Ciasteczka korzenne idealnie sprawdzą się zarówno na świątecznym stole, jak i na co dzień w towarzystwie kubka domowego kakao, czy też rozgrzewającej, zimowej herbaty. Krucha konsystencja, mocno korzenny smak i obłędny zapach sprawiają, że po upieczeniu znikają one w mgnieniu oka. Ich przygotowanie jest niezwykle proste, warto więc zaangażować do niego dzieci – wspólne wykrawanie ciastek zapewni wiele radości.
iStock
Łączenie składników: Mąkę przesiewamy, dodajemy do niej sól oraz sodę i dokładnie mieszamy. W osobnej misce ucieramy masło z cukrem i jajkiem do uzyskania puszystej masy. Następnie dodajemy do nich partiami suche składniki. Zagniatamy ciasto, aż do całkowitego połączenia wszystkich składników i formujemy z niego kulę. Owijamy ją szczelnie folią spożywczą i odstawiamy do lodówki na minimum godzinę.
Pieczenie ciasteczek: Piekarnik rozgrzewamy do 180°C. Wyjmujemy z lodówki masę i rozwałkowujemy ją na grubość około 5 mm. Wykrawamy z niej ciasteczka i luźno układamy je na blasze. Pieczemy przez około 12–15 minut.2. Pieczenie ciasteczek: Piekarnik rozgrzewamy do 180°C. Wyjmujemy z lodówki masę i rozwałkowujemy ją na grubość około 5 mm. Wykrawamy z niej ciasteczka i luźno układamy je na blasze. Pieczemy przez około 12–15 minut.
Porady
- By ułatwić sobie zagniatanie masy, polecamy przed rozpoczęciem pieczenia wyjąć z lodówki masło oraz jajko i pozostawić je do ocieplenia w temperaturze pokojowej.
- Wycinanie ciasteczek ułatwią specjalne foremki (wykrawacze). Występują w rozmaitych kształtach. Nie są ostre, więc bez obaw mogą ich używać nawet dzieci.
- Przy rozwałkowywaniu ciasta przyda się dobra stolnica. Silikonowe sprawdzą się najlepiej – zapobiegają przyklejaniu i rozrywaniu się ciasta. Jeśli wasza stolnica wykonana jest z innego materiału lub korzystacie z kuchennego blatu, pamiętajcie aby obficie podsypać ciasto mąką.
- Układając ciasteczka na blasze do pieczenia należy zachować między nimi odrobinę odstępu, by nie zrosły się ze sobą w piekarniku.
- By ograniczyć ilość odpadków w kuchni, polecamy zebrać, a następnie ponownie zagnieść i rozwałkować fragmenty masy pozostałe po wykrawaniu ciasteczek. Jeśli wskutek zbyt długiego przechowywania ciasteczka obeschną, można z powodzeniem wykorzystać je do przygotowania bajaderek o intrygującym, korzennym smaku lub wykonać z nich spód do sernika.
- Ciasteczka korzenne pięknie prezentują się ozdobione lukrem lub polewą czekoladową z dodatkiem orzechowych wiórków. Można również udekorować je cukrem pudrem.
- Po upieczeniu ciasteczka korzenne powinny być przechowywane w szczelnym pojemniku. Wówczas można przygotować je na kilka dni przed świętami, bez obawy o ich zepsucie, czy też obeschnięcie.
- Planując pieczenie ciasteczek, pamiętajcie, że masa na ciasteczka musi zostać odłożona do lodówki na minimum godzinę. Krok ten jest niezbędny – bezpośrednio po zagnieceniu będzie ona zbyt kleista, by dało się z niej wycinać ciasteczka.
- By ciasteczka korzenne wyszły równie smaczne, jak te ze sklepu, polecamy dodać do nich własnoręcznie przygotowaną przyprawę do piernika. Można też wybrać taką, która w składzie nie zawiera cukru. Są one nie tylko bogatsze w smaku, ale i bardziej aromatyczne.
Podstawowy przepis na aromatyczne ciasteczka korzenne jest niezwykle prosty, a do tego można modyfikować go na wiele sposobów. Ciastka świetnie smakują zarówno z dodatkiem bakalii, jak i wiórków gorzkiej czekolady, kandyzowanych owoców czy też orzechów. Fanom bardziej wyrazistych smaków polecamy dodać do nich odrobinę pieprzu lub sproszkowanej papryczki chili. Przygotowane z użyciem kakao nabiorą pięknego, rumianego koloru.
Zobacz także: przepis na ciasteczka korzenne serduszka.
Jeśli staracie się utrzymywać zdrową dietę, możecie lekko zmodyfikować przepis i przygotować ciasteczka w wersji fit. Wystarczy, zamiast białego cukru, dodać do ciasteczek jednego z jego dietetycznych zamienników - ertyrolu lub malitolu. Można użyć również stewii czy ksylitolu, jednak ze względu na ich wpływ na układ trawienny, nie należy przesadzać z ich ilością. Podane w przepisie masło można zastąpić zdrowszym olejem kokosowym lub rzepakowym. Ciasteczka z powodzeniem można upiec również w wersji pozbawionej glutenu. Wtedy konieczne będzie użycie mąki bezglutenowej - migdałowej, ryżowej, jaglanej albo kokosowej. Należy też zaopatrzyć się w przyprawę do piernika oznaczoną certyfikatem GFCO (przekreślony kłos) lub wykonać ją samodzielnie z odpowiednich produktów.
Komentarze