Ciasteczka Oreo to popularne słodkości dostępne w sklepach w różnych wersjach. Proponujemy wykonać własnoręcznie domową wersję czekoladowych ciastek przekładanych mlecznym kremem. Takie ciastka można przygotować na mące pszennej lub w połączeniu z mąką żytnią. Wtedy będą zdrowszą wersją ciastek dostępnych w sklepie. Podpowiadamy domowy przepis na ciastka Oreo.
StockFood
(średnia 4.46 z 185 głosów)
Przygotowanie ciasta:
Mąkę pszenną, kakao, 105 g cukru i sól należy wymieszać w średniej misce. W drugiej misce trzeba wymieszać 180 g miękkiego masła, mleko, jajko i 40 g cukru waniliowego do otrzymania puszystej masy. Następnie należy je połączyć i zagnieść ciasto.
Chłodzenie ciasta:
Gotowe ciasto na oreo należy wstawić do zamrażalki przez 15 minut lub w lodówce na 30 minut. Po tym czasie należy rozwałkować ciasto na oprószonej mąką blacie i wyciąć okrągłe ciasteczka oreo. Następnie trzeba upiec na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia około 11-12 minut w 175°C. Ciastka oreo należy odstawić do wystudzenia, w przeciwnym wypadku krem się rozpuści.
Ciastka oreo – przepis na krem: 120 g miękkiego masła utrzeć z kremówką na puszystą masę. Następnie należy wymieszać mleko w proszku, cukier puder i 10 g cukru waniliowego. Potem trzeba dodawać stopniowo porcjami do masła z kremówką. Całość ubijać do uzyskania jednolitej masy. Masę do ciasteczek oreo powinno się nakładać na wystudzone ciasteczka za pomocą noża lub rękawa cukierniczego. Gotowe ciasteczka oreo powinno się pozostawić w lodówce na około godzinę do stwardnienia kremu. Ciasteczka oreo są gotowe do podania!
Porady
Ciastka Oreo to jedne z najpopularniejszych łakoci na świecie, a już na pewno w Stanach Zjednoczonych. Przez przeszło 100 lat ich istnienia (w latach 1912-2015) sprzedano ich aż 362 miliardy sztuk! Jednak nie ma chyba czemu się dziwić - ciasteczka oreo są pyszne! Na przestrzeni lat ich skład ulegał pewnym zmianom. Z początku ciastko oreo było wypełnione kremem ze słodkiej śmietanki i przez długi czas tylko w takiej wersji było dostępne, w międzyczasie pojawiło się także (na krótki czas) nadzienie cytrynowe, jednak prawdziwego rozpędu ciasteczka oreo nabrały wraz z postępującą globalizacją, kiedy zaczęły być dostępne w wielu innych krajach na całym świecie. Obecnie możemy dostać najróżniejsze rodzaje ciastek oreo, zarówno jeśli chodzi o nadzienie (nie tylko klasyczne śmietankowe, lecz także czekoladowe, miętowe, orzechowe czy o smaku tortu urodzinowego), jak i sam herbatnik (herbatnik waniliowy, super cienki, bezglutenowy czy w wersji mini). W niektórych krajach dostępne są także ciasteczka oreo przeznaczone wyłącznie na ich rynek - na przykład w niektórych krajach azjatyckich dostaniemy oreo o smaku zielonej herbaty czy lodów cytrynowych i jagodowych. Nie sposób także zliczyć wersji ciastek oreo z edycji limitowanych. Za ciastkami o smaku arbuza, piwa korzennego, gofrów czy cynamonowych bułeczek stoi specjalny zespół, którego lista członków jest jednym z największych sekretów koncernu produkującego ciasteczka oreo.
Wszyscy kochamy tradycyjne ciastka oreo, jednak nic nie dorówna domowym wypiekom, przygotowanym samodzielnie, z sercem i zaangażowaniem. Przygotowanie domowych ciastek oreo rozpoczynamy od wymieszania wszystkich suchych składników: mąki, kakao, cukru i soli. Najlepiej będzie przesiać wszystkie suche składniki przez sito do jednej miski. W osobnej misce mieszamy masło, mleko, jajko i cukier waniliowy. Ubijamy tak długo, aż otrzymamy puszystą masę. Wówczas łączymy ją z suchymi składnikami i zagniatamy ciasto, które powinno następnie leżeć w zamrażarce przez 15 minut (lub pół godziny w lodówce). Po tym czasie ciasto rozwałkowujemy, wycinamy okrągłe herbatniki przy pomocy foremki i pieczemy przez około 12 minut w 175°C. Po upieczeniu ciastka należy dobrze ostudzić, bo inaczej krem po nich spłynie. Jak z kolei przygotować krem na ciastka oreo? To równie proste: masło ucieramy ze śmietaną kremówką na puszystą masę. Mleko w proszku, cukier puder i odrobinę cukru waniliowego mieszamy w osobnej misce i stopniowo dodajemy do masła z kremówką. Tak powstałą masę wykładamy na ciasteczka za pomocą noża bądź rękawa cukierniczego. Ciasteczka oreo odstawiamy na co najmniej godzinę do lodówki, aby krem zdążył stwardnieć. Gotowe!
Komentarze