Wegetariański falafel burger

Ocena:

4.47 (173)

Falafel burger to połączenie dwóch pysznych potraw. Przepis jest całkowicie roślinny i prosty. To idealny pomysł na pożywny obiad.

Składniki:

  • Kotlety:
    250 g ciecierzycy
    1 łyżeczka mielonego kuminu
    1 cebula
    1/2 pęczka kolendry
    1/2 pęczka pietruszki
    sok z 1/2 cytryny
    2 łyżki mąki kukurydzianej
    1 łyżeczka sody
    olej do smażenia
    sól, pieprz
    chili

    Dodatki:
    4 bułki
    sałata lodowa
    pęczek rzodkiewki
    ogórek
    koperek
    wegański majonez

Wegetariański falafel burger - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Ciecierzycę namaczamy na noc w zimnej wodzie. Następnie odcedzamy ją i blendujemy tak, aby rozdrobnić, ale nie zmielić. Dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę, kolendrę, czosnek, sok z cytryny, sodę i przyprawy. Ponownie rozdrabniamy blenderem. Na koniec dodajemy posiekaną natkę pietruszki. Z masy formujemy kotlety, obtaczamy je w mące kukurydzianej i smażymy na rozgrzanym oleju lub pieczemy w temp. 180 stopni na złotobrązowy kolor.

    Bułki przekrawamy w poprzek na pół. Smarujemy bułki majonezem. Na spodnią część układamy sałatę a na nią falafel. Na górze układamy pokrojonego w kostkę  ogórka, rzodkiewkę startą na tarce o grubych oczkach i posiekany  koperek.

Porady

Zobacz też: chickenburger i sos BBQ

Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Materiały promocyjne