Baklawa – deser orzechowy w cieście filo

Ocena:

4.44 (179)

  • 60 min.
  • dla 4 osób
  • łatwy

Baklawa sprawi, że smak greckich lub tureckich wakacji wróci do Waszych domów. Ten lepki i słodki deser na cieście filo jest serwowany zarówno w kuchni bałkańskiej, jak i bliskowschodniej. Bogaty w miód przepis na baklawę po brzegi wypełnioną orzechami zadowoli nawet największego łasucha. Będzie to idealny dodatek do popołudniowej czarnej kawy. To słodka rozpusta – warto ją wypróbować, chociaż jej przygotowanie może wydawać się pracochłonne. 

Składniki:

  • ciasto filo  450 g

  • migdały  100 g

  • orzechy włoskie  100 g

  • pistacje  50 g

  • cukier  100 g

  • masło  200 g

  • sok z cytryny  15 ml

  • miód  100 g

  • woda  240 ml

  • cynamon  3 g

  • goździki  3 szt.

Baklawa – deser orzechowy w cieście filo - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Przygotowanie: piekarnik nastawiamy na 180°C. Prostokątną formę wykładamy papierem do pieczenia. Masło roztapiamy i lekko studzimy. Wszystkie orzechy drobno siekamy (połowę pistacji odkładamy do dekoracji). Mieszamy je z cynamonem, zmielonymi goździkami i cukrem.

  • Krok 2:

    Przekładanie ciasta: trzy warstwy filo układamy w przygotowanej foremce, każdą smarując z wierzchu roztopionym masłem, najlepiej za pomocą silikonowego pędzelka. Na całej powierzchni ciasta rozkładamy zmielone orzechy. Przykrywamy je dwoma płatami filo posmarowanego masłem. Przed wstawieniem do pieca kroimy baklavę na kawałki, żeby łatwiej było podzielić gotowy deser.

  • Krok 3:

    Syrop: szklankę wody łączymy w rondelku z miodem i sokiem z cytryny. Gotujemy przez chwilę, żeby zagęścić płyn.

  • Krok 4:

    Pieczenie: wstawiamy ciasto do piekarnika na 45 minut. Baklawa jest gotowa, kiedy jej górna warstwa stanie się złotobrązowa. 

  • Krok 5:

    Wykończenie: tuż po wyjęciu z piekarnika polewamy ciasto syropem i posypujemy je pistacjami. Studzimy deser przed podaniem. 

Porady

  • Żeby ciasto filo nie wysychało, wyciągamy kolejne płaty, które są nam potrzebne, a resztę przykrywamy wilgotną ściereczką.  
  • Zwykłe masło, którym smarujemy płaty ciasta filo, możemy zamienić na masło klarowane. Ma ono złocisty kolor i lekko orzechowy aromat, który idealnie komponuje się ze smakiem deseru.  
  • Do sporządzenia syropu, bez którego nie istniałby tradycyjny przepis na baklawę, warto użyć wody z kwiatów pomarańczy lub różanej, czyli składników, które często wykorzystuje się w deserach pochodzących z kuchni Bliskiego Wschodu. 
  • Domowa baklawa powinna być przechowywana w szczelnie zamkniętym pojemniku, w temperaturze pokojowej. Dzięki temu dłużej pozostanie chrupiąca. Jeśli będziemy ją trzymać w lodówce dłużej zachowa świeżość, ale stanie się nieco bardziej ciągnąca i stwardnieje. 
  • Filo to jedno z najtrudniejszych rodzajów ciasta do samodzielnego przygotowania. Nie ma nic złego w wykorzystaniu już gotowych płatów. Zdecydowanie skróci to czas przyrządzania deseru i sprawi, że ta bliskowschodnia przygoda w kuchni będzie zdecydowanie przyjemniejsza. 
  • Baklawa najczęściej bazuje na orzechach włoskich, ale my proponujemy dodanie do nadzienia także pistacji i migdałów oraz przypraw korzennych. Warto eksperymentować z ulubionymi dodatkami – można na przykład użyć także orzechów laskowych.
Udostępnij: Udostępnij

Notka redakcyjna

Baklawa – co to takiego? Odmiany 

Zastanawiacie się, co to jest baklawa (także baklava lub bakława)? Według niektórych badaczy słowo określające ten deser pochodzi z języka mongolskiego i oznacza „układać w stos”. Nic dziwnego, skoro ciasto składa się ze słodkich warstw ciasta filo przekładanych posiekanymi orzechami i zalanych syropem cukrowym lub miodem.  

Istnieje wiele regionalnych odmian tego deseru. Najbardziej znana klasyczna baklawa turecka charakteryzuje się tym, że między warstwami ciasta znajduje się nadzienie z pistacji, orzechów włoskich i migdałów. Żeby dodać jeszcze więcej słodyczy, w wielu częściach Turcji podaje się ją z kajmakiem lub lodami. W kuchni ormiańskiej baklawa ma dokładnie 33 warstwy ciasta, które nawiązują do lat życia Chrystusa, za to azerbejdżańska odmiana tego deseru – pachlawa – ma charakterystyczny kształt diamentu i przyprawiona jest aromatycznym szafranem.  

Tradycyjna baklawa – ciasto filo 

Jak zrobić baklawę od początku do końca samodzielnie? Największym wyzwaniem będzie domowe ciasto filo, które uznawane jest za jedno z najtrudniejszych do wykonania wypieków. Jego przygotowanie wymaga wiele czasu i precyzji. Ciasto znane też pod nazwą phyllo powstaje z mąki, wody i odrobiny oleju. Cała sztuka polega na tym, żeby rozwałkować i rozciągnąć masę tak, żeby uzyskać płaty cienkie jak papier. Jest to prawdziwe wyzwanie, ale warto sprawdzić swoje kulinarne umiejętności. Jeśli wizja przygotowania domowego tureckiego ciasta na baklavę nas przerasta, zawsze można skorzystać z gotowego produktu. Zazwyczaj dostępny jest w arkuszach, które przechowuje się w zamrażarce. W ostateczności możemy wykorzystać ciasto francuskie.  

Z płatów filo można również przyrządzić takie słodkie i wytrawne smakołyki jak: 

  • katmer – turecki deser z ciasta filo smażony najczęściej z kajmakiem (bardzo gęstą śmietaną) i pistacjami. Można podawać go z miodem i mielonymi pistacjami. 
  • banicatradycyjny wypiek bułgarski, często podawany na śniadanie. To chrupiące ciasto filo z farszem ze słonego sera. Idzie w parze ze szklanką zimnego ajranu. 
  • spanakopita – ciasto filo nadziewane szpinakiem, często także serem feta. Może mieć formę wytrawnego ciasta lub przekąski w kształcie trójkątnych pierożków.  

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne