  • Alternatywą dla tradycyjnej kutii wigilijnej z pszenicą jest kutia z makaronem – najlepiej sprawdzi się makaron kokardki, ale możemy też wykorzystać np. świderki.
  • Kutię można wykonać również z kaszy jęczmiennej – ta wersja jest popularna na Białorusi. Spotyka się też wersje z ryżem brązowym, kaszą owsianą, jaglaną i pęczakiem.
Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA

Podobne przepisy