Keks klasyczny

Delikatny, kruchy i z dużą ilością bakalii. Taki jest keks! Przepis sprawdzony przez dziesiątki rodzin, co roku podbija świąteczne stoły. Niesamowity zapach i wygląd zawdzięcza on kolorowym bakaliom oraz kandyzowanym owocom. Keks można przygotować też w wersji z alkoholem – z dodatkiem ajerkoniaku i bakaliami nasączonymi rumem. Warto przygotować to ciasto nie tylko na święta.

dodany przez: mojegotowanie

Ciasta keks

Czas przygotowania:
1godz. 20min.
Kalorie:
350 kcal
Dla ilu osób:
dla 8 osób
Poziom trudności: Średni
Ocena:

(średnia 4.51 z 166 głosów)


Kroki przygotowania:

  • bakalie 1.

    Bakalie drobno siekamy, zalewamy wrzątkiem, pozostawiamy na 25 minut, gdy napęcznieją, osączamy i drobno siekamy. Bakalie można zalać rumem, aby przygotować alkoholowy keks – przepis na ciasto z rumem i ajerkoniakiem znajduje się na dole strony.

  • keks przygotowanie ciasta 2.

    Jak zrobić keks? Miękką margarynę ucieramy z cukrem na puszystą masę. Wbijamy po jajku, za każdym razem miksując. Dodajemy sól, esencję waniliową, ponownie miksujemy. Do masy na keks wsypujemy połowę mąki, miksujemy. Wlewamy mleko i ponownie miksujemy. Dodajemy pozostałą mąkę, proszek do pieczenia oraz sodę oczyszczoną. Ostatni raz miksujemy na gładkie i jednolite ciasto. Keks słynie z dodatku pysznych bakalii – należy dodać je na sam koniec i wymieszać łyżką. 

  • keks przygotowanie 3.

    Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 175°C. Keksówkę (ok. 11x35 cm) wykładamy papierem do pieczenia, przekładamy ciasto. Keks wstawiamy do piekarnika, pieczemy ok. 1 godziny. Po tym czasie wyjmujemy z formy i studzimy keks. Przepis poleca zawinąć ciasto w papier do pieczenia, ściereczkę albo folię i odłożyć w ciemne miejsce na 3-4 dni do leżakowania. Dzięki temu składniki przegryzą się. Przed podaniem keks posypujemy cukrem pudrem.
     

Kalorie: 350

Porady

  • Jakie bakalie wybrać, aby przygotować keks? Polecamy wybrać rodzynki, suszone daktyle, morele, kandyzowaną skórkę pomarańczy i cytryny.
  • Sprawdzonym patentem na to, aby bakalie nie opadały na dno jest obtoczenie ich w mące przed wsypaniem do ciasta na keks.
  • Chcą ułatwić sobie wyłażenie blaszki papierem należy odciąć wystarczająco duży kawałek papieru do pieczenia i zgnieść go w kulkę. Następnie rozprostowany papier ułożyć w keksówce i zalać ciastem na keks. Tak pognieciony papier nie ucieka z blaszki, ani się nie odgina. 
  • To, czy keks z bakaliami jest już upieczony można sprawdzać przy pomocy drewnianego patyczka. Jeśli patyczek wbity w środek ciasta będzie suchy – keks jest już gotowy.
  • Keks z bakaliami może być podany też z lukrem – sprawdź przepis.
     

Notka redakcyjna

Jak zrobić keksa z bakaliami?

Keks z bakaliami może być przygotowany z najróżniejszych suszonych owoców – wszystko to kwestia preferencji. Rodzynki można zamienić na suszoną żurawinę, można dodać orzechy, pestki lub czekoladę – z każdej z tych opcji powstanie pyszny keks. Sprawdzony przepis na to ciasto to tajemnica gospodyń domowych, jednak my dzielimy się swoją bardzo smaczną inspiracją. Bakalie należy namoczyć i pokroić na równe kawałki. Ciasto powstaje z ucieranej margaryny z cukrem oraz dodawanymi kolejno jajkami. Następnie wsypujemy połowę mąki, mleko, miksujemy i dodajemy resztę mąki. W ten sposób powstaje gładkie ciasto na keks. Dodajemy bakalie i całość mieszany łyżką.  Keks można upiec w klasycznej keksówce, ale będzie on równie dobrze wyglądać pieczony w okrągłej tortownicy, w formie z kominem lub nawet w foremce do muffinek. Ciasto pieczemy przez około godzinę i zostawiamy keks do wystygnięcia. Następnie zawijamy go w ściereczkę lub folię i odstawiamy na 3-4 dni do leżakowania. Po tym czasie keks jest idealnie kruchy i pyszny.

Niejedno oblicze ma keks. Przepis na bezglutenowy wegański keks lub wytrawny keks z mozzarellą i bazylią to jedne z licznych wersji tego ciasta. Warto pamiętać, że każdą tradycyjną potrawę można przygotować w nowy, zaskakujący sposób!

Keks – przepis z alkoholem

Warto do ciasta dodać trochę alkoholu. Dzięki temu dodamy dodatkowego aromatu i uzyskamy jeszcze smaczniejszy domowy keks. Przepis zaleca, by do posiekanych bakalii (krok 1) dodać 3 łyżki rumu i odstawić całość na kilka godzin w ciemne miejsce. Tak przygotowane bakalie wzbogacą ciasto. Keks może być też przygotowany z dodatkiem ajerkoniaku. Na etapie przygotowywania ciasta (krok 2) należy dodać ¼ szklanki tego alkoholu w tym samym czasie, co esencję waniliową. Całość zmiksować. Odrobina rumu i ajerkoniak to sprawdzone alkohole, które dodadzą charakteru i podkręcą keks. Przepis sprawdzony został przez pokolenia fanów ciast. Warto przygotować go nie tylko w okresie świątecznym!

Keks z zakalcem

Niewyrośnięty keks może przydarzyć się każdemu, nawet najbardziej doświadczonemu cukiernikowi. Zakalec jest zmorą osób gotujących, szczególnie, gdy chcemy się popisać pięknym ciastem na wyjątkową okazję. Zazwyczaj jest to niedopieczone w środku lub mokre przy spodzie ciasto. Należy pamiętać, że keks z zakalcem jest równie pyszny. Istnieją jednak sztuczki, które pozwolą uniknąć niefortunnego wypieku.

Przygotowując keks z bakaliami warto zadbać o to, aby wszystkie składniki były w temperaturze pokojowej. Dzięki temu zmniejszamy prawdopodobieństwo, że ciasto nie wyrośnie. Dodając do niego owoce (ale również namoczone bakalie) warto je oprószyć mąką, które wciągnie wypływającą z nich podczas pieczenia wodę. Sekretem puszystego ciasta jest wcześniejsze przesianie przez sito mąki na keks. Przepis zaleca, aby wykorzystać tę napowietrzoną. Innym błędem początkujących cukierników jest zbyt gwałtowne mieszanie ciasta lub ciągłe zmienianie kierunku. Masę powinno się kręcić tylko do momentu połączenia składników, aby nie napowietrzać go niepotrzebnie. 

Keks – historia 

Pierwszy keks był wypiekany już w starożytnym Rzymie. Przygotowywano go z ciasta jęczmiennego i dodawano do niego owoce granatowca, orzeszki piniowe i rodzynki. W średniowieczu dodatki wzbogacono także o miód i przyprawy. Keks miał też drugą popularna, czasami używaną zamiennie nazwę – cwibak. Pochodzi ona od niemieckiego słowa zwieback – zwei, czyli dwa, i backen – piec: upieczone ciasto przekładano bakaliami i powtórnie pieczono. Dzisiaj keks z bakaliami to jedno z częściej przygotowywanych ciast, szczególnie na święta Bożego Narodzenia.
 

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy