wegańskie batoniki owsiane z bananem

Batoniki owsiane to idealny pomysł na zdrową przekąskę. Proste i łatwe w przygotowaniu doskonale zastąpią słodycze.

Ocena:

(średnia 4.51 z 170 głosów)

Składniki:

  • 2 dojrzałe banany
    1 i 1/2 szkl. płatków owsianych (lub trochę więcej)
    2 łyżki masła orzechowego
    garść migdałów
    opcjonalnie:
    50 g gorzkiej czekolady
    garść suszonej żurawiny

Kroki wykonania:

  • Batoniki owsiane to prosty i pyszny pomysł na słodką przekąskę. Są o wiele zdrowsze od sklepowych odpowiedników. Możemy dodawać do nich wszystko – świeże i suszone owoce

  • ulubione bakalie
  • a nawet przyprawy.

    Banany blendujemy na gładką masę z masłem orzechowym. Dodajemy do niej płatki owsiane i dokładnie mieszamy. Jeżeli masa nie jest dość słodka

  • możemy dodać do niej łyżkę syropu z agawy lub ksylitolu. Odstawiamy na kilka minut. W międzyczasie grubo siekamy migdały i czekoladę. Dodajemy resztę składników do masy owsianej i ponownie mieszamy. Formujemy z masy batoniki i układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w temperaturze 180 stopni na złoty kolor.

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Zdjęcia użytkowników

Podobne przepisy