Piernik z makiem

Korzenny wypiek, ale w oryginalnym przepisie. Może na świąteczny stół podasz właśnie piernik z makiem? Ciasto jest bardzo aromatyczne, lekko wilgotne i proste do przygotowania.

dodany przez: mojegotowanie facebook 200x200

piernik

Czas przygotowania:
1godz. 40min.
Dla ilu osób:
dla 8 osób
Ocena:

(średnia 4.56 z 162 głosów)

Składniki:

  • szklanka miodu
  • 150 g miałkiego cukru
  • łyżeczka przyprawy do piernika
  • 500 g mąki
  • łyżka kandyzowanej skórki pomarańczowej
  • 2 jajka
  • szklanka maku
  • 100 g sody oczyszczonej
  • tłuszcz do formy

Sposób przygotowania:

Posiłek:

Piernik z makiem - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Miód
  • połowę cukru
  • przyprawę do piernika i szklankę wody podgrzewamy wolno na małym ogniu
  • aż doprowadzimy do wrzenia.
  • Studzimy
  • stopniowo dodajemy przesianą mąkę i zarabiamy nożem
  • dodajemy resztę cukru
  • skórkę pomarańczową
  • żółtka i ubite na pianę białka.
  • Zarabiamy ciasto
  • dodajemy mak i sodę
  • dokładnie wyrabiamy. Owijamy ciasto w czystą lnianą serwetę i zostawiamy w chłodnym miejscu
  • aby dojrzało (może to być od kilku godz. do kilku dni).
  • Dojrzałe ciasto układamy w posmarowanej tłuszczem formie
  • wierzch smarujemy jajkiem i wstawiamy na 1 godz. do piekarnika nagrzanego do temp. 170°C.
  • Dekorujemy polewą czekoladową i oprószamy cukrem pudrem.
  • Przepis z magazynu "Moje Gotowanie" 12/2016

Porady

Zobacz też: ciasto piernikowe z buraków


Notka redakcyjna

Prosty piegusek: kostkę masła ucieramy ze szklanką cukru, dodając kolejno 5 żółtek, wsypując 1,5 szklanki mąki, szklankę maku, łyżeczkę proszku do pieczenia i kilka kropli aromatu migdałowego. Białka ubijamy na pianę i delikatnie mieszamy z masą. Wlewamy wszystko do przygotowanej formy i pieczemy ok. 40 min w temp. 180°C.

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy