Ciasteczka z pistacjami - półksiężyce

Kochamy pistacje! W połączeniu ze słodkim lukrem i kruchym ciasteczkiem smakują po prostu doskonale.

Dodany przez:

Ciasta i desery

Czas przygotowania:
Porcje:
100 sztuk
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

Składniki

  • 16 dag masła
  • 16 dag cukru muscovado
  • szczypta soli
  • 2 łyżeczki startej skórki cytrynowej
  • 4 jajka
  • 5 dag migdałów, sproszkowanych
  • 15 dag mąki, przesianej
  • 2 łyżki kakao, gorzkiego
  • 140 ml rumu
  • 25 dag cukru pudru, przesianego
  • 2,5 dag pistacji, grubo posiekanych

Przygotowanie

  1. Masło ubijamy trzepaczką z cukrem, szczyptą soli i startą skórką z cytryny, aż powstanie pianka. Stopniowo dodajemy jajka. Używając trzepaczki, podnosimy masę maślaną, dodając proszek migdałowy, mąkę i kakao. Ciasto rozprowadzamy równomiernie (najlepiej za pomocą szpatuły) na blasze do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy przez 12–14 min w piekarniku rozgrzanym do temp. 180°C.
  2. Jeszcze gorące ciasto zalewamy połową rumu. Cukier puder mieszamy z pozostałym rumem na gładki, lepki lukier. Równomiernie rozprowadzamy go na cieście, posypujemy posiekanymi pistacjami.
  3. W ostudzonym cieście foremką w kształcie półksiężyca (4,5 cm) wycinamy ciasteczka. Pozwalamy im wystygnąć z lukrem i pistacjami. Resztki z wycinania po prostu wyjadamy.
  4. Przepis pochodzi z magazynu "Moje Gotowanie" nr 11/2018
ciasteczka ciastka lukier pistacje półksiężyce
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze

Podobne przepisy