Buraki faszerowane fetą

Buraki faszerowane fetą to zdrowa przekąska, która nasyci na dłuższy czas. Buraki są ważnym składnikiem dla osób, które zmagają się z anemią lub chcą wzmocnić swoją odporność. Zawarte w nich żelazo korzystnie wpływa na wygląd cery i paznokci. Składniki odżywcze zawarte w upieczonych burakach  są łatwiej przyswajalne. Dlatego warto sięgnąć po buraki faszerowane fetą i cieszyć się znakomitym smakiem i lepszym zdrowiem. 

Przystawki

Czas przygotowania:
75 min.
Dla ilu osób:
dla 4 osób
Poziom trudności: Łatwy
Ocena:

(średnia 4.51 z 156 głosów)

Kroki wykonania:

  • gotowane-buraki-iStock1.Umyte buraki ze skórką gotujemy do miękkości w osolonej wodzie, studzimy i obieramy. Pokruszoną fetę ucieramy ze śmietaną, posiekanym czosnkiem i majerankiem do smaku, mieszamy z osączoną soczewicą, przyprawiamy majerankiem, solą i pieprzem.
  • buraki-faszerowane-iStock2.Obrane buraki ścinamy trochę z obu końców, wydrążamy (najlepiej łyżką do lodów), napełniamy masą serową. Żaroodporną formę smarujemy oliwą, ustawiamy nafaszerowane buraki, między nimi układamy obcięte i wydrążone kawałki. Zapiekamy ok. 20 min w temp. 200°C. Przed podaniem posypujemy natką pietruszki.

Porady

W przepisie wykorzystano:

  • czerwoną soczewicę z puszki
  • gęstą kwaśną śmietanę
  • natkę pietruszki do posypania

Notka redakcyjna

Zamiast fety warto użyć polskiego wędzonego twarogu albo każdego innego sera typu sałatkowego. Farsz na jego bazie można łatwo wzbogacać – buraki bardzo „lubią się" np. z podprażonymi orzechami włoskimi. Buraki są także świetne nafaszerowane duszonymi warzywami, tj. cebula, pomidory, cukinia, bakłażan, oczywiście z dodatkiem czosnku i ziół. Nic nie stoi na przeszkodzie, aby napełniać je dobrze przyprawionym farszem mięsnym – jak na mielone albo gołąbki. 

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Zdjęcia użytkowników

Podobne przepisy