Ciasteczka korzenne

Ciasteczka korzenne idealnie sprawdzą się zarówno na świątecznym stole, jak i na co dzień w towarzystwie kubka domowego kakao, czy też rozgrzewającej, zimowej herbaty. Krucha konsystencja, mocno korzenny smak i obłędny zapach sprawiają, że po upieczeniu znikają one w mgnieniu oka. Ich przygotowanie jest niezwykle proste, warto więc zaangażować do niego dzieci – wspólne wykrawanie ciastek zapewni wiele radości. 

dodany przez: mojegotowanie facebook 200x200

desery ciastka

Czas przygotowania:
2godz. 0min.
Dla ilu osób:
dla 8 osób
Poziom trudności: łatwy
Ocena:

(średnia 3.86 z 405 głosów)

Ciasteczka korzenne - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • 1.

    Łączenie składników: Mąkę przesiewamy, dodajemy do niej sól oraz sodę i dokładnie mieszamy. W osobnej misce ucieramy masło z cukrem i jajkiem do uzyskania puszystej masy. Następnie dodajemy do nich partiami suche składniki. Zagniatamy ciasto, aż do całkowitego połączenia wszystkich składników i formujemy z niego kulę. Owijamy ją szczelnie folią spożywczą i odstawiamy do lodówki na minimum godzinę.

  • 2.

    Pieczenie ciasteczek: Piekarnik rozgrzewamy do 180°C. Wyjmujemy z lodówki masę i rozwałkowujemy ją na grubość około 5 mm. Wykrawamy z niej ciasteczka i luźno układamy je na blasze. Pieczemy przez około 12–15 minut.2.    Pieczenie ciasteczek: Piekarnik rozgrzewamy do 180°C. Wyjmujemy z lodówki masę i rozwałkowujemy ją na grubość około 5 mm. Wykrawamy z niej ciasteczka i luźno układamy je na blasze. Pieczemy przez około 12–15 minut.

Porady

  • By ułatwić sobie zagniatanie masy, polecamy przed rozpoczęciem pieczenia wyjąć z lodówki masło oraz jajko i pozostawić je do ocieplenia w temperaturze pokojowej. 
  • Wycinanie ciasteczek ułatwią specjalne foremki (wykrawacze). Występują w rozmaitych kształtach. Nie są ostre, więc bez obaw mogą ich używać nawet dzieci. 
  • Przy rozwałkowywaniu ciasta przyda się dobra stolnica. Silikonowe sprawdzą się najlepiej – zapobiegają przyklejaniu i rozrywaniu się ciasta. Jeśli wasza stolnica wykonana jest z innego materiału lub korzystacie z kuchennego blatu, pamiętajcie aby obficie podsypać ciasto mąką. 
  • Układając ciasteczka na blasze do pieczenia należy zachować między nimi odrobinę odstępu, by nie zrosły się ze sobą w piekarniku.
  • By ograniczyć ilość odpadków w kuchni, polecamy zebrać, a następnie ponownie zagnieść i rozwałkować fragmenty masy pozostałe po wykrawaniu ciasteczek. Jeśli wskutek zbyt długiego przechowywania ciasteczka obeschną, można z powodzeniem wykorzystać je do przygotowania bajaderek o intrygującym, korzennym smaku lub wykonać z nich spód do sernika.
  • Ciasteczka korzenne pięknie prezentują się ozdobione lukrem lub polewą czekoladową z dodatkiem orzechowych wiórków. Można również udekorować je cukrem pudrem.
  • Po upieczeniu ciasteczka korzenne powinny być przechowywane w szczelnym pojemniku. Wówczas można przygotować je na kilka dni przed świętami, bez obawy o ich zepsucie, czy też obeschnięcie. 
  • Planując pieczenie ciasteczek, pamiętajcie, że masa na ciasteczka musi zostać odłożona do lodówki na minimum godzinę. Krok ten jest niezbędny – bezpośrednio po zagnieceniu będzie ona zbyt kleista, by dało się z niej wycinać ciasteczka.
  • By ciasteczka korzenne wyszły równie smaczne, jak te ze sklepu, polecamy dodać do nich własnoręcznie przygotowaną przyprawę do piernika. Można też wybrać taką, która w składzie nie zawiera cukru. Są one nie tylko bogatsze w smaku, ale i bardziej aromatyczne.

Notka redakcyjna

Łatwe ciasteczka korzenne - przepisy

Podstawowy przepis na aromatyczne ciasteczka korzenne jest niezwykle prosty, a do tego można modyfikować go na wiele sposobów. Ciastka świetnie smakują zarówno z dodatkiem bakalii, jak i wiórków gorzkiej czekolady, kandyzowanych owoców czy też orzechów. Fanom bardziej wyrazistych smaków polecamy dodać do nich odrobinę pieprzu lub sproszkowanej papryczki chili. Przygotowane z użyciem kakao nabiorą pięknego, rumianego koloru. 

Zobacz także: przepis na ciasteczka korzenne serduszka.

Przepis na ciasteczka korzenne w wersji fit

Jeśli staracie się utrzymywać zdrową dietę, możecie lekko zmodyfikować przepis i przygotować ciasteczka w wersji fit. Wystarczy, zamiast białego cukru, dodać do ciasteczek jednego z jego dietetycznych zamienników - ertyrolu lub malitolu. Można użyć również stewii czy ksylitolu, jednak ze względu na ich wpływ na układ trawienny, nie należy przesadzać z ich ilością. Podane w przepisie masło można zastąpić zdrowszym olejem kokosowym lub rzepakowym. Ciasteczka z powodzeniem można upiec również w wersji pozbawionej glutenu. Wtedy konieczne będzie użycie mąki bezglutenowej - migdałowej, ryżowej, jaglanej albo kokosowej. Należy też zaopatrzyć się w przyprawę do piernika oznaczoną certyfikatem GFCO (przekreślony kłos) lub wykonać ją samodzielnie z odpowiednich produktów.
 

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy