Ciasteczka kokosowe są chrupiące i po brzegi wypakowane wiórkami kokosowymi. Idealne do maczania w kawie lub herbacie. Ponadto kokos ma właściwości poprawiające humor, łagodzące stres i poprawiające pracę układu pokarmowego. Nie tylko dla łasuchów, zróbcie ciasteczka kokosowe na dzisiejszy podwieczorek.
Fot. Kinga Błaszczyk-Wójcicka, greenmorning.pl
Masło łączymy z oboma rodzajami cukru, proszkiem i sodą. Rozcieramy
w misce za pomocą łyżki, aż składniki dobrze się połączą, dodajemy przesianą
mąkę i wiórki kokosowe. Zagniatamy ciasto, dzielimy na połowy, z obu formujemy
wałeczki o śr. 3 cm, zawijamy osobno w folię i wkładamy na 2 godz. do lodówki.
Wyjmujemy, odwijamy, ciasto tniemy na plasterki grubości 1 cm. Układamy je w dużych odstępach na blaszkach do pieczenia przykrytych papierem – pod wpływem
temperatury bardzo się „rozleją”. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do temp.
180°C na ok. 12 min, aż ciastka się zezłocą.
Porady
W przepisie na ciasteczka kokosowe użyto:
- miękkie masło
- torebkę cukru waniliowego
- po 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia i sody oczyszczonej
Jak obrać orzech kokosowy?
Wybieraj tylko taki kokos, który po potrząśnięciu wydobywa charakterystyczny plusk. Aby otworzyć kokos wbij młotkiem śrubokręt w dwa miękkie okrągłe punkty, które znajdują się na końcu orzecha. Następnie wylej wodę kokosową. Piecz kokosa na blasze 20 minut w temperaturze 180 stopni C. Kolejno owiń kokos ściereczką i używając młotka rozbij na pół. Następnie śrubokrętem odłup miąższ ze środka. Brązową osłonkę, która pozostała na wierzchu kokosa, wystarczy usunąć obieraczką do warzyw.
Jak zrobić wiórki kokosowe?
Następnie wnętrze kokosa zetrzyj na tarce lub w blenderze robota kuchennego. Nastaw piekarnik na 110 stopni i wysusz otartego kokosa, rozłożonego na blasze i papierze do pieczenia. Wiórki kokosowe mogą być również wstawione do zamrażalki.
Komentarze