Zupa warzywna z kapustą i papryką

Mimo, że nie ma w niej mięsa, zupa warzywna z kapustą i papryką syci i rozgrzewa równie dobrze co inne jesienne propozycje.

Zupyzupa jarzynowa

Czas przygotowania:
50 min.
Dla ilu osób:
dla 6 osób
Ocena:

(średnia 4.5 z 159 głosów)

Składniki:

  • główka kapusty (ok. 1 kg)
  • po strąku czerwonej i żółtej papryki
  • 2 ząbki czosnku
  • kilka łodyg selera naciowego
  • 5 pomidorów (bez skóry)
  • pęczek cebulki dymki
  • pęczek natki pietruszki
  • pęczek koperku
  • 6 ziarenek pieprzu
  • sól
  • 3 ziarna ziela angielskiego
  • 2 liście laurowe

Sposób przygotowania:

Kroki wykonania:

  • Z kapusty usuwamy głąb i szatkujemy.
  • Z papryki usuwamy gniazda nasienne.
  • Czosnek obieramy, siekamy, seler obieramy z włókien i kroimy na kawałki.
  • Pomidory kroimy na ćwiartki.
  • Dymkę kroimy razem ze szczypiorem.
  • Po 1/2 pęczka koperku i natki siekamy.
  • Do dużego garnka (ok. 5 l) wkładamy wszystkie warzywa i przyprawy, zalewamy wrzątkiem, ew. doprawiamy sola, doprowadzamy do wrzenia.
  • Gotujemy pod przykryciem na małym ogniu do chwili, kiedy wszystkie warzywa będą miękkie, ok. 20–30 min.
  • Zupę podajemy posypana reszta posiekanego koperku i natki pietruszki.

Porady

Zobacz też: Papryka po węgiersku

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Podobne przepisy