Ciasteczka Oreo

Czekoladowe ciasteczka przekładane kremem śmietankowym

Dodany przez:

Ciasteczka Oreo

Ciasta i desery

Czas przygotowania:
Porcje:
5 porcji
Ocena:

(średnia 4.27 z 15 głosów)

Składniki

  • Składniki: (25 ciasteczek)
  • Kruche ciasteczka (50 szt)
  • 1 1/3 szklanki mąki pełnoziarnistej (lub pszennej),
  • 1/3 szklanki ciemnego kakao,
  • 1/2 szklanki cukru trzcinowego (lub białego),
  • 1/3 łyżeczki sody oczyszczonej,
  • szczypta soli,
  • 3/4 kostki miękkiego masła,
  • 1 łyżka mleka,
  • 1 jajko,
  • 1 łyżeczka cukru wanilinowego
  • Krem:
  • 1/2 kostki miękkiego masła,
  • 1 szklanka cukru pudru,
  • 1,5 łyżeczki cukru wanilinowego,
  • szczypta soli

Przygotowanie

  1. Mąkę, kakao, cukier trzcinowy, sodę i sól wymieszać w średniej misce. W małej misce zmiksować masło, mleko, jajko i cukier wanilinowy. Miksować do uzyskania jednolitej, puszystej masy, następnie przełożyć ją do miski z suchymi składnikami. Wszystko dokładnie zmiksować lub zagnieść dłońmi. Blat lekko opruszyć mąką. Rozwałkować ciasto (3-4 mm) i wyciąć 50 niezbyt dużych okrągłych ciasteczek. Piec na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia ok. 12-13 min. w 175°C. Dobrze wystudzić.
  2. Masło utrzeć z pozostałymi składnikami na puszystą, białą masę. Wystudzone (nie ciepłe - inaczej masa rozpuści się) ciasteczko posmarować kremem, przykryć drugim ciastkiem i lekko docisnąć. Tak przygotowane ciasteczka schłodzić w lodówce, wówczas masa nabierze odpowiedniej konsystencji.
czekolada przekąska deser krem ciastka markizy
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze