REKLAMA

Ciastka Oreo - przepis domowy

Ciasteczka Oreo to popularne słodkości dostępne w sklepach w różnych wersjach. Proponujemy wykonać własnoręcznie domową wersję czekoladowych ciastek przekładanych mlecznym kremem. Takie ciastka  można przygotować na mące pszennej lub w połączeniu z mąką żytnią. Wtedy będą zdrowszą wersją ciastek dostępnych w sklepie. Podpowiadamy domowy przepis na ciastka Oreo. 

dodany przez: mojegotowanie facebook 200x200

Desery ciastka Przekąski

Czas przygotowania:
60min.
Dla ilu osób:
dla 5 osób
Poziom trudności: Średni
Ocena:

(średnia 4.5 z 172 głosów)


Kroki przygotowania:

  • mąka przesiewanie 1.

    Przygotowanie ciasta: 

    Mąkę pszenną, kakao, 105 g cukru i sól należy wymieszać w średniej misce. W drugiej misce trzeba wymieszać 180 g miękkiego masła, mleko, jajko i 40 g cukru waniliowego do otrzymania puszystej masy. Następnie należy je połączyć i zagnieść ciasto. 

  • wałkowanie 2.

    Chłodzenie ciasta:

    Gotowe ciasto na oreo należy wstawić do zamrażalki przez 15 minut lub w lodówce na 30 minut. Po tym czasie należy rozwałkować ciasto na oprószonej mąką blacie i wyciąć okrągłe ciasteczka oreo. Następnie trzeba upiec na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia około 11-12 minut w 175°C. Ciastka oreo należy odstawić do wystudzenia, w przeciwnym wypadku krem się rozpuści.

  • masło cukier 3.

    Ciastka oreo – przepis na krem: 120 g miękkiego masła utrzeć z kremówką na puszystą masę. Następnie należy wymieszać mleko w proszku, cukier puder i 10 g cukru waniliowego. Potem trzeba dodawać stopniowo porcjami do masła z kremówką. Całość ubijać do uzyskania jednolitej masy. Masę do ciasteczek oreo powinno się nakładać na wystudzone ciasteczka za pomocą noża lub rękawa cukierniczego. Gotowe ciasteczka oreo powinno się pozostawić w lodówce na około godzinę do stwardnienia kremu. Ciasteczka oreo są gotowe do podania! 

Porady

Notka redakcyjna

Jak ciasteczka oreo zdobyły swoją popularność?

Ciastka Oreo to jedne z najpopularniejszych łakoci na świecie, a już na pewno w Stanach Zjednoczonych. Przez przeszło 100 lat ich istnienia (w latach 1912-2015) sprzedano ich aż 362 miliardy sztuk! Jednak nie ma chyba czemu się dziwić - ciasteczka oreo są pyszne! Na przestrzeni lat ich skład ulegał pewnym zmianom. Z początku ciastko oreo było wypełnione kremem ze słodkiej śmietanki i przez długi czas tylko w takiej wersji było dostępne, w międzyczasie pojawiło się także (na krótki czas) nadzienie cytrynowe, jednak prawdziwego rozpędu ciasteczka oreo nabrały wraz z postępującą globalizacją, kiedy zaczęły być dostępne w wielu innych krajach na całym świecie. Obecnie możemy dostać najróżniejsze rodzaje ciastek oreo, zarówno jeśli chodzi o nadzienie (nie tylko klasyczne śmietankowe, lecz także czekoladowe, miętowe, orzechowe czy o smaku tortu urodzinowego), jak i sam herbatnik (herbatnik waniliowy, super cienki, bezglutenowy czy w wersji mini). W niektórych krajach dostępne są także ciasteczka oreo przeznaczone wyłącznie na ich rynek - na przykład w niektórych krajach azjatyckich dostaniemy oreo o smaku zielonej herbaty czy lodów cytrynowych i jagodowych. Nie sposób także zliczyć wersji ciastek oreo z edycji limitowanych. Za ciastkami o smaku arbuza, piwa korzennego, gofrów czy cynamonowych bułeczek stoi specjalny zespół, którego lista członków jest jednym z największych sekretów koncernu produkującego ciasteczka oreo.

Jak zrobić ciastka oreo w domu?

Wszyscy kochamy tradycyjne ciastka oreo, jednak nic nie dorówna domowym wypiekom, przygotowanym samodzielnie, z sercem i zaangażowaniem. Przygotowanie domowych ciastek oreo rozpoczynamy od wymieszania wszystkich suchych składników: mąki, kakao, cukru i soli. Najlepiej będzie przesiać wszystkie suche składniki przez sito do jednej miski. W osobnej misce mieszamy masło, mleko, jajko i cukier waniliowy. Ubijamy tak długo, aż otrzymamy puszystą masę. Wówczas łączymy ją z suchymi składnikami i zagniatamy ciasto, które powinno następnie leżeć w zamrażarce przez 15 minut (lub pół godziny w lodówce). Po tym czasie ciasto rozwałkowujemy, wycinamy okrągłe herbatniki przy pomocy foremki i pieczemy przez około 12 minut w  175°C. Po upieczeniu ciastka należy dobrze ostudzić, bo inaczej krem po nich spłynie. Jak z kolei przygotować krem na ciastka oreo? To równie proste: masło ucieramy ze śmietaną kremówką na puszystą masę. Mleko w proszku, cukier puder i odrobinę cukru waniliowego mieszamy w osobnej misce i stopniowo dodajemy do masła z kremówką. Tak powstałą masę wykładamy na ciasteczka za pomocą noża bądź rękawa cukierniczego. Ciasteczka oreo odstawiamy na co najmniej godzinę do lodówki, aby krem zdążył stwardnieć. Gotowe!

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy