Kruche ciasteczka korzenne

aromatyczne, kruche... idealne do Bożonarodzeniowej biesiady przy choince :)

Deseryciastka

Czas przygotowania:
120 min.
Ocena:

(średnia 3.9 z 314 głosów)

Składniki:

  • 1/2 kg mąki
  • 25 dag masła roślinnego (miękkiego)
  • 1 szklanka cukru
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka płaska sody
  • 1-2 torebki przyprawy do piernika, przyprawy do ciasteczek korzennych
  • szczypta soli

Rodzaj diety:

Sposób przygotowania:

Kroki wykonania:

  • Mąkę przesiewamy i łączymy z sola i sodą oraz przyprawami, mieszamy dokładnie.
  • Ucieramy masło z cukrem i jajkiem.
  • Do miski z masłem, wciąż ucierając dodajemy po trochu mąki z przyprawami.
  • Kiedy wszystkie składniki się połączą, formujemy kulę i wstawiamy na godzinę do lodówki.
  • Po tym czasie, rozwałkowujemy ciasto (będzie trudno bo jest krucho-lepiące, ale można to zrobić, wałkując małe kawałki ciasta) w miarę cienko (ciastka rosną), wycinamy wzory foremkami.
  • Pieczemy 180 stopni 12-15 minut.
  • Z przepisu wychodzi ponad 200 ciasteczek :)

Porady

Wypróbuj też bułeczki drożdżowe cynamonowe i cytrynowe z wiśniami

Ciastko z malinami i nutellą - wypróbuj przepis
 

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Podobne przepisy