Zupa warzywna z kapustą i papryką

Ocena:

4.5 (160)

  • 50 min.
  • dla 6 osób
  • łatwy

Mimo, że nie ma w niej mięsa, zupa warzywna z kapustą i papryką syci i rozgrzewa równie dobrze co inne jesienne propozycje.

Składniki:

  • dymka  1 szt.

  • czerwona papryka  1 szt.

  • kapusta  1 kg

  • żółta papryka  1 szt.

  • seler naciowy  150 g

  • pomidor  5 szt.

  • koperek  1 pęczek

  • natka pietruszki  1 pęczek

  • sól  6 g

  • pieprz  6 szt.

  • czosnek  2 ząbki

  • ziele angielskie  3 szt.

  • liść laurowy  2 szt.

Zupa warzywna z kapustą i papryką - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Przygotowanie składników: z kapusty usuwamy głąb i ją szatkujemy. Papryki oczyszczamy z gniazd nasiennych. Czosnek i dymkę razem ze szczypiorem siekamy. Seler obieramy z włókien i plasterkujemy. Pomidory sparzamy i zdejmujemy z nich skórkę. Miąższ kroimy na ćwiartki. Po 1/2 pęczka koperku i natki siekamy.

  • Krok 2:

    Gotowanie: do dużego garnka (ok. 5 l) wkładamy wszystkie warzywa i przyprawy oraz posiekane zioła. Zalewamy wrzątkiem, ew. doprawiamy solą, doprowadzamy do wrzenia. Gotujemy pod przykryciem na małym ogniu do chwili, kiedy wszystkie warzywa będą miękkie, ok. 20–30 min.

  • Krok 3:

    Podanie: posypujemy zupę resztą koperku i natki pietruszki. 

Porady

Zobacz też: Papryka po węgiersku

Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne