Wino z buraków to ciekawe wyzwanie dla osób lubujących się w przyrządzaniu domowej roboty napojów alkoholowych oraz rozmaitych przetworów z warzyw i owoców. W smaku – wyborne i niepowtarzalne, w działaniu – lekko rozgrzewające i odprężające. To jednak nie koniec atutów wina z buraków. Ponieważ zrobione jest z bardzo wartościowego pod względem odżywczym warzywa, wykazuje cały szereg właściwości prozdrowotnych.
iStock
(średnia 4.4 z 217 głosów)
Trzy dni nastawieniem buraków na wino należy przygotować drożdże winiarskie według instrukcji z opakowania. Na początku buraki trzeba dokładnie wyszorować i bez obierania, pokroić w plastry. Następnie warzywa należy umieścić w dużym garnku, zalać wodą i gotować do miękkości. Następnie otrzymany wywar trzeba przecedzić przez gazę aptekarską.
Z 1 kg cukru, niewielkiej ilości wody i soku z cytryny powinno się przygotować syrop. Potem trzeba go ostudzić i wymieszać z wywarem buraczanym. Następnie trzeba dodać drożdże, przykryć i odstawić na 24 godziny w ciepłe miejsce.
Następnego dnia przelać do gąsiorka i zamknąć korkiem z rurką fermentacyjną, do której należy wlać trochę wody. Całość trzeba odstawić na ok. 2 tygodnie w ciepłe miejsce do fermentacji. Po tym czasie należy dodać ostudzony syrop z 1/2 kg cukru, a po tygodniu kolejne 1/2 kg cukru w postaci syropu. Po zakończeniu fermentacji wino zlać do butelek i odstawić na 2 - 3 miesiące.
Porady
Co warto wiedzieć przed zrobieniem wina z buraków?
Zanim zabierzemy się za robienie wina z buraków, musimy zaopatrzyć się w drożdże winiarskie. Odpowiednie będą na przykład drożdże typu Bordeaux albo Burgund. Matkę drożdżową robimy około 3 dni przed planowanym nastawieniem wina.
Do wina z surowych buraków wykorzystujemy drobne buraki ćwikłowe. Ważne, by były jędrne, świeże, nieprzywiędłe i nieuszkodzone. Buraków nie musimy nawet obierać, wystarczy, że je dokładnie wyszorujemy.
Wino z buraków to intrygująca odmiana dla domowych win na bazie winogron, jabłek, śliwek i innych owoców. Napój ten ma całą listę zalet: jest niedrogie (buraki to jedne z najtańszych warzyw), bardzo proste i mało pracochłonne, zawsze wychodzi i zawsze świetnie smakuje, co więcej, jest bardzo zdrowe, wspiera nasz organizm na wiele sposobów, relaksuje i poprawia samopoczucie.
Wino z buraków (spożywane w niedużych ilościach) może być bardzo cenne dla naszego organizmu, jako że burak to jedno z najzdrowszych warzyw, jakie istnieją. Dzięki bogatej palecie witamin, minerałów i antyoksydantów wino z buraków rewitalizuje nasze ciało, wzmacnia naturalną odporność i chroni przed stanami zapalnymi, przeziębieniami i infekcjami.
Co więcej, wino z buraków poprawia krążenie, pozytywnie wpływa na stan naczyń krwionośnych i pomaga unormować poziom cholesterolu. Hamuje procesy starzenia, wspiera proces oczyszczania organizmu z toksyn, usprawnia procesy trawienne. Korzystnie wpływa też na system nerwowy oraz skutecznie poprawia nastrój.
Komentarze