Bitki wołowe z papryką

Lubicie bitki wołowe? My bardzo! Dlatego powoli dusimy je z papryką i przecierem pomidorowym - są wtedy super smaczne.

dodany przez: mojegotowanie facebook 200x200

dania mięsne bitki

Czas przygotowania:
1godz. 20min.
Dla ilu osób:
dla 4 osób
Poziom trudności: łatwy
Ocena:

(średnia 4.48 z 159 głosów)

Bitki wołowe z papryką - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • 1.

    Mięso kroimy w plastry, przykrywamy folią i niezbyt mocno rozbijamy tłuczkiem. W rondlu rozgrzewamy olej i obsmażamy mięso z obu stron, oprószamy solą, pieprzem i papryką. Dusimy na niewielkim ogniu, pod przykryciem, ok. 40 min. Cebule i czosnek obieramy. Cebule kroimy w kostkę i dorzucamy do mięsa.

  • 2.

    Czosnek kroimy w plasterki. Umytą paprykę oczyszczamy z pestek. Kroimy w spore kawałki, dodajemy do mięsa i dalej dusimy do miękkości. Przecier pomidorowy rozprowadzamy łyżką ciepłej wody i wlewamy do mięsa. Dodajemy czosnek, przyprawiamy solą, pieprzem i szczyptą cukru. Jeszcze chwilę dusimy. Posypujemy obficie tymiankiem.

    Przepis pochodzi z magazynu "Moje Gotowanie" nr 9/2017

Porady

W Europie na papryce jako pierwsi poznali się Madziarzy: traktując paprykowy proszek jako lekarstwo. Z czasem  rybacy znad Dunaju i Cisy zaczęli dosypywać paprykę do kociołków, w których  warzyli swoje potrawy. Nadawała im piękny kolor, intensywny smak i kuszący aromat. Kuchnia węgierska została  przez paprykę zdominowana i w postaci zarówno suszonej, jak i świeżej dodawana jest do zup, ryb, gulaszy i paprykarzy.

Zobacz też: policzki wołowe zapiekane w cieście francuskim 

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy