Buraki z czerwoną cebulą i imbirem

Buraki do słoików na zimę to jedne z najpopularniejszych przetworów. Aby podkręcić ich smak, wystarczy dodać posiekaną cebulę i starty imbir.

Dodany przez:

Przetwory

Ocena:

(średnia 4 z 3 głosów)

Składniki

  • 60 dag podłużnych buraków
  • 25 dag czerwonej cebuli
  • 5 dag masła
  • 7 i 1/2 dag cukru
  • 2 łyżeczki obranego, startego świeżego imbiru
  • 150 ml jabłkowego octu lub czerwonego winnego
  • czubata łyżka suszonej czarnej porzeczki
  • sól, pieprz
  • olej słonecznikowy

Przygotowanie

  1. Buraki obieramy, ścieramy na dużych oczkach. Cebulę bardzo drobno siekamy. Rozgrzewamy masło, wrzucamy cebulę i smażymy tylko tyle, by zmiękła, ale nie złapała koloru. Dodajemy cukier, buraki, imbir, ocet i przez 30 min trzymamy na niewielkim ogniu, regularnie mieszając. W ostateczności możemy dodać odrobinę gorącej wody.
  2. Do gotowych, gorących buraków wrzucamy owoce porzeczki, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Przekładamy do gorącego, wysterylizowanego słoika i polewamy 1 łyżką oleju. Jeśli planujemy więcej słoików, na zapas – pasteryzujemy klasycznie!
  3. Przepis pochodzi z magazynu "Moje Gotowanie" nr 8/2017.

Wskazówki

>>> Polecam podłużne buraki, ponieważ niezwykle trudno dostać w sezonie dobre, słodkie i soczyste okrągłe.

>>> Do duszenia nie zaszkodzi dorzucić liść laurowy i ziele angielskie, a zamiast suszonej porzeczki – żurawinę lub rodzynki.

>>> Zimne buraki ze słoika świetnie smakują wymieszane z gęstym jogurtem i przeciśniętym przez praskę czosnkiem.

Zobacz też: pyszny imbir - nie tylko na przeziębienie

przetwory buraki
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze

Podobne przepisy