Piernik z makiem

Korzenny wypiek, ale w oryginalnym przepisie. Może na świąteczny stół podasz właśnie piernik z makiem? Ciasto jest bardzo aromatyczne, lekko wilgotne i proste do przygotowania.

Dodany przez:

Ciasta i desery

Czas przygotowania:
Porcje:
8 porcji
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

Składniki

  • szklanka miodu
  • 150 g miałkiego cukru
  • łyżeczka przyprawy do piernika
  • 500 g mąki
  • łyżka kandyzowanej skórki pomarańczowej
  • 2 jajka
  • szklanka maku
  • 100 g sody oczyszczonej
  • tłuszcz do formy

Przygotowanie

  1. Miód, połowę cukru, przyprawę do piernika i szklankę wody podgrzewamy wolno na małym ogniu, aż doprowadzimy do wrzenia.
  2. Studzimy, stopniowo dodajemy przesianą mąkę i zarabiamy nożem, dodajemy resztę cukru, skórkę pomarańczową, żółtka i ubite na pianę białka.
  3. Zarabiamy ciasto, dodajemy mak i sodę, dokładnie wyrabiamy. Owijamy ciasto w czystą lnianą serwetę i zostawiamy w chłodnym miejscu, aby dojrzało (może to być od kilku godz. do kilku dni).
  4. Dojrzałe ciasto układamy w posmarowanej tłuszczem formie, wierzch smarujemy jajkiem i wstawiamy na 1 godz. do piekarnika nagrzanego do temp. 170°C.
  5. Dekorujemy polewą czekoladową i oprószamy cukrem pudrem.
  6. Przepis z magazynu "Moje Gotowanie" 12/2016

Wskazówki

Zobacz też: ciasto piernikowe z buraków

Komentarz redakcji

Prosty piegusek: kostkę masła ucieramy ze szklanką cukru, dodając kolejno 5 żółtek, wsypując 1,5 szklanki mąki, szklankę maku, łyżeczkę proszku do pieczenia i kilka kropli aromatu migdałowego. Białka ubijamy na pianę i delikatnie mieszamy z masą. Wlewamy wszystko do przygotowanej formy i pieczemy ok. 40 min w temp. 180°C.
piernik
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze

Podobne przepisy