Taki krem cytrynowy możemy potraktować jako dodatek do tortów, tart czy lodów. Włożony do miseczek wykonanych z połówek cytryny będzie pięknie prezentował się jako samodzielny deser. Warto wiedzieć, jak przygotować lemon curd. Przepis pochodzi z magazynu Moje Gotowanie nr 5/2017.
Fot. Kinga Błaszczyk-Wójcicka greenmorning.pl
Jogurt wylewamy na sitko wyłożone tetrową ściereczką, zawieszamy na misce i wstawiamy na noc do lodówki. Rano będziemy mieli gęsty jogurtowy ser nazywany labneh oraz sporą ilość serwatki. Następnie przygotowujemy cytryny, które grają pierwsze skrzypce w przepisie na lemon curd. Cytryny wyparzamy. Z dwóch ścieramy skórkę oraz wyciskamy sok. Pozostałe cytryny posłużą jako miseczki na krem cytrynowy. Cytrusy należy przekroić na pół i wydrążyć.
Ser labneh mieszamy z mascarpone, otartą skórką cytrynową oraz sokiem i cukrem do smaku, mocno schładzamy w lodówce. Krem cytrynowy nakładamy do wydrążonych połówek cytryn, polewamy roztopioną czekoladą i posypujemy listkami mięty. Lemon curd najlepiej zjeść od razu, póki czekolada pozostaje płynna.
Porady
- Wydrążone środki z cytryn, których łupinki pełnią rolę miseczek na curd cytrynowy, można wykorzystać do przygotowania innych deserów: lodów cytrynowych, lemoniady czy wegańskiego sernika cytrynowego z bezą.
Zdecydowanie warto przygotować krem cytrynowy – przepis jest słodki! Nadaje się na samodzielny deser, choć można też wykorzystać go do cukierniczych popisów. Jak zrobić krem cytrynowy? Warto zacząć od odsączenia jogurtu naturalnego: należy oddzielić serek labneh od serwatki. Dopiero tak przygotowany serek można połączyć z pozostałymi składnikami. Cytrynowy curd powinien być bardzo dobrze zmrożony – wtedy będzie pysznie orzeźwiający. Polewa czekoladowa doda deserowi słodyczy.
Oto słodko-kwaśny lemon curd – przepis, który jest znany większości cukierników. Ten gęsty krem cytrynowy idealnie nadaje się do wypieków. Z jego dodatkiem powstanie piękna wegańska tarta z kremem cytrynowym oraz przepyszna rolada z lemon curd. Do czego jeszcze można go wykorzystać? Krem cytrynowy, szczególnie z przepisu powyżej, można jeść bez dodatków! Dzięki dodatkowi tłustego serka mascarpone i słodkiej białej czekolady zadowoli on niejednego łasucha.
Sprawdź też przepis podstawowy na lemon curd. Zdecydowanie się on kiedyś przyda!
Komentarze