Sękacz królewski to nie tylko efektowne, ale przede wszystkim przepyszne ciasto. Przepis może wyglądać na trudny, ale w rzeczywistości jest łatwy do odtworzenia w każdej kuchni. Zobaczcie, jak zrobić sękacz w tortownicy i zaskoczcie swoich domowników tym przysmakiem!
istock
(średnia 4.27 z 212 głosów)
Pierwszym etapem przygotowania sękacza to zrobienie masy, z której on wyrośnie. Masło ucieramy z cukrem na gładką masę, tak aby cukier dokładnie się rozpuścił i powoli dodajemy po jednym żółtku. Na koniec dodajemy ekstrakt waniliowy i stopniowo wsypujemy mąkę ziemniaczaną oraz pszenną. Następnie w oddzielnej misce ubijamy białka na sztywno i delikatnie, stopniowo mieszamy je z masą z żółtek.
Tortownicę lekko natłuszczamy, a następnie wlewamy do niej 2 łyżki ciasta i dokładnie rozprowadzamy masę po całym dnie. Pieczemy w rozgrzanym do 200 stopni przez około 5 minut. Po tym czasie wyjmujemy podpieczony spód i rozsmarowujemy na nim kolejne 2 łyżki ciasta. Tortownicę ponownie wstawiamy do pieca na około 5 minut. Tak samo postępujemy z każdą kolejną warstwą ciasta, aż do końca masy. Kiedy ciasto się już skończy, wyjmujemy sękacz z piekarnika i studzimy. Gotowe ciasto możemy podawać solo lub też posypać cukrem pudrem, oblać lukrem czy pokryć czekoladą.
Kalorie: 511
Węglowodany: 44
Tłuszcz: 31
Białko: 13
Porady
Dobrą opcją ciekawie wpływającą na smak sękacza jest dodanie soku z cytryny.
Jeżeli chodzi o mąkę to najlepiej przed dodaniem przecisnąć ją przez sito, aby mieć pewność, że w cieście nie ma żadnych grudek.
Przepis na domowy sękacz różni się formą przygotowania i wyglądem zewnętrznym od tradycyjnego, natomiast jeżeli chodzi o walory smakowe jest równie niesamowity. Ten wykonywany domowym sposobem nie posiada tak efektownego wyglądu, który jest bardzo charakterystyczny, ale za to jest dużo łatwiejszy do zrobienia. Dlatego na początek przygody z sękaczami proponujemy zacząć od tej prostszej wersji, a po złapaniu wprawy spróbować swoich sił z tradycyjnym przepisem.
Ciasto sękacz wywodzi się z Niemiec, jednak konkretny region nie jest do końca znany. W Polsce jest on również bardzo znany i niektórzy właśnie nasz kraj uważają za miejsce pochodzenia sękacza. Suwalszczyzna, Kaszuby i Podlasie to regiony, które słyną z tego typu wypieku i tam produkuje się go w Polsce najwięcej. Inne kraje, w których sękacz jest popularny to:
Litwa,
Białoruś,
Węgry,
Szwecja,
Rumunia,
Francja,
Szwajcaria.
Tradycyjna forma przyrządzania sękacza opiera się na bardzo prostym biszkoptowo-tłuszczowym cieście składającym się z masła, jajek, cukru i mąki pszennej opiekanym na otwartym ogniu. Ciasto obracane jest, jak na ruszcie przy użyciu drewnianego wałka. Dzięki temu, że ogień znajduję się z jednej strony tworzą się naprzemiennie jasne i ciemne kręgi ciasta, a jego nadmiar tworzy nieregularne wielkością i kształtem sople, które w efekcie końcowym imitują wygląd drewnianych sęków. Odbywają się również konkursy, w których biorą udział mistrzowie w robieniu sękaczy. Niektóre ciasta wyglądają jak prawdziwe dzieła sztuki.
Komentarze