Ciastka migdałowe

Ocena:

4.47 (155)

  • 1 godz. 40 min.
  • dla 5 osób
  • łatwy

Ciastka migdałowe to maślane, chrupiące, a zarazem wyjątkowo aromatyczne wypieki. Jedną z ich zalet jest to, że bardzo długo zachowują świeżość, nawet 5-7 dni. Wystarczy po upieczeniu przechowywać je w szczelnym opakowaniu. Gotowe ciastka migdałowe fantastycznie smakują posypane cukrem pudrem. W takim wydaniu świetnie sprawdzą się do popołudniowej kawy lub herbaty.

Składniki:

  • masło  175 g

  • cukier  200 g

  • jajka  2 szt.

  • mąka pszenna  300 g

  • migdały  100 g

  • proszek do pieczenia  4 g

Ciastka migdałowe - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Przygotowanie: masło wyjmujemy z lodówki i odstawiamy na blat, żeby nabrało temperatury pokojowej. Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Jajka wbijamy do małego naczynia. Mąkę i proszek do pieczenia przesiewamy do miski.

  • Krok 2:

    Migdały: blanszujemy. Oznacza to, że przekładamy je do miseczki oraz zalewamy wrzątkiem. Po 10 minutach odcedzamy na sitku i polewamy zimną wodą, a następnie zdejmujemy z nich skórkę. Migdały osuszamy. Potem mielimy je za pomocą blendera, aż do uzyskania mąki. 

  • Krok 3:

    Ciasto: cukier wraz z masłem przenosimy do dużej miski. Całość ucieramy za pomocą miksera. Powinna powstać biała, puszysta masa. Cały czas mieszając, dodajemy jajka, a na końcu zmielone migdały oraz mąkę z proszkiem do pieczenia. Gotowemu ciastu nadajemy kształt kuli, zawijamy je w folię, a następnie odkładamy do lodówki na ok. 1 godzinę.

  • Krok 4:

    Pieczenie: piekarnik nagrzewamy na 180°C. W międzyczasie z ciasta odrywamy małe kawałki, formujemy je na kształt orzechów, a następnie układamy na blasze. Każde ciasteczko spłaszczamy dłońmi. Całość pieczemy przez ok. 15-20 minut. Gotowe ciastka migdałowe wykładamy na talerz.

Porady

  • Ostudzone ciastka migdałowe zazwyczaj dekorujemy cukrem pudrem. Jeśli chcemy, możemy go wcześniej wymieszać z ulubioną przyprawą korzenną np. cynamonem. Dzięki temu nadamy wypiekom wyjątkowy zapach. 
  • Do przygotowania wypieków możemy sięgnąć po gotowe, blanszowane migdały. Wtedy wystarczy je tylko zmielić, a następnie połączyć z resztą składników. Ponadto nic nie stoi na przeszkodzie, żeby użyć mąki migdałowej.
  • Zwykły, biały cukier bez problemu zamienimy na trzcinowy. W takim wypadku ciastka będą odznaczały się nieco ciemniejszym kolorem oraz delikatnym, karmelowym smakiem. Osoby, którym zależy na składniku o niskim indeksie glikemicznym, mogą użyć ksylitolu bądź erytrytolu. 
  • Po wyrobieniu ciasta schładzamy je przez przynajmniej 1 godzinę w lodówce. Możemy je również wstawić do zamrażarki – wyjmujemy je wtedy po 25 minutach. W ten sposób staje się ono łatwiejsze w formowaniu. Dodatkowo będziemy mieć pewność, że ciastka wyjdą idealnie kruche.
  • Do surowego ciasta możemy dodać również niewielką ilość esencji migdałowej lub likieru amaretto. Składniki te nadadzą wypiekom głębokiego, orzechowego aromatu.
  • W wersji bezglutenowej deseru, mąkę pszenną zastępujemy kukurydzianą, jaglaną, gryczaną lub kokosową. Polecamy połączyć kilka różnych rodzajów produktu ze sobą. Poza tym możemy sięgnąć również po specjalną, gotową mieszankę – znajdziemy ją w prawie każdym supermarkecie.
Udostępnij: Udostępnij

Notka redakcyjna

Ciastka migdałowe – o co możemy je wzbogacić?

Ciastka migdałowe to chrupiące, delikatnie słodkie łakocie. Świetnie sprawdzą się nie tylko w roli deseru, ale również oryginalnego prezentu. Jeśli chcemy nadać im wyjątkowy smak oraz aromat, możemy dodatkowo wzbogacić je o:

  • suszoną żurawinę – dodajemy ją pod koniec wyrabiania ciasta. Jej dodatek sprawi, że nasze ciastka będą odznaczać się lekko kwaskowatym smakiem. Żurawinę z powodzeniem zastąpimy rodzynkami. Jednak warto mieć na uwadze to, że są one nieco słodsze,
  • orzechy – najlepiej sprawdzą się tutaj migdały, orzechy laskowe bądź włoskie. Wystarczy posiekać je na mniejsze kawałki i dodać do reszty składników,
  • płatki migdałów – niektórzy posypują nimi uformowane ciastka. Składniki te nie tylko podkreślą migdałowy smak wypieku, ale również nadadzą mu pięknego wyglądu,
  • kakao – wybieramy takie bez dodatku cukru. Łączymy je z mąką pszenną oraz proszkiem do pieczenia. W konsekwencji uzyskamy ciemne, kakaowo-migdałowe ciasteczka,
  • czekoladę – siekamy ją na drobne kawałki, a następnie dodajemy je do surowego ciasta. Możemy użyć zarówno tej gorzkiej, deserowej, jak i mlecznej. To świetna propozycja dla wszystkich fanów czekoladowych smaków.

Dietetyczne ciastka migdałowe

Ciastka migdałowe możemy wykonać również w wersji fit. Będą one nieco lżejsze oraz mniej kaloryczne. Wystarczy, że zmodyfikujemy na nie przepis. Do przygotowania wypieków potrzebne nam będą wtedy następujące składniki: mielone migdały, mąka owsiana, daktyle bez pestek, proszek do pieczenia, niewielka ilość wody oraz soku z pomarańczy. Owoce blendujemy, aż powstanie mus. Suche składniki łączymy z mokrymi do uzyskania masy o jednolitej konsystencji. Schładzamy ją przez ok. 30 minut w lodówce. Na końcu odrywamy z ciasta niewielkie kawałki, którym nadajemy kształt kuli i delikatnie je spłaszczamy. Całość pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180°C.

Inne pomysły na kruche ciasteczka

Osoby, które nie przepadają za migdałami, mogą przygotować zwykłe, maślane ciasteczka. Ponadto jest wiele pomysłów na te wypieki o zupełnie innym smaku. Poniżej podajemy kilka ciekawych propozycji:

  • ciastka oreo – z pewnością przypadną do gustu wszystkim fanom popularnych, czekoladowych łakoci. Składają się one z czekoladowych ciasteczek połączonych ze sobą śmietankowym kremem,
  • ciastka orzechowe – skrywają w sobie duże ilości zmielonych orzechów włoskich. Warto wzbogacić je dodatkowo o szczyptę cynamonu,
  • ciasteczka kokosowe – zrobimy je na bazie masła, cukru, mąki, proszku do pieczenia oraz wiórków kokosowych,
  • amarantuski – to wyjątkowo smaczne wypieki, po które mogą sięgać wszystkie osoby dbające o swoją figurę. W ich skład wchodzą jajka, amarantus, jedna łyżka oleju kokosowego, syrop z agawy oraz niewielki dodatek posiekanej, gorzkiej czekolady.

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne