REKLAMA

Batoniki owsiane

Batoniki owsiane z bananem to pyszna przekąska, którą łatwo zabrać ze sobą na wynos. Idealnie sprawdzą się jako drugie śniadanie lub przekąska między posiłkami. Każdy baton owsiany dodaje energii, syci na długo i jest dietetyczną alternatywą dla słodyczy kupionych w sklepie. Te zdrowe batony owsiane będą gotowe już w mniej niż godzinę! Jak zrobić batoniki z płatków owsianych i banana? Zobaczcie prosty przepis, który smakuje każdemu!

dodany przez: mojegotowanie facebook 200x200

ciasteczka owsiane batony

Czas przygotowania:
45min.
Dla ilu osób:
dla 4 osób
Poziom trudności: Średni
Ocena:

(średnia 4.48 z 174 głosów)


Kroki przygotowania:

  • Gofry banany 1.

    Ulubione orzechy i bakalie siekamy na średniej wielkości kawałki. Banany obieramy i blendujemy na gładką masę. Następnie dodajemy do nich masło orzechowe, płatki owsiane i posiekane orzechy oraz bakalie. Z masy formujemy małe batoniki owsiane lub gładko ją rozsmarowujemy na blaszce i dopiero po upieczeniu kroimy na batony. Piec ok. 20 minut w 180 stopniach.

Porady

  • Batony owsiane przygotowujemy z nienamoczonych płatków owsianych.
  • Do batonów można dodać inne, lubiane dodatki, np. ryż preparowany, pistacje, kawałki czekolady, czy suszone owoce.
  • Jeśli zależy nam, aby przygotować zdrowe batony owsiane, wybierzmy płatki owsiane górskie. Płatki błyskawiczne są w większym stopniu przetworzone, przez co znajduje się w nich mniej cennych minerałów.

Notka redakcyjna

Jak zrobić batoniki z płatków owsianych?

Zdrowe batony owsiane to nie lada gratka dla fanów słodkości! Są pyszne, ale i równie zdrowe. Przygotowanie masy na batony z płatków owsianych jest całkiem proste. Bazę stanowią bogate w dobre tłuszcze orzechy i bakalie oraz pełne błonnika płatki owsiane. Batony owsiane pieczone nie rozpadają się dzięki zmiksowanemu bananowi i masłu migdałowemu. Z masy formujemy paluszki i pieczemy. Przepis jest idealny dla wegan i osób nietolerujących laktozy. Baton owsiany to przekąska lubiana przez dorosłych, sportowców i dzieci!

Zdrowe batony owsiane

Nie ma co owijać w bawełnę – batoniki owsiane to słodka przekąska, którą możemy prawie bezkarnie podjadać. Orzechy zapewnią porcję białka roślinnego i potrzebnych nam tłuszczy. Podobnych składników dostarczy nam pyszne masło orzechowe. Płatki owsiane są źródłem błonnika, dzięki któremu szybciej poczujemy się najedzeni, a nasze jelita będą sprawniej pracować. 

Pyszne batoniki owsiane można przygotować na różne sposoby. Istnieją zarówno przepisy na batony owsiane pieczone, np. batony fit, jak i na batony owsiane bez pieczenia. Batoniki mogą być RAW – to popularne ostatnio hasło oznacza tyle, że przekąska była przygotowana bez stosowania wysokiej temperatury, wyłącznie z naturalnych składników. My polecamy nasz przepis na wegańskie batony RAW.
 

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy