Śledzie z papryką

Śledzie z papryką marynowaną w zalewie octowej z dodatkiem cebuli to przystawka na świąteczne lub noworoczne przyjęcie. Śledzie wyjdą aromatyczne, ale nie za słone, o delikatnej konsystencji.

sledzie marynowane

Czas przygotowania:
35 min.
Dla ilu osób:
dla 6 osób
Ocena:

(średnia 4.49 z 152 głosów)

Kroki wykonania:

  • Opłukane i osączone filety kroimy na kawałki
  • marynowaną paprykę – w paski. Obrane cebule tniemy w piórka.
  • 1 i 1/2 szklanki wody zagotowujemy z cukrem i octem do smaku (marynata powinna być intensywna
  • z wyczuwalną słodyczą)
  • wrzucamy cebulę
  • doprowadzamy do wrzenia
  • wkładamy ziarna pieprzu
  • ziele i liście laurowe. Zostawiamy do ostudzenia
  • po czym mieszamy z koncentratem
  • olejem i mieloną papryką
  • ponownie zagotowujemy i studzimy.
  • Zalewę z cebulą mieszamy ze śledziami i papryką
  • odstawiamy na 48 godz.
  • Przepis pochodzi z magazynu "Moje Gotowanie" nr 12/2016

Porady

Cebulę do każdej marynaty do śledzia warto wcześniej poddusić: pokrojoną w piórka wrzucamy na sporą ilość oleju, oprószamy cukrem i trzymamy na małym ogniu, aby tylko zmiękła i lekko się zażółciła – będzie miała dużo łagodniejszy smak.

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Zdjęcia użytkowników

Podobne przepisy

Czas przygotowania: 180 min.
Śledzie
...

ANECIK1980

Śledzie