Łatwy piernik

Łatwy piernik idealnie sprawdzi się, jeśli nie macie czasu na przygotowanie jego klasycznej, dojrzewającej wersji. Smak nadaje mu dodatek pysznych, śliwkowych powideł oraz przyprawy korzennej. Jego przyrządzenie zajmie wam mniej niż kwadrans, a z wigilijnego stołu z pewnością zniknie jeszcze szybciej.

dodany przez: mojegotowanie facebook 200x200

piernik desery

Czas przygotowania:
15min.
Dla ilu osób:
dla 8 osób
Poziom trudności: łatwy
Ocena:

(średnia 4.04 z 321 głosów)

Łatwy piernik - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • 1.

    Łączenie składników: Do dużej miski wsypujemy mąkę, cukier, sodę, kakao oraz przyprawę do piernika. Wszystkie suche składniki dokładnie ze sobą mieszamy, a następnie dodajemy do nich mleko i olej. Za pomocą drewnianej łyżki mieszamy masę na ciasto, do połączenia składników. 

  • 2.

    Pieczenie piernika: Rozgrzewamy piekarnik do 180 ºC. Keksówki wykładamy papierem do pieczenia, a następnie przekładamy do nich masę na ciasto. Piernik pieczemy przez około 50 minut lub do suchego patyczka. Studzimy go stopniowo.

Porady

  • Żeby zminimalizować ryzyko powstania zakalca, polecamy wcześniej wyjąć wszystkie składniki z lodówki. Podczas przygotowywania ciasta powinny mieć one temperaturę pokojową.
  • Masę na piernik należy miksować jedynie do połączenia składników. Zbyt długie miksowanie może niepotrzebnie napowietrzyć ciasto.
  • Do piernika świątecznego pieczonego z wyprzedzeniem, można dodać odrobinę miodu. Dzięki niemu ciasto zachowa świeżość na dłużej.
  • Do pieczenia piernika najlepiej sprawdzą się keksówki – formy o prostokątnym, podłużnym kształcie. Zapewniają równomierne wypiekanie i rumienienie się ciasta. Aluminiowe foremki, warto wyłożyć papierem do pieczenia lub posmarować ich boki masłem i obsypać je mąką. Z kolei z silikonowych łatwiej wyjmuje się ciasto.
  • Czas pieczenia ciasta warto kontrolować za pomocą drewnianego patyczka –  nakłuwamy nim piekące się ciasto i sprawdzamy, czy po wyjęciu znajdują się na nim resztki masy. Jeżeli tak, to wydłużamy czas pieczenia, aż do uzyskania suchego patyczka.
  • Jeśli piernik zacznie pękać to znaczy, że temperatura pieczenia jest za wysoka, wtedy należy zmniejszyć ją o kilka stopni.
  • Jeżeli podczas pieczenia wierzch piernika zacznie się za bardzo przypiekać można przykryć go warstwą folii aluminiowej.
  • Po upieczeniu ciasta nie wyjmujemy go od razu z piekarnika. Piernik powinien studzić się stopniowo. W tym celu najlepiej zostawić go w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami na kilkanaście minut.
  •  

Notka redakcyjna

Piernik świąteczny

Piernik świąteczny to jedno z tych ciast, które każdy piecze odrobinę inaczej. Można przygotować go w wersji dojrzewającej, czekoladowej, z makiem,  a nawet  wegańskiej. Jednak, jeśli nie możemy pozwolić sobie na dłuższy pobyt w kuchni warto postawić na najprostszą, sprawdzoną recepturę. Przepis na prosty piernik można z powodzeniem urozmaicić, dodając do niego bakalie lub orzechy. Trzeba tylko pamiętać, żeby obtoczyć je wcześniej w mące, dzięki temu unikniemy zakalca, a całość wyjdzie naprawdę pysznie.

Jak udekorować piernik?

Świąteczny piernik to ozdoba każdego wigilijnego stołu. Nawet jeśli przygotowujecie piernik na szybko, warto zadbać o jego wizualną stronę. W najprostszy sposób można ozdobić go, oblewając ciasto polewą czekoladową lub kakaową, czy też klasycznym lukrem. Pracę zdecydowanie ułatwi specjalna kratka do studzenia wypieków – wystarczy postawić pod nią talerz, a nadmiar polewy spłynie właśnie na niego. A do tego piernik będzie równomiernie pokryty.

Łatwy piernik przekładany - przepis

Piernik świąteczny można przygotować również w wersji przekładanej, a tak zmodyfikowany przepis sprawi, że ciasto będzie prezentowało się jeszcze lepiej. W takim przypadku z masy można pominąć dodatek powideł śliwkowych, bo zostaną do użyte do przełożenia ciasta. Po wystudzeniu  piernik należy pokroić na trzy równe blaty i za pomocą łyżki lub szpatułki równomiernie rozprowadzić po nich nadzienie. Zamiast klasycznych powideł do przekładania piernika możecie również użyć dżem z pomarańczy, wiśni lub gruszek.

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy