Szybki piernik na oleju to idealna propozycja dla zabieganych. Nie wymaga leżakowania, a jego przygotowanie zajmie wam jedynie trzy kwadranse. Jest mocno wilgotny, a dodatek dżemu wiśniowego wybornie komponuje się z jego korzennymi nutami. Ciasto z olejem idealnie sprawdzi się zarówno na świątecznym stole, jak i na co dzień, do popołudniowej kawy.
StockFood
Przygotowanie ciasta na piernik: W dużej misce ubijamy jajka z cukrem, aż do jego całkowitego rozpuszczenia. Następnie dodajemy kakao oraz dwie łyżki dżemu wiśniowego i mieszamy masę. Do osobnej miski przesiewamy mąkę i sodę oczyszczoną. Łączymy suche składniki z mokrymi. Dodajemy olej i mleko, a następnie całość dokładnie mieszamy.
Pieczenie ciasta: Piekarnik rozgrzewamy do 180°C. Ciasto przelewamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Piernik pieczemy przez 35 minut lub do suchego patyczka.
Przekładanie piernika: W garnku mocno podgrzewamy dżem. Dodajemy do niego galaretkę i mieszamy, aż do jej rozpuszczenia. Odkładamy garnek do ostygnięcia. Gdy nadzienie zgęstnieje, kroimy wystudzone ciasto na dwie (lub więcej) części i przekładamy je masą. Gotowy piernik ozdabiamy cukrem pudrem.
Porady
- Do przełożenia piernika z olejem polecamy użyć domowy dżem. Zapewni on lepszy smak, co więcej ciasto będzie zdrowsze. Jeśli nie przepadacie za smakiem wiśni, możecie użyć powidła śliwkowe lub dżem malinowy.
- Polecamy również zastąpienie galaretki ze sklepu, jej samodzielnie wykonaną wersją. Zrobicie ją w kilka chwil, przy użyciu jedynie dwóch składników – soku owocowego oraz żelatyny (lub agar-agar, jeśli przygotowujecie ciasto w wersji wegańskiej).
- Jeśli chcecie, żeby piernik nabrał bardziej tradycyjnego smaku, możecie zastąpić cukier jego zdrowszą alternatywą – miodem. Osobom unikającym cukru w diecie polecamy zastąpienie go ksylitolem, stewią lub erytrolem.
- Żeby uzyskać lekki i puszysty piernik, pamiętajcie o dokładnym przesianiu suchych składników.
- Czas pieczenia najlepiej kontrolować, nakłuwając piernik drewnianym patyczkiem. Jeśli po wyjęciu, nie ma nim żadnych resztek masy, ciasto jest gotowe.
- Ciasto z olejem możecie również przygotować w wersji bezglutenowej. Wystarczy, że zamiast mąki pszennej użyjecie mąki owsianej, sojowej lub ryżowej. Możecie też skorzystać z gotowej mieszanki ze sklepu. Warto zwrócić uwagę na proszek do pieczenia i kakao i wybrać te bezglutenowe.
Piernik na oleju to genialna alternatywa dla klasycznego, staropolskiego wypieku. Jego konsystencja jest lżejsza i bardziej puszysta. Dodatek dżemu wiśniowego wspaniale komponuje się z korzennym smakiem ciasta. Co najważniejsze, piernik przygotowany na bazie oleju nie musi leżakować – można się nim zajadać od razu po upieczeniu. Idealnie sprawdzi się jako świąteczne ciasto last–minute oraz w przypadku odwiedzin niezapowiedzianych gości.
Jeśli unikacie spożywania produktów odzwierzęcych możecie również przygotować ciasto w wersji wegańskiej. Wystarczy, że lekko zmodyfikujecie podany przepis. Mleko krowie należy wymienić na roślinne (najlepiej sprawdzi się sojowe lub jaglane), a żelatynę na agar-agar. Jajka może zastąpić bananem rozgniecionym widelcem. Jeśli chcecie, żeby piernik nabrał bardziej tradycyjnego smaku zamiast cukru dodajcie do niego melasę karobową. Modyfikacje przepisu mogą wpłynąć na czas pieczenia. W takim wypadku najlepiej jest kontrolować go za pomocą drewnianego patyczka.
Komentarze