Doskonała potrawka warzywna z białej fasoli, z papryką i dodatkiem słodkich moreli.
Fot. Artur Rogalski, Stylizacja: Anna Borowska
Cebula: podsmażamy ją do zeszklenia w garnku z grubym dnem na rozgrzanym oleju. Wrzucamy też lekko zgniecione igiełki rozmarynu.
Dynia i papryka: kroimy je w podobnej wielkości kawałki (ok. 1 cm), dokładamy do garnka. Oprószamy cukrem i obsmażamy, aby nie zmieniły koloru, a stały się tylko lekko szkliste.
Pozostałe składniki: dorzucamy ugotowaną fasolę i morele pokrojone w duże kawałki. Blendujemy pomidory pelati z czosnkiem, Wlewamy je do garnka.
Gotowanie: doprawiamy fasolę cynamonem, suszoną papryką, solą i pieprzem. Dusimy przez 30 min, dolewając – jeśli zajdzie potrzeba – szklankę wywaru warzywnego lub wody. Tuż przed końcem dodajemy obrane i pokrojone w niedużą kostkę pomidory. Wlewamy ocet i oliwę. Mieszamy i zakręcamy gaz.
Podanie: serwujemy fasolę z dodatkami na gorąco, z kromką chleba. Posypujemy kruszoną fetą.
Przepis Agaty Wojdy pochodzi z "Mojego Gotowania" nr 10/2016
Porady
>>> Owoce bardzo pasują do duszonej fasoli – bardzo odświeżają jej smak. Polecam brzoskwinie, nektarynki, mirabelki, renklody, które poza sezonem można zastąpić 2–3 łyżkami dżemu z pomarańczy lub mirabelek.
>>> Nie ma przeszkód, aby dodać do tej potrawy „element mięsny” – może to być przesmażona pikantna kiełbasa lub usmażone mielone mięso, koniecznie jednak odsączone z tłuszczu.
>>> Uduszoną w ten sposób fasolę można zapiec pod mieszanką 3 łyżek bułki tartej, łyżki ostrego twardego sera i posiekanego ząbku czosnku. Z przypraw polecam wyłącznie klimaty południowe: tymianek, cząber, oregano, rozmaryn.
Zobacz też przepis na: Austriackie knedle z morelami
Komentarze