Kutia

Kutia to tradycyjna potrawa wigilijna, przygotowana najczęściej na Podlasiu, Lubelszczyźnie, a także gdzieniegdzie na Podkarpaciu i na Kresach. Robi się ją niezwykle łatwo i szybko, na bazie pszenicy, maku, miodu i bakalii. Warto jednak pamiętać, by wcześniej zaopatrzyć się w odpowiednie składniki. Poniżej podajemy łatwy i sprawdzony przepis, która udaje się zawsze!

dodany przez: mojegotowanie facebook 200x200

desery kutia

Czas przygotowania:
24godz. 0min.
Dla ilu osób:
dla 8 osób
Poziom trudności: łatwy
Ocena:

(średnia 4.43 z 204 głosów)

Kutia - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • pszenica 1.

    Przygotowanie pszenicy i maku: łuskane ziarna pszenicy zalewamy wodą, po czym odstawiamy je na całą noc do namoczenia. Kolejnego dnia odsądzamy pszenicę i ponownie ją zalewamy świeżą wodą, po czym gotujemy do miękkości. W międzyczasie w garnku gotujemy na wolnym ogniu mak w mleku przez ok. 30 minut. Po tym czasie mak studzimy, odsączamy z mleka i dwukrotnie mielimy. Z kolei ugotowaną pszenicę odsączamy z nadmiaru wody, studzimy i dodajemy ją do zmielonego maku, całość dokładnie mieszając.

  • mak w misce 2.

    Przygotowanie bakalii: wszystkie zalewamy wrzątkiem, a następnie drobno kroimy. Dalej wrzucamy je do pszenicy z makiem, dodajemy miód i wszystko dokładnie ze sobą mieszamy. Gotową kutię wigilijną wstawiamy do lodówki na co najmniej kilka godzin przed podaniem (najlepiej odstawić ją na całą noc).

Porady

  • Alternatywą dla tradycyjnej kutii wigilijnej z pszenicą jest kutia z makaronem – najlepiej sprawdzi się makaron kokardki, ale możemy też wykorzystać np. świderki.
  • Ważnym składnikiem kutii są bakalie – możemy dodać do niej nie tylko orzechy i rodzynki, lecz także inne owoce, np. suszoną żurawinę, morele lub też kandyzowaną skórkę pomarańczy.
  • Przed dodaniem migdałów do kutii, najlepiej wcześniej je uprażyć na suchej patelni, a następnie pozbawić je skórek.
  • Kutię można wykonać równie z kaszy jęczmiennej – ta wersja jest popularna na Białorusi.

Notka redakcyjna

Gdzie kupić pszenicę na kutię?

Tuż obok maku najważniejszym składnikiem kutii wigilijnej jest pszenica, która powinna być łuskana. Z tego powodu nie nadają się ziarna, które możemy zakupić zazwyczaj na targach. Najlepiej, w okresie przedwigilijnym, szukać w sklepie specjalnej pszenicy na kutię – jest ona dostępna w większości supermarketów w tym czasie.


Jak gotować pszenicę na kutię

Jak ugotować pszenicę na kutię? Jest to bardzo łatwe, chociaż należy pomyśleć o tym, co najmniej dzień przed planowaną datą podania tej potrawy. Wystarczy zalać pszenicę wodą, odstawić na całą noc, zlać wodę i ponownie zalać wodą, ugotować do miękkości. Potrwa to co najmniej 1,5 godziny, nawet do 4 godzin, w zależności od tego skąd pochodzi pszenica (ta ze sklepu będzie gotowała się krócej). Jeśli jednak nie mamy odpowiedniej pszenicy, to nic straconego, ponieważ równie dobrze możemy przygotować kutię z kaszą jaglaną (pęczakiem), która jest równie smaczna. Co więcej, zamiana pszenicy na kaszę jaglaną czyni z naszej potrawy wersję bezglutenową.


Kutia z masy makowej

Tradycyjną kutię z masy makowej przygotowuje się z maku sypanego – wystarczy go opłukać, sparzyć wrzątkiem, ostudzić, odcedzić z nadmiaru wody i zmielić w maszynce do mielenia. Dla podkręcenia smaku mak można wcześniej namoczyć w mleku. Najlepszy efekt uzyskamy, stosując masę makową wykonaną w domu, prosty przepis na ten przysmak znajdziecie tutaj. Jeżeli obawiamy się, że przygotowania świąteczne nas przerosną, to pamiętajmy, że masę makową można zrobić wcześniej i przez 7 dni przechowywać ją w lodówce. Można ją też mrozić, bez utraty wartości odżywczych i pogorszenia tekstury. Jeśli jednak, nie zdążyliśmy jej wykonać to nic straconego, kutię można przyrządzić również z gotowej masy makowej z puszki. Tylko koniecznie należy sprawdzać jej skład, bo zazwyczaj pozostawiają one wiele do życzenia.

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy