Falafel burger to połączenie dwóch pysznych potraw. Przepis jest całkowicie roślinny i prosty. To idealny pomysł na pożywny obiad.
(średnia 4.47 z 173 głosów)
Kotlety:
250 g ciecierzycy
1 łyżeczka mielonego kuminu
1 cebula
1/2 pęczka kolendry
1/2 pęczka pietruszki
sok z 1/2 cytryny
2 łyżki mąki kukurydzianej
1 łyżeczka sody
olej do smażenia
sól, pieprz
chili
Dodatki:
4 bułki
sałata lodowa
pęczek rzodkiewki
ogórek
koperek
wegański majonez
Ciecierzycę namaczamy na noc w zimnej wodzie. Następnie odcedzamy ją i blendujemy tak, aby rozdrobnić, ale nie zmielić. Dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę, kolendrę, czosnek, sok z cytryny, sodę i przyprawy. Ponownie rozdrabniamy blenderem. Na koniec dodajemy posiekaną natkę pietruszki. Z masy formujemy kotlety, obtaczamy je w mące kukurydzianej i smażymy na rozgrzanym oleju lub pieczemy w temp. 180 stopni na złotobrązowy kolor.
Bułki przekrawamy w poprzek na pół. Smarujemy bułki majonezem. Na spodnią część układamy sałatę a na nią falafel. Na górze układamy pokrojonego w kostkę ogórka, rzodkiewkę startą na tarce o grubych oczkach i posiekany koperek.
Porady
Zobacz też: chickenburger i sos BBQ
Komentarze