Piernik staropolski

Ciasto na piernik staropolski najlepiej nastawić co najmniej 4 tygodnie przed świętami. Mamy wtedy gwarancję, że dojrzeje i będzie smakował przepysznie!

Ciastapiernik

Czas przygotowania:
80 min.
Dla ilu osób:
dla 10 osób
Ocena:

(średnia 4.54 z 183 głosów)

Składniki:

  • Ciasto:
  • 1/2 kg miodu
  • 2 szklanki cukru
  • 25 dag masła
  • 1/2 szklanki zimnego mleka lub śmietanki kremówki
  • 3 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 kg mąki
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 3 jajka
  • po łyżce mielonych: cynamonu
  • goździków
  • imbiru
  • kardamonu
  • po łyżeczce pieprzu i startej gałki muszkatołowej
  • 1/2 szklanki posiekanych orzechów włoskich
  • 2 łyżki posiekanych orzechów laskowych
  • 1/2 szklanki pokrojonej smażonej w cukrze skórki pomarańczowej
  • Masa orzechowa:
  • 25 dag masła
  • 30 dag cukru pudru
  • 3 żółtka
  • 40 dag zmielonych orzechów włoskich
  • 1/2 laski wanilii
  • 1/2 kieliszka rumu
  • Masa śliwkowa:
  • 50 dag suszonych śliwek bez pestek
  • 1/2 szklanki rumu
  • 2–3 łyżki miodu
  • 2 łyżeczki mielonego cynamonu
  • łyżeczka mielonych goździków
  • 1/2 szklanki płatków migdałowych
  • 3 łyżki posiekanych pistacji

Kuchnia:

Sposób przygotowania:

Kroki wykonania:

  • Na ciasto: miód z cukrem i masłem wkładamy do rondla z grubym dnem i podgrzewamy
  • stale mieszając
  • aż do zawrzenia. Zdejmujemy z ognia
  • studzimy. W mleku lub w śmietance rozpuszczamy sodę. Do przestudzonej masy miodowej stopniowo
  • cały czas ucierając
  • dodajemy przesianą mąkę z solą
  • po jednym jajku
  • wlewamy sodę
  • dodajemy korzenie i dokładnie wyrabiamy ciasto
  • dodając posiekane orzechy i skórkę pomarańczową.
  • Ciasto starannie wyrabiamy
  • owijamy ściereczką i wkładamy na dolną półkę w lodówce. Powinno leżakować ok. 4 tyg. Dojrzałe ciasto dzielimy na 3 części
  • rozwałkowujemy
  • układamy na blasze
  • pieczemy 3 placki ok. 1 godz. w temp. 180°C. Uwaga – po upieczeniu placki są bardzo twarde
  • trzeba je odłożyć na 2–3 dni
  • aby zmiękły; dopiero wtedy nadają się do przełożenia przygotowanymi masami.
  • Na masę orzechową: masło ucieramy z cukrem na pianę i nie przerywając ucierania
  • stopniowo dodajemy po żółtku i łyżce orzechów. Pod koniec dodajemy posiekana wanilię i rum. Utartą masę lekko schładzamy w lodówce.
  • Na masę śliwkową: umyte śliwki przelewamy wrzątkiem
  • osączamy
  • wkładamy do salaterki
  • zalewamy rumem
  • przykrywamy i zostawiamy na 1 godz.
  • potem miksujemy z miodem
  • cynamonem i goździkami
  • mieszamy z płatkami migdałowymi i orzeszkami pistacjowymi. Po przełożeniu masami piernik owijamy pergaminem
  • układamy na deseczce
  • przykrywamy drugą i obciążamy.
  • Przepis pochodzi z magazynu "Moje Gotowanie" nr 12/2017

Porady

Zobacz też: ciasto piernikowe z buraków

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Podobne przepisy