Błyskawiczny piernik

Piernik jest łatwy i szybki w przygotowaniu, a jednocześnie znakomicie smakuje.

CiastapiernikDeserydżemy

Czas przygotowania:
40 min.
Ocena:

(średnia 4.4 z 188 głosów)

Składniki:

  • CIASTO:
  • 2 łyżki kakao
  • szklanka cukru
  • 2 jajka
  • 2 łyzki dżemu
  • 1/2 szklanki oleju
  • szklanka mleka
  • 2 szklanki mąki
  • 1 i 1/2 łyżeczki sody
  • NADZIENIE:
  • słoiczek dżemu wiśniowego
  • opakowanie galaretki wiśniowej

Sposób przygotowania:

Kroki wykonania:

  • Jajka wymieszać z cukrem, dodać kakao i dżem, wymieszać. Nastepnie wlać olej, wsypać mąkę wymieszaną z sodą i wlać mleko. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać. Ciasto wylać do formy i piec około 35 minut w temperaturze 180 stopni. Dżem mocno podgrzać i rozpuścić w nim galaretkę, poczekać aż ostygnie i zacznie gęstnieć. Przygotowanym nadzieniem przełożyć ciasto. Piernik można polać dowolną polewą lub posypać cukrem pudrem.
  • Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Zdjęcia użytkowników

Podobne przepisy