Piernik staropolski

Ciasto na piernik staropolski najlepiej nastawić co najmniej 4 tygodnie przed świętami. Mamy wtedy gwarancję, że dojrzeje i będzie smakował przepysznie!

Dodany przez:

Ciasta i desery

Czas przygotowania:
Porcje:
10 porcji
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

Składniki

  • Ciasto:
  • 1/2 kg miodu
  • 2 szklanki cukru
  • 25 dag masła
  • 1/2 szklanki zimnego mleka lub śmietanki kremówki
  • 3 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 kg mąki
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 3 jajka
  • po łyżce mielonych: cynamonu, goździków, imbiru, kardamonu
  • po łyżeczce pieprzu i startej gałki muszkatołowej
  • 1/2 szklanki posiekanych orzechów włoskich
  • 2 łyżki posiekanych orzechów laskowych
  • 1/2 szklanki pokrojonej smażonej w cukrze skórki pomarańczowej
  • Masa orzechowa:
  • 25 dag masła
  • 30 dag cukru pudru
  • 3 żółtka
  • 40 dag zmielonych orzechów włoskich
  • 1/2 laski wanilii
  • 1/2 kieliszka rumu
  • Masa śliwkowa:
  • 50 dag suszonych śliwek bez pestek
  • 1/2 szklanki rumu
  • 2–3 łyżki miodu
  • 2 łyżeczki mielonego cynamonu
  • łyżeczka mielonych goździków
  • 1/2 szklanki płatków migdałowych
  • 3 łyżki posiekanych pistacji

Przygotowanie

  1. Na ciasto: miód z cukrem i masłem wkładamy do rondla z grubym dnem i podgrzewamy, stale mieszając, aż do zawrzenia. Zdejmujemy z ognia, studzimy. W mleku lub w śmietance rozpuszczamy sodę. Do przestudzonej masy miodowej stopniowo, cały czas ucierając, dodajemy przesianą mąkę z solą, po jednym jajku, wlewamy sodę, dodajemy korzenie i dokładnie wyrabiamy ciasto, dodając posiekane orzechy i skórkę pomarańczową.
  2. Ciasto starannie wyrabiamy, owijamy ściereczką i wkładamy na dolną półkę w lodówce. Powinno leżakować ok. 4 tyg. Dojrzałe ciasto dzielimy na 3 części, rozwałkowujemy, układamy na blasze, pieczemy 3 placki ok. 1 godz. w temp. 180°C. Uwaga – po upieczeniu placki są bardzo twarde, trzeba je odłożyć na 2–3 dni, aby zmiękły; dopiero wtedy nadają się do przełożenia przygotowanymi masami.
  3. Na masę orzechową: masło ucieramy z cukrem na pianę i nie przerywając ucierania, stopniowo dodajemy po żółtku i łyżce orzechów. Pod koniec dodajemy posiekana wanilię i rum. Utartą masę lekko schładzamy w lodówce.
  4. Na masę śliwkową: umyte śliwki przelewamy wrzątkiem, osączamy, wkładamy do salaterki, zalewamy rumem, przykrywamy i zostawiamy na 1 godz., potem miksujemy z miodem, cynamonem i goździkami, mieszamy z płatkami migdałowymi i orzeszkami pistacjowymi. Po przełożeniu masami piernik owijamy pergaminem, układamy na deseczce, przykrywamy drugą i obciążamy.
  5. Przepis pochodzi z magazynu "Moje Gotowanie" nr 12/2017

Wskazówki

Zobacz też: ciasto piernikowe z buraków

Boże Narodzenie piernik ciasto Święta Piernik staropolski
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze

Podobne przepisy