Piernik jabłkowy z bakaliami

Kawałki jabłek sprawiają, że ciasto jest apetyczne i wilgotne. Bakalie i orzechy wzbogacają je i podkreślają świąteczny charakter.

Dodany przez:

Ciasta i desery

Czas przygotowania:
Porcje:
12 porcji
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

Składniki

  • 10 dag miękkiego masła
  • 2,5 dag masła orzechowego GO ON SANTE
  • 2 jajka
  • 10 dag cukru
  • łyżka kakao
  • łyżeczka cynamonu
  • po szczypcie startej gałki muszkatołowej, mielonego kardamonu, mielonych goździków i mielonego pieprzu
  • 5 dag mielonych orzechów laskowych SANTE
  • 8 dag posiekanej gorzkiej czekolady
  • 2 łyżki rodzynek SANTE
  • 25 dag mąki
  • mała torebka proszku do pieczenia
  • 200 ml soku jabłkowego
  • duża szara reneta
  • tłuszcz do formy
  • cukier puder do posypania

Przygotowanie

  1. Piekarnik nagrzewamy do temp. 180˚C. Masło dzielimy na kawałki, wkładamy do miski i ucieramy z masłem orzechowym, jajkami i cukrem na puszystą masę.
  2. Dodajemy kakao, przyprawy, orzechy, posiekaną czekoladę i rodzynki. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i stopniowo przesiewamy do misy.
  3. Dolewamy sok z jabłek i mieszamy na gładkie ciasto. Jabłko myjemy, dzielimy na ćwiartki i oczyszczamy z gniazd nasiennych. Kroimy w kostkę i dodajemy do ciasta.
  4. Tortownicę o śr. 24 cm natłuszczamy, napełniamy ciastem i wyrównujemy powierzchnię. Wstawiamy do gorącego piekarnika na 1 godz. 15 min. Ciasto studzimy w formie, wyjmujemy, oprószamy cukrem pudrem.
Boże Narodzenie piernik bakalie
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze

Podobne przepisy