Wegańskie zielone burgery z ciecierzycy ze szpinakiem

Ocena:

4.44 (185)

  • 50 min.
  • dla 6 osób
  • średni

Zielone burgery wegetariańskie ze szpinakiem i ciecierzycą to doskonała alternatywa dla mięsnego dania. Pełne wartościowego białka, witamin i składników odżywczych stanową smaczny i zdrowy posiłek. Chrupiące w wierzchu, ale nie suche w środku. Jak zrobić idealne wege burgery? Przepis w wersji wegańskiej.

Składniki:

  • ciecierzyca  2 szklanki

  • szpinak  200 g

  • cebula  1 szt.

  • czosnek  1 ząbek

  • sól  1 szczypta

  • pieprz  1 szczypta

  • bułka  6 szt.

  • ogórek  1 szt.

  • sałata masłowa  1 szt.

  • ketchup  6 łyżek stołowych

  • musztarda  6 łyżek stołowych

Wegańskie zielone burgery z ciecierzycy ze szpinakiem - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Cebulę i czosnek drobno siekamy. Szpinak blendujemy razem z ciecierzycą najlepiej w minimalakserze. Mieszamy z cebulą i czosnkiem a następnie doprawiamy do smaku. Formujemy kotlety na wege burgery (powinno wyjść 6) układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w temperaturze 180 stopni aż się zarumienią.

    ciecierzyca
  • Krok 2:

    Bułki przekrawamy na pół a ogórka kroimy w cienkie plasterki. Smarujemy obie połówki musztardą i ketchupem. Na spodnią część kładziemy sałatę na niej burgera a na nim plasterki ogórka. Gotowe burgery wegańskie najlepiej podawać na ciepło.

    wege-burgery-bulki

Porady

  • Przed formowaniem kotletów na wege burgery najlepiej każdorazowo opłukać dłonie w zimnej wodzie, dzięki temu będą miało one ładny kształt. 
  • Zielone burgery wegańskie pieczone są w piekarniku, jednak jeśli ktoś lubi tłuste smaki, może usmażyć kotlety na patelni z dobrze rozgrzanym tłuszczem.  
  • Musztardę i ketchup z przepisu można zastąpić dowolnym innym sosem lub pastą warzywną, np. hummusem.
     

Zobacz też: chickenburger i sos BBQ

Udostępnij: Udostępnij

Notka redakcyjna

Wege burgery – dodatki

Z czym podać burgery wegetariańskiego? Powyższy przepis z sałatą masłową, humusem i ogórkiem jest przepisem na zielone i wegańskie burgery. Nie znajdują się w nich żadne dodatki pochodzenia zwierzęcego. Jeśli chcemy przygotować inne wegańskie burgery śmiało można mieszać wszelkie surowe i marynowane warzywa. Chrupkie plasterki czerwonej cebuli, soczysty pomidor, a może wyraziste pikle? Warto jednak pamiętać, aby nie łączyć w jednej kanapce pomidora i ogórka zielonego. Sok z ogórka pozbawia pomidory witaminy C, więc ich spożywania mija się z celem. Do burgera można dodać też warzywa poddane obróbce termicznej. Popularnym dodatkiem są podsmażane pieczarki, duszony szpinak, ale również ananas sprawiający, że wege burgery nabierają hawajskiego stylu. Wegańskie sosy, które sprawią, że burgery wegańskie będą jeszcze pyszniejsze, to np. domowy Ajar, sos BBQ lub wegański sos tatarski. W takich smakach zakochają się nie tylko roślinożercy! Jeśli chcemy zmodyfikować ten przepis w stronę wegetariańskich smaków, można pomyśleć o zapieczeniu plastra sera na bułce lub kotlecie. Można użyć klasycznej żółtej goudy, ale w zależności od wybranych dodatków świetnie mogą sprawdzić się też ostry cheddar, wyrazisty ser pleśniowy lub delikatny i lekko słony oscypek. 

Ile kcal ma wege burger?

Burgery wegetariańskie mogą kojarzyć się z niezdrową i tuczącą szybką kuchnią, jednak te domowe są bardzo zdrowe. Jeśli zdecydujemy się na zakup bułki do burgerów z supermarketu możemy liczyć na szybkie i wygodne rozwiązanie. Jedna bułka z sezamem do hamburgera o wadze ok. 55 gramów to 160 kcal. Jednak nie wszytki odpowiada jej smak i struktura. Wege burgery również dobrze sprawdzą się podane w kajzerce (60 gramów to 180 kcal) lub zwykłej bułce pszennej (80 gramów to 220 kcal). Kotlety na burgery wegetariańskie z powyższego przepisu są niskokaloryczne, ponieważ składają się z samych warzyw. Wartość energetyczna jednego kotleta to tylko 85 kcal. 
 

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne