Fasola duszona z dynią, papryką i morelami

Doskonała potrawka warzywna z białej fasoli, z papryką i dodatkiem słodkich moreli.

dodany przez: mojegotowanie facebook 200x200

potrawka gulasz

Czas przygotowania:
60min.
Dla ilu osób:
dla 6 osób
Poziom trudności: łatwy
Ocena:

(średnia 4.41 z 193 głosów)

Fasola duszona z dynią, papryką i morelami - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • 1.

    Cebula: podsmażamy ją do zeszklenia w garnku z grubym dnem na rozgrzanym oleju. Wrzucamy też lekko zgniecione igiełki rozmarynu.

  • 2.

    Dynia i papryka: kroimy je w podobnej wielkości kawałki (ok. 1 cm), dokładamy do garnka. Oprószamy cukrem i obsmażamy, aby nie zmieniły koloru, a stały się tylko lekko szkliste.

  • 3.

    Pozostałe składniki: dorzucamy ugotowaną fasolę i morele pokrojone w duże kawałki. Blendujemy pomidory pelati z czosnkiem, Wlewamy je do garnka. 

  • 4.

    Gotowanie: doprawiamy fasolę cynamonem, suszoną papryką, solą i pieprzem. Dusimy przez 30 min, dolewając – jeśli zajdzie potrzeba – szklankę wywaru warzywnego lub wody. Tuż przed końcem dodajemy obrane i pokrojone w niedużą kostkę pomidory. Wlewamy ocet i oliwę. Mieszamy i zakręcamy gaz.

  • 5.

    Podanie: serwujemy fasolę z dodatkami na gorąco, z kromką chleba. Posypujemy kruszoną fetą.

    Przepis Agaty Wojdy pochodzi z "Mojego Gotowania" nr 10/2016 

Porady

>>> Owoce bardzo pasują do duszonej fasoli – bardzo odświeżają jej smak. Polecam brzoskwinie, nektarynki, mirabelki, renklody, które poza sezonem można zastąpić 2–3 łyżkami dżemu z pomarańczy lub mirabelek.

>>> Nie ma przeszkód, aby dodać do tej potrawy „element mięsny” – może to być przesmażona pikantna kiełbasa lub usmażone mielone mięso, koniecznie jednak odsączone z tłuszczu.

>>> Uduszoną w ten sposób fasolę można zapiec pod mieszanką 3 łyżek bułki tartej, łyżki ostrego twardego sera i posiekanego ząbku czosnku. Z przypraw polecam wyłącznie klimaty południowe: tymianek, cząber, oregano, rozmaryn.

Zobacz też przepis na: Austriackie knedle z morelami

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy