Piernik czekoladowy

.

Czas przygotowania:
50 min.
Dla ilu osób:
więcej niż 10 osób
Ocena:

(średnia 4.53 z 158 głosów)

Składniki:

  • 30 dag miodu
  • 30 dag cukru
  • 3 łyżki masła
  • 9 łyżek kakao
  • 4 łyżeczki przyprawy do pierników
  • białka z 9 jajek
  • 30 dag mąki
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 10 dag rodzynek
  • 10 dag skórki pomarańczowej
  • 10 dag orzechów włoskich
  • 10 dag laskowych
  • 10 dag migdałów
  • 10 dag śliwek kalifornijskich
  • 15 dag powideł śliwkowych
  • MASA CZEKOLADOWA:
  • 2 szklanki śmietany 36%
  • szklanka cukru Sweet Family
  • 4 łyżki masła
  • 4 tabliczki gorzkiej czekolady

Kroki wykonania:

  • 1.Miód gotujemy z połową cukru, masłem i 6 łyżkami kakao, na małym ogniu przez 15–20 min.
    Dodajemy przyprawę korzenną do pierników. Białka ubijamy z pozostałym cukrem i ostrożnie wlewamy przestudzoną masę piernikową.
  • 2.Dodajemy przesianą mąkę, resztę kakao i proszek do pieczenia. Mieszamy i dodajemy 3/4 posiekanych bakalii.
  • 3.Ciasto wlewamy na blaszkę wyłożoną papierem do wypieków. Pieczemy 30 min w temp. 190°C. Po upieczeniu przecinamy ciasto na pół, smarujemy powidłami śliwkowymi i przykrywamy odkrojonym blatem.
  • 4.Przygotowujemy polewę: śmietanę zagotowujemy z cukrem i masłem. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i mieszamy ze śmietaną. Przestudzony piernik polewamy masą czekoladową i posypujemy bakaliami.

Porady

Cukier kryształ to zdecydowanie najpopularniejszy rodzaj cukru. Produkowany z buraków cukrowych, przyjmuje formę drobnych, białych kryształków. W kuchni wykorzystywany do słodzenia napojów, pieczenia ciast oraz przygotowywania domowych deserów i owocowych przetworów.

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Podobne przepisy