Buraczki z serem pleśniowym

Przygotowanie: 15 minut Gotowanie: 30 minut Porcja: 250 kcal Składniki na 6 porcji

Przekąski

Czas przygotowania:
15 min.
Kalorie:
250.00 kcal
Dla ilu osób:
dla 6 osób
Ocena:

(średnia 4.44 z 147 głosów)

Składniki:

  • 4 buraki
  • 10 dag sera z niebieską pleśnią
  • 10 dag orzechów włoskich
  • 1/2 pęczka świeżej kolendry
  • 2 łyżki octu balsamicznego
  • 1/2 szklanki oliwy
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • łyżka musztardy Dijon
  • sól i grubo mielony pieprz

Rodzaj diety:

Sposób przygotowania:

Kroki wykonania:

  • Z cukru, soli, pieprzu, octu balsamicznego, musztardy i oliwy utrzeć gładki gęsty sos.
  • Buraki wyszorować, ugotować w osolonej wodzie. Ostudzić, obrać. Pokroić w cienkie plasterki. Orzechy uprażyć na suchej patelni. Kolendrę opłukać, otrząsnąć z nadmiaru wody i pokroić.
  • Buraczki układać w rozetę na dużym płaskim półmisku. Skropić obficie sosem, posypać rozkruszonym serem, pokruszonymi orzechami, świeżo zmielonym czarnym pieprzem i listkami kolendry.

Kalorie: 250.00

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Zdjęcia użytkowników

Podobne przepisy