Fot. Artur Rogalski, Stylizacja: Ewa Gmiter-Rogalska
4.56 (162)
Korzenny wypiek, ale w oryginalnym przepisie. Może na świąteczny stół podasz właśnie piernik z makiem? Ciasto jest bardzo aromatyczne, lekko wilgotne i proste do przygotowania.
mak 150 g
cukier 150 g
przyprawa do piernika 5 g
skórka pomarańczowa 15 g
miód 320 g
jajka 2 szt.
mąka 160 g
soda oczyszczona 100 g
Miód, połowę cukru, przyprawę do piernika i szklankę wody podgrzewamy wolno na małym ogniu, aż doprowadzimy do wrzenia. Studzimy, stopniowo dodajemy przesianą mąkę i zarabiamy nożem, dodajemy resztę cukru, skórkę pomarańczową, żółtka i ubite na pianę białka. Zarabiamy ciasto, dodajemy mak i sodę, dokładnie wyrabiamy. Owijamy ciasto w czystą lnianą serwetę i zostawiamy w chłodnym miejscu, aby dojrzało (może to być od kilku godz. do kilku dni).
Dojrzałe ciasto układamy w posmarowanej tłuszczem formie, wierzch smarujemy jajkiem i wstawiamy na 1 godz. do piekarnika nagrzanego do temp. 170°C. Dekorujemy polewą czekoladową i oprószamy cukrem pudrem.
Przepis z magazynu "Moje Gotowanie" 12/2016
Porady
Zobacz też: ciasto piernikowe z buraków
Prosty piegusek: kostkę masła ucieramy ze szklanką cukru, dodając kolejno 5 żółtek, wsypując 1,5 szklanki mąki, szklankę maku, łyżeczkę proszku do pieczenia i kilka kropli aromatu migdałowego. Białka ubijamy na pianę i delikatnie mieszamy z masą. Wlewamy wszystko do przygotowanej formy i pieczemy ok. 40 min w temp. 180°C.