Keks klasyczny

Przygotowanie: 20 minut Oczekiwanie: 25 minut Pieczenie: 45–50 minut Porcja: 350 kcal Składniki na 8 porcji

CiastakeksDesery

Czas przygotowania:
20 min.
Kalorie:
350 kcal
Dla ilu osób:
dla 8 osób
Ocena:

(średnia 4.51 z 166 głosów)

Składniki:

  • 1 i 1/2 szklanki (25 dag) mąki
  • szklanka (20 dag) cukru
  • 5 jajek
  • kostka (20 dag) masła
  • po 5 dag rodzynek, mieszanki kandyzowanych owoców, smażonej skórki pomarańczowej, daktyli
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • tłuszcz
  • bułka tarta do formy
  • szczypta soli

Rodzaj diety:

Sposób przygotowania:

Kroki wykonania:

  • Bakalie zalać wrzątkiem, pozostawić na 25 minut, gdy napęcznieją, osączyć. Większe pokroić. Wszystkie bakalie obtoczyć w mące ziemniaczanej.
  • Żółtka utrzeć z cukrem i masłem na puszystą, jasną masę. Z białek i szczypty soli ubić sztywną pianę. Mąkę wraz z proszkiem do pieczenia dodać do masy jajecznej. Bakalie wymieszać z ciastem.
  • Ciasto przełożyć do natłuszczonej i wysypanej bułką tartą formy keksowej. Piec około 45 minut w temperaturze 180°C.

Kalorie: 350

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Podobne przepisy