Wino z buraków

Wino z buraków to ciekawe wyzwanie dla osób lubujących się w przyrządzaniu domowej roboty napojów alkoholowych oraz rozmaitych przetworów z warzyw i owoców. W smaku – wyborne i niepowtarzalne, w działaniu – lekko rozgrzewające i odprężające. To jednak nie koniec atutów wina z buraków. Ponieważ zrobione jest z bardzo wartościowego pod względem odżywczym warzywa, wykazuje cały szereg właściwości prozdrowotnych.

dodany przez: mojegotowanie facebook 200x200

alkohole

Czas przygotowania:
60min.
Dla ilu osób:
dla 10 osób
Poziom trudności: łatwy
Ocena:

(średnia 4.4 z 217 głosów)

Sposób przygotowania:

  • gotowanie

Sposób podania:

  • na zimno

Wino z buraków - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Barszcz czerwony-buraki 1.

    Trzy dni nastawieniem buraków na wino należy przygotować drożdże winiarskie według instrukcji z opakowania. Na początku buraki trzeba dokładnie wyszorować i bez obierania, pokroić w plastry. Następnie warzywa należy umieścić w dużym garnku, zalać wodą i gotować do miękkości. Następnie otrzymany wywar trzeba przecedzić przez gazę aptekarską. 
     

  • Cukier 2.

    Z 1 kg cukru, niewielkiej ilości wody i soku z cytryny powinno się przygotować syrop. Potem trzeba go ostudzić i wymieszać z wywarem buraczanym. Następnie trzeba dodać drożdże, przykryć i odstawić na 24 godziny w ciepłe miejsce. 
     

  • Wino z buraków 3.

    Następnego dnia przelać do gąsiorka i zamknąć korkiem z rurką fermentacyjną, do której należy wlać trochę wody. Całość trzeba odstawić na ok. 2 tygodnie w ciepłe miejsce do fermentacji. Po tym czasie należy dodać ostudzony syrop z 1/2 kg cukru, a po tygodniu kolejne 1/2 kg cukru w postaci syropu. Po zakończeniu fermentacji wino zlać do butelek i odstawić na 2 - 3 miesiące.
     

Porady

Co warto wiedzieć przed zrobieniem wina z buraków?

Zanim zabierzemy się za robienie wina z buraków, musimy zaopatrzyć się w drożdże winiarskie. Odpowiednie będą na przykład drożdże typu Bordeaux albo Burgund. Matkę drożdżową robimy około 3 dni przed planowanym nastawieniem wina.
Do wina z surowych buraków wykorzystujemy drobne buraki ćwikłowe. Ważne, by były jędrne, świeże, nieprzywiędłe i nieuszkodzone. Buraków nie musimy nawet obierać, wystarczy, że je dokładnie wyszorujemy.
 

Notka redakcyjna

Zalety wina z buraków

Wino z buraków to intrygująca odmiana dla domowych win na bazie winogron, jabłek, śliwek i innych owoców. Napój ten ma całą listę zalet: jest niedrogie (buraki to jedne z najtańszych warzyw), bardzo proste i mało pracochłonne, zawsze wychodzi i zawsze świetnie smakuje, co więcej, jest bardzo zdrowe, wspiera nasz organizm na wiele sposobów, relaksuje i poprawia samopoczucie.

Właściwości wina z buraków

Wino z buraków (spożywane w niedużych ilościach) może być bardzo cenne dla naszego organizmu, jako że burak to jedno z najzdrowszych warzyw, jakie istnieją. Dzięki bogatej palecie witamin, minerałów i antyoksydantów wino z buraków rewitalizuje nasze ciało, wzmacnia naturalną odporność i chroni przed stanami zapalnymi, przeziębieniami i infekcjami.

Co więcej, wino z buraków poprawia krążenie, pozytywnie wpływa na stan naczyń krwionośnych i pomaga unormować poziom cholesterolu. Hamuje procesy starzenia, wspiera proces oczyszczania organizmu z toksyn, usprawnia procesy trawienne. Korzystnie wpływa też na system nerwowy oraz skutecznie poprawia nastrój.

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy