Ciastka migdałowe to maślane, chrupiące, a zarazem wyjątkowo aromatyczne wypieki. Jedną z ich zalet jest to, że bardzo długo zachowują świeżość, nawet 5-7 dni. Wystarczy po upieczeniu przechowywać je w szczelnym opakowaniu. Gotowe ciastka migdałowe fantastycznie smakują posypane cukrem pudrem. W takim wydaniu świetnie sprawdzą się do popołudniowej kawy lub herbaty.
Getty Images
(średnia 4.48 z 153 głosów)
Przygotowanie: masło wyjmujemy z lodówki i odstawiamy na blat, żeby nabrało temperatury pokojowej. Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Jajka wbijamy do małego naczynia. Mąkę i proszek do pieczenia przesiewamy do miski.
Migdały: blanszujemy. Oznacza to, że przekładamy je do miseczki oraz zalewamy wrzątkiem. Po 10 minutach odcedzamy na sitku i polewamy zimną wodą, a następnie zdejmujemy z nich skórkę. Migdały osuszamy. Potem mielimy je za pomocą blendera, aż do uzyskania mąki.
Ciasto: cukier wraz z masłem przenosimy do dużej miski. Całość ucieramy za pomocą miksera. Powinna powstać biała, puszysta masa. Cały czas mieszając, dodajemy jajko, a na końcu zmielone migdały oraz mąkę z proszkiem do pieczenia. Gotowemu ciastu nadajemy kształt kuli, zawijamy je w folię, a następnie odkładamy do lodówki na ok. 1 godzinę.
Pieczenie: piekarnik nagrzewamy na 180°C. W międzyczasie z ciasta odrywamy małe kawałki, formujemy je na kształt orzechów, a następnie układamy na blasze. Każde ciasteczko spłaszczamy dłońmi. Całość pieczemy przez ok. 15-20 minut. Gotowe ciastka migdałowe wykładamy na talerz.
Porady
- Ostudzone ciastka migdałowe zazwyczaj dekorujemy cukrem pudrem. Jeśli chcemy, możemy go wcześniej wymieszać z ulubioną przyprawą korzenną np. cynamonem. Dzięki temu nadamy wypiekom wyjątkowy zapach.
- Do przygotowania wypieków możemy sięgnąć po gotowe, blanszowane migdały. Wtedy wystarczy je tylko zmielić, a następnie połączyć z resztą składników. Ponadto nic nie stoi na przeszkodzie, żeby użyć mąki migdałowej.
- Zwykły, biały cukier bez problemu zamienimy na trzcinowy. W takim wypadku ciastka będą odznaczały się nieco ciemniejszym kolorem oraz delikatnym, karmelowym smakiem. Osoby, którym zależy na składniku o niskim indeksie glikemicznym, mogą użyć ksylitolu bądź erytrytolu.
- Po wyrobieniu ciasta schładzamy je przez przynajmniej 1 godzinę w lodówce. Możemy je również wstawić do zamrażarki – wyjmujemy je wtedy po 25 minutach. W ten sposób staje się ono łatwiejsze w formowaniu. Dodatkowo będziemy mieć pewność, że ciastka wyjdą idealnie kruche.
- Do surowego ciasta możemy dodać również niewielką ilość esencji migdałowej lub likieru amaretto. Składniki te nadadzą wypiekom głębokiego, orzechowego aromatu.
- W wersji bezglutenowej deseru, mąkę pszenną zastępujemy kukurydzianą, jaglaną, gryczaną lub kokosową. Polecamy połączyć kilka różnych rodzajów produktu ze sobą. Poza tym możemy sięgnąć również po specjalną, gotową mieszankę – znajdziemy ją w prawie każdym supermarkecie.
Ciastka migdałowe to chrupiące, delikatnie słodkie łakocie. Świetnie sprawdzą się nie tylko w roli deseru, ale również oryginalnego prezentu. Jeśli chcemy nadać im wyjątkowy smak oraz aromat, możemy dodatkowo wzbogacić je o:
Ciastka migdałowe możemy wykonać również w wersji fit. Będą one nieco lżejsze oraz mniej kaloryczne. Wystarczy, że zmodyfikujemy na nie przepis. Do przygotowania wypieków potrzebne nam będą wtedy następujące składniki: mielone migdały, mąka owsiana, daktyle bez pestek, proszek do pieczenia, niewielka ilość wody oraz soku z pomarańczy. Owoce blendujemy, aż powstanie mus. Suche składniki łączymy z mokrymi do uzyskania masy o jednolitej konsystencji. Schładzamy ją przez ok. 30 minut w lodówce. Na końcu odrywamy z ciasta niewielkie kawałki, którym nadajemy kształt kuli i delikatnie je spłaszczamy. Całość pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180°C.
Osoby, które nie przepadają za migdałami, mogą przygotować zwykłe, maślane ciasteczka. Ponadto jest wiele pomysłów na te wypieki o zupełnie innym smaku. Poniżej podajemy kilka ciekawych propozycji:
Komentarze