Pleśniak z rabarbarem to kruche ciasto skrywające w środku kwaśne nadzienie przełamane delikatna, słodką beza. Upieczony i ostudzony wypiek posypujemy cukrem pudrem. Ponadto rewelacyjnie komponuje się ze śmietankowymi bądź waniliowymi lodami. Pleśniak z rabarbarem zachwyci wszystkich fanów słodko-kwaśnych smaków.
Artur Rogalski
(średnia 4.53 z 201 głosów)
Przygotowanie: piekarnik nagrzewamy do 180°C. Blachę o wymiarach 25x30 smarujemy masłem i posypujemy mąką. Białka oddzielamy od żółtek. Masło kroimy na mniejsze kawałki.
Rabarbar: usuwamy z niego liście, myjemy oraz kroimy w plasterki o grubości 1 cm. Następnie przenosimy go do miski, posypujemy 30 g cukru i odstawiamy na ok. 30-50 minut. Po tym czasie odcedzamy go z wody.
Ciasto: na stolnicę wysypujemy mąkę i cukier puder. Dodajemy masło, śmietanę, żółtka i proszek do pieczenia. Całość wyrabiamy dłońmi. Gotowe ciasto dzielimy na trzy równe kawałki. Jeden z nich łączymy z kakao. Dwie części: jasną i ciemną wstawiamy do lodówki na ok. 30 min. Po tym czasie ścieramy je na tarce o grubych oczkach.
Spód: trzecią część ciasta wałkujemy i wykładamy nią wcześniej przygotowaną formę. Całość wstawiamy do piekarnika na 15 minut. Gotowy spód odstawiamy do ostygnięcia.
Beza: białka przenosimy do dużej miski. Ubijamy je na wysokich obrotach dodając partiami 220 g cukru. Powinna powstać sztywna piana, którą na końcu delikatnie łączymy z mąką ziemniaczaną.
Pleśniak z rabarbarem: podpieczony spód posypujemy bułką tartą. Następnie wykładamy na niego pokrojony rabarbar, który przykrywamy startym ciastem kakaowym i pianą z białek. Na końcu całość pokrywamy kawałkami jasnego ciasta. Pleśniak pieczemy przez 40 minut. Po tym czasie wypiek odstawiamy do ostygnięcia.
Podanie: gotowy wypiek posypujemy cukrem pudrem i kroimy na kawałki.
Porady
- Pleśniak z rabarbarem wspaniale smakuje w towarzystwie lodów śmietankowych lub waniliowych. To idealny deser do popołudniowej kawy.
- Surowe ciasto wyrabiamy szybko i krótko. W przeciwnym razie po upieczeniu nie będzie kruche, lecz twarde.
- Śmietanę 18% z powodzeniem zamienimy na tę o 12% zawartości tłuszczu, jogurt naturalny, mleko, a nawet niewielką ilość zimnej wody.
- Surowe ciasto możemy schłodzić również w zamrażalniku. W takiej sytuacji skracamy czas do 15-20 minut.
- Wybierajmy świeży rabarbar cechujący się intensywnym czerwonym kolorem bez przebarwień oraz neutralnym zapachem.
- Jeśli nie przepadamy za bezą, to nic nie stoi na przeszkodzie, żeby ją pominąć. Rabarbar pokrywamy wtedy startymi kawałkami jasnego i ciemnego ciasta.
- Białka należy dokładnie oddzielić od żółtek. Ponadto miska, w której je ubijamy, powinna być czysta i całkowicie sucha. W ten sposób będziemy mieć pewność, że beza wyjdzie idealnie.
Przepis na pleśniak z rabarbarem może posłużyć nam jako baza do przygotowania wielu ciekawych wariantów tego ciasta. W ten sposób odkryjemy swoje ulubione połączenie smaków. Z powodzeniem zrobimy ten wyjątkowy wypiek z:
Pleśniak z rabarbarem bez problemu udekorujemy:
Komentarze