Belgijskie frytki

Przepis z kuchni belgijskiej

Dodany przez:

Belgijskie frytki

Na ciepło

Czas przygotowania:
Porcje:
4 porcji
Ocena:

(średnia 5 z 2 głosów)

Składniki

  • olej do smażenia, ziemniaki na frytki, sól do smaku.

Przygotowanie

  1. Pokrój ziemniaki na centymetrowej grubości frytki. Opłucz dokładnie w zimnej wodzie, a następnie osusz w czystej ściereczce. I etap - smażenie serca frytki. Rozgrzej olej do 160 stopni. Wrzuć osuszone frytki. Gdy wszystkie wypłyną na powierzchnię, wyjmij je na papierowy ręcznik. II etap - smażenie skórki. Podnieś temperaturę oleju do 180-190 stopni. Ponownie wrzuć na wpół usmażone ziemniaki. Będą gotowe, kiedy skórka stanie się złocista i chrupiąca.
  2. Nasz blog kulinarny: Kuchnia Ireny i Andrzeja - http://grumko.blox.pl
  3. Facebook: http://www.facebook.com/pages/Kuchnia-Ireny-i-Andrzeja/119861784693798
warzywa przekąska sól olej do smażenia ziemniaki na frytki
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze