StockFood
4.5 (169)
Keks świąteczny, inaczej cwibak to delikatne i kruche ciasto z dużą ilością bakalii, pochodzące z kuchni podkarpackiej. Niesamowity zapach i wygląd zawdzięcza suszonym i kandyzowanym owocom oraz orzechom. Można przygotować go też w wersji z alkoholem – z dodatkiem rumu lub ajerkoniaku. Po przepis na keks z bakaliami co roku sięga wiele polskich rodzin. To jeden z najbardziej popularnych wypieków na święta Bożego Narodzenia.
bakalie 400 g
masło 250 g
cukier 250 g
jajka 4 szt.
sól 2 g
esencja waniliowa 5 ml
mąka tortowa 750 g
mleko 65 ml
proszek do pieczenia 5 g
soda oczyszczona 5 g
Bakalie: drobno siekamy, zalewamy wrzątkiem i pozostawiamy na 25 minut. Gdy napęcznieją, odsączamy je z wody i drobno siekamy.
Przygotowanie do pieczenia: piekarnik rozgrzewamy do temperatury 175°C. Keksówkę o wymiarach 11x35 cm wykładamy papierem do pieczenia.
Ciasto na keks: masło w temperaturze pokojowej ucieramy z cukrem na puszystą masę. Stopniowo wbijamy jajka, cały czas miksując masę mikserem na wolnych obrotach. Dodajemy sól, esencję waniliową i ponownie miksujemy. Następnie wsypujemy połowę mąki, wlewamy mleko i dodajemy drugą połowę mąki. Wsypujemy proszek do pieczenia i sodę, po czym po raz ostatni raz miksujemy składniki na gładkie i jednolite ciasto.
Przygotowane bakalie: dodajemy do ciasta na sam koniec, delikatnie mieszamy całość drewnianą łyżką lub szpatułką.
Pieczenie: przekładamy ciasto na przygotowaną blachę. Keks świąteczny wstawiamy do piekarnika na 60 min.
Studzenie i leżakowanie: ciasto po wyjęciu z piekarnika pozostawiamy do ostygnięcia. Następnie zawijamy je w papier do pieczenia, czystą ściereczkę lub folię i odkładamy w ciemne miejsce na 3–4 dni do leżakowania (czas podany w przepisie nie uwzględnia czasu leżakowania ciasta). Przed podaniem, posypujemy keks cukrem pudrem.
Porady
- Jeśli przygotowujemy świąteczny keks dla dorosłych, bakalie możemy zalać rumem.
- Z bakalii polecamy wybór rodzynek, suszonych daktyli, moreli, kandyzowanej skórki pomarańczy i cytryny oraz orzechów (laskowe i włoskie).
- Aby bakalie nie opadły na dno ciasta, trzeba wcześniej obtoczyć je w mące. Dzięki temu rozłożą się równomiernie w masie i nie opadną na dno, a do tego unikniemy zakalca.
- Zamiast masła do zrobienia ciasta można użyć oleju.
- Jeśli chcemy aby keks świąteczny był bardziej wilgotny, możemy dodać do niego jabłka. Najlepiej sprawdzą się kwaśne odmiany owoców, np. szara reneta.
- Aby papier do pieczenia nie uciekał nam z blaszki, można go wcześniej zgnieść w kulkę. Po rozłożeniu, umieszczamy w keksówce i wypełniamy ją ciastem.
- To, czy keks świąteczny jest już upieczony, można sprawdzić przy pomocy drewnianego patyczka. Wbijamy go w środek ciasta i sprawdzamy, czy jest suchy.
- Keks świąteczny możemy podać także z domowym lukrem lub polewą czekoladową.
Domowy keks na święta jest jeszcze smaczniejszy z dodatkiem niewielkiej ilości alkoholu. Poniżej dwie propozycje na:
Odrobina rumu i ajerkoniak to sprawdzone alkohole, które dodadzą charakteru i podkręcą smak ciasta.
Przygotowując keks z bakaliami warto zadbać o kilka szczegółów, które zmniejszą ryzyko powstania zakalca:
Błędem początkujących cukierników jest zbyt gwałtowne mieszanie ciasta lub ciągłe zmienianie kierunku. Składniki na keks powinno się dodawać stopniowo i łączyć je równomiernie.
Pierwszy keks wypiekali już starożytni Rzymanie. Przygotowywali go z ciasta jęczmiennego, do którego dodawali owoce granatowca, orzeszki piniowe i rodzynki.
W średniowieczu wypiek wzbogacono o miód i przyprawy. Keks miał też drugą popularną nazwę – cwibak. Pochodzi ona od niemieckiego słowa zwieback, co oznacza „podwójnie pieczone” (od „zwei” – dwa i „backen” – piec). Upieczone ciasto przekładano bakaliami i powtórnie pieczono.
Dzisiaj keks z bakaliami to jedno z częściej przygotowywanych ciast, szczególnie na święta Bożego Narodzenia.
Rabat 30% przy zakupie min. 2 sztuk (z wyłączeniem kolekcji Pure Vibrance). Oferta dostępna w salonach stacjonarnych i na eolsen.pl. Szczegóły u Partnera.
Rabat 50% na drugi produkt w niższej cenie. Obejmuje wybrany asortyment dostępny w sklepach stacjonarnych, outletach, wybranych sklepach partnerskich i na pl.triumph.com. Oferta nie łączy się z innymi promocjami. Szczegóły u sprzedawcy i na stronie www.
Rabat 20% na produkty marki Rituals przy zakupach za min. 100 zł. Kod promocyjny obowiązuje w sklepach Rituals, aplikacji oraz na naszej stronie internetowej rituals.com. Z rabatu wyłączone są inne promocje, edycje limitowane oraz kalendarze adwentowe. Szczegóły u Partnera.
Rabat 150 zł *przy zakupach za min. 700 zł z kodem SZALWIT24. Zniżka nie dotyczy gotowych zestawów walizek i nie łączy się z innymi akcjami specjalnymi. Oferta dostępna w salonach stacjonarnych i na wittchen.com. Szczegóły u sprzedawcy i na stronie www.
7% rabatu na 700 największych marek kosmetyków i perfum. Oferta dostępna na ezebra.pl. Szczegóły na stronie.
Rabat na wszystko dostępny na www.basiclab.shop. Promocje nie łączą się. Szczegóły na stronie.