Piernik wegański

Ocena:

4.49 (189)

  • 60 min.
  • dla 8 osób
  • łatwy

Piernik wegański należy upiec bez jajek i naturalnego miodu. Jajka zastępuje siemię lniane, a miód – syrop z agawy. Niezmienny pozostaje bogaty aromat przypraw korzennych, który jak nic innego buduje atmosferę świąt Bożego Narodzenia. Wegański piernik to bezkompromisowa propozycja, która przy wspólnym stole łączy osoby na różnych dietach. Po małych modyfikacjach możliwa jest również wersja bezglutenowa.

Składniki:

  • woda  50 ml

  • siemię lniane  5 g

  • mleko sojowe  300 ml

  • syrop z agawy  100 ml

  • olej rzepakowy  100 ml

  • cukier trzcinowy  50 g

  • przyprawa do piernika  40 g

  • powidła śliwkowe  300 g

  • mąka pszenna  300 g

  • soda oczyszczona  7 g

  • kakao  5 g

  • czekolada deserowa  100 g

  • orzechy włoskie  50 g

Piernik wegański - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Przygotowania: wstawiamy wodę do zagotowania i w małej miseczce zalewamy nią siemię lniane. Piekarnik nastawiamy na 180°C. Blachę – keksówkę w rozmiarze 30×11 cm wykładamy papierem do pieczenia.

  • Krok 2:

    Masa piernikowa: do rondelka wlewamy 200 ml mleka sojowego, dodajemy syrop z agawy, olej, cukier i przyprawę korzenną. Dokładamy także 2 duże łyżki (ok. 40 g) powideł śliwkowych. Całość podgrzewamy i cały czas mieszamy, aż do połączenia składników. Odstawiamy do ostygnięcia.

  • Krok 3:

    Składniki suche: do dużej miski przesiewamy mąkę, sodę i kakao.

  • Krok 4:

    Łączenie składników: do przestudzonej masy piernikowej dodajemy napęczniałe siemię lniane. Następnie całość przekładamy do miski z mąką i mieszamy do połączenia za pomocą szpatułki lub drewnianej łyżki.

  • Krok 5:

    Pieczenie: gotową masę na piernik wegański przelewamy do przygotowanej keksówki. Wstawiamy do rozgrzanego piekarnika na 50 min. Po upieczeniu odstawiamy ciasto do ostygnięcia.

  • Krok 6:

    Przekładanie powidłami: przestudzony piernik kroimy wzdłuż na trzy części. Każdą z nich przekładamy powidłami śliwkowymi.

  • Krok 7:

    Polewa: w kąpieli wodnej roztapiamy tabliczkę czekolady. Dodajemy 100 ml mleka sojowego i mieszamy do uzyskania spójnej i gęstej konsystencji. Polewą przykrywamy wierzch ciasta.

  • Krok 8:

    Posypka: mielimy lub drobno siekamy orzechy i posypujemy nimi piernik wegański, zanim zastygnie polewa czekoladowa.

Porady

  • Do tego przepisu potrzebne jest mielone siemię lniane.
  • Piernik wegański pieczemy 50 min lub chwilę dłużej – użyjcie drewnianego patyczka, aby sprawdzić, czy jest już gotowy. Jeśli ciasto się nie przykleja, możecie wyjąć je z piekarnika.
  • Do masy na piernik możecie dodać jeden rozgnieciony banan. Wtedy ciasto będzie bardziej wilgotne w środku.
  • Przyprawę korzenną warto zrobić samodzielnie z cynamonu, kardamonu, goździków i innych pachnących przypraw. Będzie jeszcze bardziej aromatyczna, zdrowa i bez dodatku cukru.
  • Syrop z agawy możecie zastąpić syropem klonowym lub sztucznym miodem.
  • Zamiast napoju sojowego możecie użyć innych roślinnych zamienników mleka.
Udostępnij: Udostępnij

Notka redakcyjna

Piernik wegański bezglutenowy

W pierniku bezglutenowym należy znaleźć zastępstwo dla mąki pszennej. Można skorzystać z gotowych mieszanek bezglutenowych lub samemu dobrać proporcje. Poniżej sprawdzone propozycje zamienników:

  • 200 g mąki orkiszowej i 100 g mąki żytniej,
  • 150 g mąki owsianej i 150 g mąki kukurydzianej,
  • 100 g mąki ryżowej i 200 g mąki gryczanej,
  • 150 g mąki ryżowej i 150 g mąki migdałowej.

Piernik wegański z bakaliami

Rodzynki, suszone śliwki, orzechy i daktyle – to słodkie dodatki, które doskonale pasują do piernika. Możecie je dodać już do masy na ciasto lub wyłożyć na polewę czekoladową. Większe suszone owoce i orzechy dobrze jest posiekać na drobniejsze kawałki.

Piernik wegański (i nie tylko) można ozdobić także kandyzowaną skórką z pomarańczy, cytryny lub mandarynki. Taką skórkę warto zrobić samodzielnie, gotując ją w syropie cukrowym (lub w innym słodkim syropie, np. na bazie stewii czy erytrolu). Aby skórka nie była gorzka, trzeba odkroić z niej białą warstwę, czyli albedo. Potem wystarczy pokroić ją w małą kostkę lub paski.

Muffinki z ciasta na piernik wegański

Z przepisu na wegański piernik zrobicie także wegańskie muffinki korzenne. Dodatek sody oczyszczonej sprawia, że ciasto ładnie wyrasta, więc doskonale będzie się prezentować w tej formie.

Świąteczne muffinki pachnące piernikiem wymagają odpowiedniej dekoracji. Poniżej kilka pomysłów:

  • polewa czekoladowa i posypka z orzechów – jak w głównym przepisie na piernik,
  • wegański krem czekoladowy – jak w przepisie na wegański tort czekoladowo–orzechowy. Do wyłożenia kremu należy użyć rękawa cukierniczego. Wierzch można posypać kakao, 
  • kokosowa bita śmietana – zrobicie ją z gęstej warstwy mleka kokosowego w puszce. Aby się oddzieliło, należy włożyć puszkę do lodówki na min. 12 h. Po tym czasie zdejmujemy łyżką gęstą masę, która tworzy się na wierzchu. Następnie ubijamy ją z cukrem pudrem 
  • lub wegański krem z orzechów nerkowca – orzechowy krem wegański można zrobić na bazie zmielonych nerkowców zmiksowanych z olejem kokosowym.

Z kremem lub kokosową bitą śmietaną można podać również porcję upieczonego ciasta. 

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne