BABKA NA ORANŻADZIE

Babka, która rozpływa się w ustach...

Dodany przez:

Babki

Czas przygotowania:
Porcje:
14 porcji
Ocena:

(średnia 3.75 z 8 głosów)

  • Szybka kuchnia

Składniki

  • 1,5 szkl cukru,
  • 4 jaja,
  • 2,5 szkl mąki,
  • 1 szklanka czerwonej oranzady,
  • 1/2 szkl oleju
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 2 łyżki kakao,
  • 2 łyzki mąki,
  • olejek waniliowy lub cukier waniliowy

Przygotowanie

  1. Pianę z białek ubić na sztywno, dodać cukier i żółtka.Nastepnie wsypać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, wlać oranżadę i olej oraz aromat lub cukier waniliowy.Wymieszać.Ciasto podzielić na 2 części.Do jednej dodać kakao, do drugiej 2 łyżki mąki.Wlewać na przemian do formy. Piec ok 1 godz w temp 160stopni.
  2. Można polać babkę lukrem badź zrobic polewę.

Wskazówki

Sprawdź też nasz poradnik, jak zrobić lukier!

Wielkanoc deser Babka mąka kakao jaja oranżada
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze