Święto Halloween – czyli dzień poświęcony zjawom, to kolorowa i radosna maskarada, która rozpowszechniona w Stanach Zjednoczonych, staje się coraz bardziej popularna w europejskich kręgach. W większości krajów obchodzona jest 31 października. I choć przyrównuje się ją do polskiego Święta Zmarłych, to bardziej przypomina pogańskie święto dziadów, kiedy to częstowano przybywające na ziemię dusze przodków jedzeniem i piciem, żeby zapewnić sobie ich przychylność, ale też pomóc im ogrzać się i wspomóc w drodze do zaświatów. Obecnie jest to kolejny, radosny dzień, w którym ludzie mogą przebrać się za upiory, wiedźmy i inne straszydła i wspólnie ze znajomymi bawić się, pogryzając pyszne, tematycznie przygotowane – upiorne smakołyki.

Jakie ciastka na Halloween? Pomysły i inspiracje rodem z piekła 

Nie da się ukryć, że przygotowanie ciastek na Halloween to przede wszystkim świetna zabawa. Można puścić wodze fantazji i przy pomocy własnoręcznie ukręconego lukru lub kolorowego, gotowego – ze sztucznym barwnikiem, malować wielkie zębiska i przerażające oczy. Również zrobiona na prędko czekolada, potrafi przeobrażać maślane, kruche krążki w - mumie, wampiry i duchy, które aż strach chwycić potem z talerza. To, co warto zakupić przed zdobieniem ciastek, to na pewno gotowe oczka do naklejenia, które są jadalne i możliwe do nabycia prawie w każdym markecie. Te akcesoria nie są drogie, a zaoszczędzą nam czas, bo nie będziemy musieli wykonywać sami najbardziej pracochłonnych elementów dekoracji.

Kruche ciastka na Halloween 

Najprostszym i najszybszym przepisem na hallowenowe ciasteczka, są te wykonane z kruchego ciasta. Jeśli chcemy je upiec, możemy skorzystać z bazowego przepisu na kruche ciasto i wyciąć z niego dowolne kształty: kółka, dynie, duchy. Możemy posłużyć się też gotowymi przepisami na maślane, pyszne wypieki takie, jak: 

Kiedy upieczemy takie okrągłe ciastko, możemy za pomocą barwników robić na nim przerażające buzie, formować zębiska wampira i doklejać przekrwione, gotowe oczka. Możemy też upiec ciemny spód, np. taki jak w przepisie na ciastka oreo i przy pomocy bardzo gęstego lukru, zrobić na wypieku paski, które będą owijać kruche ciasto jak bandaże ludzkie ciało. W ten sposób stworzymy mumię, której dorabiamy oczka z gęstej czekolady. Mało wysiłku, a efekt gwarantowany.  

Dobrym pomysłem jest też zrobienie na Halloween kruchych ciasteczek-pająków. Pieczemy je w formie kuleczek z wgłębieniami pośrodku. Po upieczeniu przypominają kluskę śląską. Można je zrobić z przepisu na ciastka orzechowe. Gdy ostygną, do wgłębienia dajemy kleks roztopionej czekolady, wkładamy tam czekoladową kulkę np. maltisers i za pomocą płynnej czekolady lejemy ciemne paski imitujące odnóża pająka. Ten wypiek nie dość, że jest smaczny, to w dodatku ładnie prezentuje się na stole. 

Jeśli nie mamy talentu do pieczenia, zawsze możemy skorzystać z gotowego francuskiego ciasta. Dzięki niemu możemy stworzyć ciastka-dynie, które w środku będą nadziane dżemem morelowym. Aby je wykonać, musimy najpierw stworzyć szablon dyni z kartonu. Na jego podstawie wycinamy z ciasta wybrane kształty. Potem ciastko, które będzie spodem smarujemy na środku dżemem, a te stanowiące wierzch musimy powycinać – robiąc im, np. dziurki na oczy w kształcie trójkącików i przerażający uśmiech z półokręgu. Potem nakładamy dwie warstwy na siebie i zlepiamy brzegi przy pomocy białka jajka. Wierzch ciastek również smarujemy jajkiem i wkładamy do piekarnika nagrzanego około 180 stopni Celsjusza. Pieczemy około 10–15 minut.

Co przygotować na Hallowen oprócz ciastek? 

Ciasteczka to nie jedyny sposób na słodkości na Halloween. Równie dobrze sprawdzą się dyniowe i korzenne ciasta, jak również babeczki przyozdobione okolicznościowymi akcesoriami, np. jadalnymi nietoperzami. Do zdobienia wypieków na pewno przydadzą się gęste kremy, w które możemy wetknąć dodatkowe ozdoby, np.: 

Natomiast ciasto na Halloween stanowić będzie dopełnienie stołu pełnego słodkości. Można je podać w całości i przyozdobić lub podać tradycyjnie pokrojone na kawałki. Żeby ułatwić sobie sprawę dekorowania, zawsze możemy kupić gotową foremkę dedykowaną temu świętu, np. taką jak szkielet w trumnie. W przypadku tej formy najlepiej sprawdzi się przepis na ciasto czekoladowe z cukinią lub ciasto czekoladowe z jogurtem. Wierzch ciasta, który przypomina szkielet, możemy ozdobić lukrem lub rzadszym, śmietanowym kremem. Jeśli nie mamy zupełnie chęci dekorowania wypieku, możemy pójść w klasykę i zrobić typowo jesienne i kojarzące się z Halloween ciasto dyniowe lub ciasto z dyni i jabłek.

Babeczki na Halloween – to dobra propozycja, gdy nie mamy specjalnych zdolności kulinarnych i manualnych, żeby tworzyć zaskakujące w kształcie i kolorze ciasta i ciasteczka. Ale nic straconego zawsze możemy zrobić proste, ucierane małe wypieki, które przyozdobimy kremem i np. krwistym sokiem truskawkowym, który jak krew będzie spływał po babeczce. Możemy też umieścić na ich szczycie dynię wyciętą z masy cukrowej, cukierek-oko do nabycia w sklepie i szereg innych, gotowych ozdób.