Bitki wołowe z papryką

Ocena:

4.48 (160)

  • 1 godz. 20 min.
  • dla 4 osób
  • łatwy

Lubicie bitki wołowe? My bardzo! Dlatego powoli dusimy je z papryką i przecierem pomidorowym - są wtedy super smaczne.

Składniki:

  • wołowina  600 g

  • olej  75 ml

  • papryka wędzona  5 g

  • cebula  4 szt.

  • czosnek  6 ząbków

  • czerwona papryka  500 g

  • przecier pomidorowy  30 g

  • cukier  3 g

  • tymianek  10 g

  • sól  5 g

  • pieprz  3 g

Bitki wołowe z papryką - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Mięso kroimy w plastry, przykrywamy folią i niezbyt mocno rozbijamy tłuczkiem. W rondlu rozgrzewamy olej i obsmażamy mięso z obu stron, oprószamy solą, pieprzem i papryką. Dusimy na niewielkim ogniu, pod przykryciem, ok. 40 min. Cebule i czosnek obieramy. Cebule kroimy w kostkę i dorzucamy do mięsa.

  • Krok 2:

    Czosnek kroimy w plasterki. Umytą paprykę oczyszczamy z pestek. Kroimy w spore kawałki, dodajemy do mięsa i dalej dusimy do miękkości. Przecier pomidorowy rozprowadzamy łyżką ciepłej wody i wlewamy do mięsa. Dodajemy czosnek, przyprawiamy solą, pieprzem i szczyptą cukru. Jeszcze chwilę dusimy. Posypujemy obficie tymiankiem.

    Przepis pochodzi z magazynu "Moje Gotowanie" nr 9/2017

Porady

W Europie na papryce jako pierwsi poznali się Madziarzy: traktując paprykowy proszek jako lekarstwo. Z czasem  rybacy znad Dunaju i Cisy zaczęli dosypywać paprykę do kociołków, w których  warzyli swoje potrawy. Nadawała im piękny kolor, intensywny smak i kuszący aromat. Kuchnia węgierska została  przez paprykę zdominowana i w postaci zarówno suszonej, jak i świeżej dodawana jest do zup, ryb, gulaszy i paprykarzy.

Zobacz też: policzki wołowe zapiekane w cieście francuskim 

Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Materiały promocyjne