Wino z buraków

Słodkie, czerwone wino, które swym smakiem nie zdradza, z czego jest zrobione.

Dodany przez:

Wino z buraków

Likiery, syropy i nalewki

Czas przygotowania:
Porcje:
1 porcji
Ocena:

(średnia 3.75 z 12 głosów)

Składniki

  • 2 kg niewielkich jędrnych czerwonych buraków
  • 2 kg cukru
  • 4 litry wody
  • sok z 1 cytryny
  • opakowanie drożdży winiarskich

Przygotowanie

  1. Trzy dni przed rozpoczęciem przygotowywania wina, przygotować drożdże według przepisu na opakowaniu.
  2. Buraki dokładnie wyszorować i najlepiej bez obierania, pokroić w plasterki.Przełożyć do dużego garnka, zalać wodą i gotować do miękości. Wywar przecedzić pzeż gazę aptekarską. Z 1 kg. cukru, niewielkiej ilości wody i soku z cytryny przygotować syrop, ostudzić, wymieszać z wywarem buraczanym. Dodać drożdże, przykryć i odstawić na 24 godziny w ciepłe miejsce. Następnego dnia przelać do gąąsiorka, zamknąć korkiem z rurką fermentacyjną, do której należy wlać trochę wody. Odstawić na ok. 2 tygodnie w ciepłe miejsce, do fermentacji. Po tym czasie dodać ostudzony syrop z 1/2 kg cukru, a po tygodniu kolejne 1/2 kg cukru w postaci syropu. Po zakończeniu fermentacji, czyli gdy woda w rurce przestanie bulgotać, wino zlać do butelek i odstawić na 2 - 3 miesiące.
  3. To wino im dłużej stoi, tym lepszy ma smak.
wino napoje buraki
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze