Ciastka korzenne sprawdzą się zarówno na świątecznym stole, jak i na co dzień, w towarzystwie kubka rozgrzewającej herbaty. Są mocno maślane i kruche, a na dodatek pachną piernikową mieszanką przyprawową. Odnajdziemy w nich między innymi aromat cynamonu, imbiru, goździków i kardamonu. Można udekorować je lukrem lub czekoladą. Ich przygotowanie jest niezwykle proste, warto więc zaangażować w nie dzieci – domowe ciasteczka korzenne przyniosą im wiele radości.
iStock
(średnia 3.86 z 408 głosów)
Łączenie składników: mąkę przesiewamy do miski. Wsypujemy do niej sól, proszek do pieczenia i przyprawy. Dokładnie mieszamy. W osobnym naczyniu ucieramy miękkie masło (z mleka krowiego lub roślinne) z cukrem pudrem do uzyskania puszystej masy. Dodajemy do niej jajko (w temperaturze pokojowej) oraz miód i jeszcze przez chwilę miksujemy. Łączymy ją partiami z suchymi składnikami. Zagniatamy ciasto rękami i formujemy z niego kulę. Owijamy ją szczelnie folią spożywczą i odstawiamy do lodówki na minimum godzinę.
Formowanie ciasteczek: dzielimy schłodzoną masę na dwie części. Jedną z nich zostawiamy w lodówce, żeby nie zdążyła się zagrzać, kiedy formujemy pierwszą partię ciasteczek. Za pomocą wałka tworzymy cienki placek (o grubości około 3 mm). Wykrajamy z niego ciastka korzenne o różnych kształtach. Jeśli nie mamy w domu specjalnych foremek do wycinania, możemy po prostu użyć szklanki lub obrysować dowolny szablon małym nożykiem.
Pieczenie: układamy wykrojone kruche ciasteczka korzenne na blaszce wyłożonej pergaminem. Wstawiamy je do piekarnika rozgrzanego do 180°C (tryb góra-dół) na około 12–15 minut. W tym czasie powinny się lekko zrumienić. Nie przejmujmy się, jeśli w środku wydają się być jeszcze trochę miękkie. Po wystudzeniu staną się chrupiące. Najlepiej ułożyć je na kratce cukierniczej. Można ozdobić je podobnie jak podstawowe maślane kruche ciasteczka, na przykład za pomocą lukru, polewy czekoladowej, karmelu lub masy marcepanowej.
Porady
- Specjalne wykrawacze do ciastek nie mają ostrych krawędzi i mogą ich bez obaw używać także dzieci. Warto zaprosić je do zabawy przy formowaniu słodkiej plastycznej masy. Gotowe korzenne ciasteczka można też wspólnie dekorować za pomocą cukrowych pisaków.
- Wypiek powinien być przechowywany w szczelnym pojemniku (na przykład w słoju lub ozdobnym ceramicznym naczyniu). Jeśli stoi zbyt długo i stracił już swoją świeżość, możemy zrobić spód z ciastek korzennych do sernika lub wykorzystać je do przygotowania bajaderki.
- Żeby ograniczyć ilość odpadków w kuchni, polecamy zebrać, a następnie ponownie zagnieść i rozwałkować fragmenty masy pozostałe po wykrawaniu ciasteczek.
- Do rozwałkowywania ciasta przyda się dobra stolnica. Silikonowa sprawdzi się najlepiej – zapobiega przyklejaniu i rozrywaniu się masy. Jeśli korzystamy po prostu z kuchennego blatu, pamiętajmy o podsypaniu go mąką.
- Żeby ciastka korzenne wyszły równie smaczne, jak te ze sklepu, polecamy dodać do nich własnoręcznie przygotowaną przyprawę do piernika. Składa się między innymi z takich aromatycznych elementów jak cynamon, imbir, kardamon i goździki.
Podstawowy przepis na ciastka korzenne jest niezwykle prosty, a wypiek świetnie smakuje nawet bez żadnych dodatków. Ważne, żeby pachniał rozgrzewającymi przyprawami takimi jak cynamon, goździki, anyż i gałka muszkatołowa. Jeśli jednak jesteśmy w nastroju na eksperymenty, recepturę możemy modyfikować na wiele sposobów. Korzenne ciastka świetnie smakują na przykład wzbogacone:
Fanom wyrazistych smaków polecamy dodać do ciasteczek odrobinę pieprzu lub sproszkowanej papryczki chili.
Zobaczcie także: przepis na ciasteczka korzenne serduszka.
Osoby, które starają się utrzymywać zdrową dietę, mogą lekko zmodyfikować klasyczne ciastka korzenne. Przepis można dostosować do własnych potrzeb i zrobić wypiek w wersji fit. Wystarczy dodać do kruchego ciasta zamiast białego cukru jeden z dietetycznych zamienników – erytrytol lub malitol. Można wykorzystać również stewię lub ksylitol, jednak ze względu na ich wpływ na układ trawienny nie należy przesadzać z ich ilością. Podane w przepisie masło można zastąpić zdrowszym olejem, takim jak rzepakowy lub lniany. Ciasteczka korzenne z powodzeniem upieczemy również bez glutenu. Wtedy konieczne będzie użycie innej mąki, na przykład migdałowej, ryżowej lub amarantusowej. Należy też zaopatrzyć się w przyprawę do piernika oznaczoną certyfikatem GFCO (przekreślonego kłosa) lub wykonać ją samodzielnie z odpowiednich produktów.
Komentarze