Belgijskie frytki

Przepis z kuchni belgijskiej

Przekąski

Czas przygotowania:
30 min.
Dla ilu osób:
dla 4 osób
Ocena:

(średnia 4.5 z 174 głosów)

Składniki:

  • olej do smażenia, ziemniaki na frytki, sól do smaku.

Sposób przygotowania:

Sposób podania:

Kroki wykonania:

  • Pokrój ziemniaki na centymetrowej grubości frytki. Opłucz dokładnie w zimnej wodzie, a następnie osusz w czystej ściereczce. I etap - smażenie serca frytki. Rozgrzej olej do 160 stopni. Wrzuć osuszone frytki. Gdy wszystkie wypłyną na powierzchnię, wyjmij je na papierowy ręcznik. II etap - smażenie skórki. Podnieś temperaturę oleju do 180-190 stopni. Ponownie wrzuć na wpół usmażone ziemniaki. Będą gotowe, kiedy skórka stanie się złocista i chrupiąca.
  • Nasz blog kulinarny: Kuchnia Ireny i Andrzeja - http://grumko.blox.pl
  • Facebook: http://www.facebook.com/pages/Kuchnia-Ireny-i-Andrzeja/119861784693798

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Podobne przepisy