Baklawa – deser orzechowy w cieście filo

Ciasto filo w kuchni tureckiej i greckiej to produkt podstawowy. Jest niezbędne do zrobienia deseru z orzechów, miodu i pistacji. Baklawa to słodka rozpusta - warto spróbować, choć jest czasochłonna.

Dodany przez:

Baklawa – deser orzechowy w cieście filo

Ciasta i desery

Czas przygotowania:
Kalorie:
380 kcal
Porcje:
12 porcji
Ocena:

(średnia 3.43 z 7 głosów)

  • Danie dietetyczne
  • Danie dla dzieci

Składniki

  • po 10 dag zmielonych orzechów włoskich i migdałów bez skórki
  • 5 dag pistacji
  • łyżeczka mielonego cynamonu
  • 3 zmielone goździki
  • 10 dag cukru
  • 20 dag masła
  • opakowanie ciasta filo (45 dag)
  • 10 dag miodu
  • łyżka soku z cytryny

Przygotowanie

  1. Orzechy, migdały i połowę pistacji wymieszać z cynamonem, goździkami i cukrem. Masło stopić, lekko przestudzić.
  2. Formę do pieczenia wysmarować odrobiną masła i ułożyć na niej trzy warstwy ciasta, każda smarując z wierzchu roztopionym masłem. Na całej powierzchni ciasta rozłożyć zmielone orzechy i migdały i przykryć dwiema warstwami ciasta filo posmarowanego masłem.
  3. Przed wstawieniem do pieca wierzch ciasta pokroić na małe kawałki (aby łatwiej było kroić). Piec 45 minut w temp. 180º C, aż górna warstwa ciasta będzie złotobrązowa.
  4. Tuż przed wyjęciem ciasta z pieca przygotować syrop z miodu, szklanki gorącej wody oraz soku z cytryny, chwilkę gotować. Baklawę zalać gorącym syropem, posypać pistacjami i ostudzić.
  5. Co piątek nowa porcja kulinarnych pomysłów na weekend!
  6. Zamów Newletter MojeGotowanie.pl!

Wskazówki

Zobacz też: Mirabelki w gniazdkach z ciasta filo

deser dla dzieci orzechy ciasto filo. deser orzechowy baklawa
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze

Podobne przepisy