REKLAMA

Baklawa – deser orzechowy w cieście filo

Baklava sprawi, że przeniesiesz smak greckich lub tureckich wakacji do swojego domu. Ten lepki i słodki deser jest serwowany zarówno w kuchni bałkańskiej, jak i bliskowschodniej. Bogaty w miód  przepis na baklavę po brzegi wypełnioną orzechami dosłodzi nawet największego łasucha. Będzie to idealny dodatek do popołudniowej czarnej kawy. Baklawa to słodka rozpusta - warto jej spróbować, choć przygotowanie jest bardzo czasochłonne.

dodany przez: mojegotowanie facebook 200x200

Ciasta Desery słodycze

Czas przygotowania:
1godz. 20min.
Kalorie:
380 kcal
Dla ilu osób:
dla 4 osób
Poziom trudności: Trudny
Ocena:

(średnia 4.45 z 173 głosów)


Kroki przygotowania:

  • 1.

    Orzechy, migdały i połowę pistacji należy zmielić lub drobno posiekać i wymieszać z cynamonem, również zmielonymi goździkami i cukrem. Masło stopić, lekko przestudzić.; Formę do pieczenia wysmarować odrobiną masła i ułożyć na niej trzy warstwy ciasta, każda smarując z wierzchu roztopionym masłem. 

     

  • 2.

    Na całej powierzchni ciasta rozłożyć zmielone orzechy i migdały i przykryć dwiema warstwami ciasta filo posmarowanego masłem.; Przed wstawieniem do pieca wierzch ciasta pokroić na małe kawałki (aby łatwiej było kroić).

  • 3.

    Piec 45 minut w temp. 180º C, aż górna warstwa ciasta będzie złotobrązowa.; Tuż przed wyjęciem ciasta z pieca przygotować syrop do baklawy z miodu, szklanki gorącej wody oraz soku z cytryny, chwilkę gotować. Baklawę zalać gorącym syropem, posypać pistacjami i ostudzić.

     

Kalorie: 380

Porady

  • Ciasto filo to jedno z najtrudniejszych ciasto do samodzielnego przygotowania. Nie ma nic złego w wykorzystaniu już gotowego, kupnego ciasta. Zdecydowanie skróci to czas przygotowania baklawy i sprawi, że ta bliskowschodnia przygoda w kuchni będzie zdecydowanie przyjemniejsza.
  • Do baklawy zazwyczaj dodaje się orzechy, ale ze względu na to, że przygotowuje się ją w różnych krajach, istnieje wiele regionalnych odmian tego deseru. Wypróbuj baklawę z dodatkiem pistacji, migdałów lub przyprawioną cynamonem i goździkami. 

Notka redakcyjna

Baklawa: co to?

Zastanawiasz się, co to jest baklawa? Według niektórych badaczy, słowo „baklava” pochodzi od mongolskiego wyrazu oznaczającego „układać w stos”. Nic dziwnego, skoro ciasto ma właśnie formę słodkiego stosu pełnego posiekanych orzechów zalanych syropem cukrowym lub miodem.

Istnieje wiele regionalnych odmian tego deseru. Baklawa turecka charakteryzuje się tym, że między każdą warstwą ciasta znajduje się nadzienie z pistacji, orzechów włoskich i migdałów. By dodać jeszcze więcej słodyczy, w wielu częściach Turcji podaje się ją razem z kajmakiem lub lodami. W kuchni ormiańskiej baklawa ma dokładnie 33 warstwy ciasta, które nawiązują do lat życia Chrystusa, za to azerbejdżańska odmiana tego deseru —  pakhlava — ma charakterystyczny kształt diamentu i przyprawiona jest aromatycznym szafranem. 

Baklawa: ciasto

Jak zrobić baklawę od początku do końca samodzielnie w domu? Największym wyzwaniem będzie domowe ciasto filo, które uznawane jest za jedno z najtrudniejszych do wykonania ciast. Jego przygotowanie wymaga wiele czasu i precyzji. Ciasto znane też pod nazwą phyllo przygotowuje się z mąki, wody i odrobiny oleju. Przygotowanie ciasta to prawdziwe wyzwanie, ale warto sprawdzić swoje kulinarne umiejętności. 

Jeśli wizja przygotowania domowego tureckiego ciasta na baklavę nas przerasta, zawsze można skorzystać z kupnych rozwiązań. Zazwyczaj dostępne są w arkuszach, które można przechowywać w zamrażarce. 

Baklava z ciasta filo to nie jedyny smakołyk, który można z niego przygotować. Polecamy wykorzystywać je na różne sposoby, np. pokruszone w przepisie na greckie ciasto z pomarańczami. Ciasto filo nadaje się też doskonale do słonych dań i przekąsek. Wypróbuj ciasto filo faszerowane pokrzywą i serem feta. Będzie to doskonała odskocznia dla klasycznej tarty ze szpinakiem.

Baklawa: kalorie

Zjadając 100 gram baklawy, dostarczymy naszemu organizmowi 400 kilokalorii. By spalić ten mały słodki grzeszek, wystarczy godzina jazdy na rowerze. Na szczęście baklava jest tak słodka, że wystarczy jej mały kawałek, by zaspokoić potrzeby nawet największego łasucha.
 

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy