Keks klasyczny

Przygotowanie: 20 minut Oczekiwanie: 25 minut Pieczenie: 45–50 minut Porcja: 350 kcal Składniki na 8 porcji

Dodany przez:

Keks klasyczny

Ciasta i desery

Czas przygotowania:
Kalorie:
350 kcal
Porcje:
8 porcji
Ocena:

(średnia 4.25 z 4 głosów)

  • Danie dietetyczne
  • Szybka kuchnia

Składniki

  • 1 i 1/2 szklanki (25 dag) mąki
  • szklanka (20 dag) cukru
  • 5 jajek
  • kostka (20 dag) masła
  • po 5 dag rodzynek, mieszanki kandyzowanych owoców, smażonej skórki pomarańczowej, daktyli
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • tłuszcz
  • bułka tarta do formy
  • szczypta soli

Przygotowanie

  1. Bakalie zalać wrzątkiem, pozostawić na 25 minut, gdy napęcznieją, osączyć. Większe pokroić. Wszystkie bakalie obtoczyć w mące ziemniaczanej.
  2. Żółtka utrzeć z cukrem i masłem na puszystą, jasną masę. Z białek i szczypty soli ubić sztywną pianę. Mąkę wraz z proszkiem do pieczenia dodać do masy jajecznej. Bakalie wymieszać z ciastem.
  3. Ciasto przełożyć do natłuszczonej i wysypanej bułką tartą formy keksowej. Piec około 45 minut w temperaturze 180°C.
Boże Narodzenie deser ciasto Święta keks klasyczny
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze