Kutia

Kutia wigilijna - nie wyobrażam sobie wieczerzy wigilijnej bez tej słodkości.

Desery

Czas przygotowania:
1440 min.
Dla ilu osób:
dla 8 osób
Ocena:

(średnia 4.43 z 203 głosów)

Składniki:

  • szklanka łuskanej pszenicy
  • szklanka suchego maku
  • szklanka mleka
  • 100 ml miodu (najlepiej spadziowy)
  • 3 łyżki rodzynek
  • 2 łyżki skórki pomarańczowej kandyzowanej
  • 1/3 szklanki posiekanych orzechów włoskich lub laskowych
  • 5 daktyli
  • 5 fig
  • parę kropli aromatu migdałowego

Rodzaj diety:

Sposób przygotowania:

Kroki wykonania:

  • Kutia wigilijna - najlepszy, sprawdzony przepis na pyszny deser, jakim jest kutia wigilijna:
  • Pszenicę wypłukać, zalać wodą i zostawić na całą noc. Następnego dnia ugotować ją do miękkości,ale nie rozgotować. Gotowanie powinno trwać 3-4 godziny. Woda podczas gotowania powinna być parę razy zmieniona. Ugotowane ziarna odcedzić na sicie i pozostawić do wystygnięcia.
  • Mak wypłukać, zalać wrzącym mlekiem i gotować do miękkości (tak długo, aż będzie można go rozetrzeć w palcach. Przestudzić i przecedzić na gęstym sicie. 2 razy zemleć w maszynce do mięsa o gęstym sitku.
  • Mak połączyć z pszenicą, dodać miód i starannie wymieszać.
  • Daktyle i figi pokroić drobno, rodzynki sparzyć. Dodać wraz ze skórką pomarańczową, aromatem i orzechami do maku i pszenicy. Dokładnie wymieszać. Kutię przełożyć do ozdobnej salaterki lub miseczki, dowolnie udekorować i schłodzić, gdyż kutia wigilijna najlepiej smakuje na zimno.
  • Kutia wigilijna gotowa do podania na wigilijny stół :)
  • Smacznego!
  • Kilka słów o kutii:
  • Kutia wigilijna to  tradycyjna potrawa kuchni ukraińskiej, białoruskiej, litewskiej i dawniej polskiej, kresowej (obecnie występuje na Białostocczyźnie i na Dolnym Śląsku, przyrządzana jest też przez Kresowian i ich potomków). Kutia wigilijna spożywana jest podczas Wigilii głównie, ale też podczas Nowego Roku.

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Podobne przepisy