Kawałki jabłek sprawiają, że ciasto jest apetyczne i wilgotne. Bakalie i orzechy wzbogacają je i podkreślają świąteczny charakter.
Składniki:
10 dag miękkiego masła
2,5 dag masła orzechowego GO ON SANTE
2 jajka
10 dag cukru
łyżka kakao
łyżeczka cynamonu
po szczypcie startej gałki muszkatołowej, mielonego kardamonu, mielonych goździków i mielonego pieprzu
5 dag mielonych orzechów laskowych SANTE
8 dag posiekanej gorzkiej czekolady
2 łyżki rodzynek SANTE
25 dag mąki
mała torebka proszku do pieczenia
200 ml soku jabłkowego
duża szara reneta
tłuszcz do formy
cukier puder do posypania
Piernik jabłkowy z bakaliami - jak zrobić?
Kroki przygotowania:
Piekarnik nagrzewamy do temp. 180˚C. Masło dzielimy na kawałki, wkładamy do miski i ucieramy z masłem orzechowym, jajkami i cukrem na puszystą masę.
Dodajemy kakao, przyprawy, orzechy, posiekaną czekoladę i rodzynki. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i stopniowo przesiewamy do misy.
Dolewamy sok z jabłek i mieszamy na gładkie ciasto. Jabłko myjemy, dzielimy na ćwiartki i oczyszczamy z gniazd nasiennych. Kroimy w kostkę i dodajemy do ciasta.
Tortownicę o śr. 24 cm natłuszczamy, napełniamy ciastem i wyrównujemy powierzchnię. Wstawiamy do gorącego piekarnika na 1 godz. 15 min. Ciasto studzimy w formie, wyjmujemy, oprószamy cukrem pudrem.