Ciastka z pistacjami pięknie wyglądają, a smakuję jeszcze lepiej! Te wspaniałe pistacjowe księżyce zachwycą każdego i z pewnością pozostaną w pamięci na długo po ich skosztowaniu. Są wyjątkowo aromatyczne, a dzięki dodatkowy pokruszonych orzechów, mają ciekawą strukturę. Jak zrobić je, aby były idealne? Zobaczcie nasz przepis na ciastka z pistacjami i przygotujcie je na co dzień lub na jakąś specjalną okazję.
Fot. Artur Rogalski, styl. Anna Borowska
(średnia 4.48 z 181 głosów)
Przygotowanie ciasta: Masło ucieramy z cukrem, szczyptą soli i startą skórką z cytryny aż powstanie pianka. Stopniowo dodajemy jajka, ciągle ubijając. Następnie dodajemy zmielone migdały, mąkę i kakao. Gotowe ciasto rozprowadzamy równomiernie (najlepiej za pomocą szpatułki) na blaszce, wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy przez około 12–14 min w piekarniku rozgrzanym do temp. 180°C
Formowanie ciasteczek: Jeszcze gorące ciasto zalewamy połową rumu. Pozostałą część rumu mieszamy z cukrem pudrem na gładki, lepki lukier i równomiernie rozprowadzamy go na cieście. Wszystko posypujemy grubo posiekanymi pistacjami i wycinamy z blatu ciasta półksiężyce, za pomocą foremki. Pozwalamy im całkowicie ostygnąć, aby lukier i pistacjami stwardniał. Resztki z wycinania po prostu zjadamy lub wykorzystujemy do bajaderek lub deserów w pucharkach.
Porady
- Aby pistacje miały jeszcze więcej smaku i aromatu, można je lekko podprażyć je na suchej patelni.
- Ciastka z pistacjami można powycinać też w różne inne kształty, za pomocą foremek. Jeśli nie mamy takich akcesoriów, wystarczy użyć szklanki albo pociąć je nożem w kwadraty.
- Jeśli przygotowujemy wersję dla dzieci, zamieńmy rum na aromat rumowy.
- Takie ciasteczka najlepiej przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku i spożyć w ciągu maksymalnie 3 dni.
Przepis na ciastka z pistacjami nie jest skomplikowany ani czasochłonny i przypomina zwykły przepis na kruche ciastka maślne. Robi się go jedynie z kilku składników, wśród których podstawą są masło, mąka, jajka, cukier i oczywiście orzechy pistacjowe. Resztę dodatków można dobierać według własnego uznania. Świetnie sprawdzi się tu odrobina wanilii, cynamonu lub kakao. Pistacje doskonale komponują się także z innymi orzechami, więc dobrym pomysłem na dodatek do ciastek pistacjowych, będą również wiórki kokosowe, płatki migdałów lub posiekane orzechy włoskie.
Przepis na ciastka z pistacjami niejedno ma imię! W różnych źródłach znajdziemy mnóstwo pomysłów na pistacjowe ciasteczka w wielu wersjach. Mogą mieć one różnić się kształtem, składnikami lub sposobem przygotowania, jednak wszystkie łączy jeden wspólny mianownik, czyli obłędny smak i chrupkość pistacji! Często spotykany jest przepis na ciastka pistacjowe z żurawiną oraz ciastka pistacjowe z marcepanem. Takie ciasteczka możemy dodatkowo oblać po wierzchu pyszną polewą, na przykład lukrem, bądź rozpuszczoną gorzką czekoladą. Najpopularniejszym połączeniem są jednak ciastka z pistacjami i białą czekoladą.
Macie w domu większy zapas pistacji i zastanawiacie się do czego je wykorzystać? Te pyszne i zdrowe orzechy mają mnóstwo zastosowań w kuchni! Można z nich przygotować nie tylko wspaniałe desery, ale i dodawać je do dań na słono. W wersji deserowej wyczarujemy z nich pyszne lody pistacjowe, turecką baklawę lub włoskie cannoli, z kolei na wytrawnie możemy użyć ich jako dodatku do makaronów, sałatek ryb i mięs. Posiekane pistacje będą fantastyczną panierką do łososia lub kurczaka, a zmielone na pył, posłużą za mączkę do tortów i biszkoptów. Orzechy pistacjowe można też zblendować na pesto pistacjowe, albo na aksamitny krem pistacjowy z białą czekoladą. Taki smakołyk będzie genialnym smarowidłem do kanapek, ale i nadzieniem do naleśników i wszelkich deserów.
Komentarze