Krem cytrynowy z mascarpone

Taki krem cytrynowy możemy potraktować jako dodatek do tortów, tart czy lodów. Włożony do miseczek wykonanych z połówek cytryny będzie pięknie prezentował się jako samodzielny deser. Warto wiedzieć, jak przygotować lemon curd. Przepis pochodzi z magazynu Moje Gotowanie nr 5/2017.

dodany przez: mojegotowanie facebook 200x200

desery krem

Czas przygotowania:
30min.
Dla ilu osób:
dla 8 osób
Poziom trudności: łatwy
Ocena:

(średnia 4.53 z 186 głosów)

Krem cytrynowy z mascarpone - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • 1.

    Jogurt wylewamy na sitko wyłożone tetrową ściereczką, zawieszamy na misce i wstawiamy na noc do lodówki. Rano będziemy mieli gęsty jogurtowy ser nazywany labneh oraz sporą ilość serwatki. Następnie przygotowujemy cytryny, które grają pierwsze skrzypce w przepisie na lemon curd. Cytryny wyparzamy. Z dwóch ścieramy skórkę oraz wyciskamy sok. Pozostałe cytryny posłużą jako miseczki na krem cytrynowy.  Cytrusy należy przekroić na pół i wydrążyć. 

  • 2.

    Ser labneh mieszamy z mascarpone, otartą skórką cytrynową oraz sokiem i cukrem do smaku, mocno schładzamy w lodówce. Krem cytrynowy nakładamy do wydrążonych połówek cytryn, polewamy roztopioną czekoladą i posypujemy listkami mięty. Lemon curd najlepiej zjeść od razu, póki czekolada pozostaje płynna.

Porady


Notka redakcyjna

Jak zrobić krem cytrynowy?

Zdecydowanie warto przygotować krem cytrynowy – przepis jest słodki! Nadaje się na samodzielny deser, choć można też wykorzystać go do cukierniczych popisów. Jak zrobić krem cytrynowy? Warto zacząć od odsączenia jogurtu naturalnego: należy oddzielić serek labneh od serwatki. Dopiero tak przygotowany serek można połączyć z pozostałymi składnikami. Cytrynowy curd powinien być bardzo dobrze zmrożony – wtedy będzie pysznie orzeźwiający. Polewa czekoladowa doda deserowi słodyczy.

Lemon curd - do czego?

Oto słodko-kwaśny lemon curd – przepis, który jest znany większości cukierników. Ten gęsty krem cytrynowy idealnie nadaje się do wypieków. Z jego dodatkiem powstanie piękna wegańska tarta z kremem cytrynowym oraz przepyszna rolada z lemon curd. Do czego jeszcze można go wykorzystać? Krem cytrynowy, szczególnie z przepisu powyżej, można jeść bez dodatków! Dzięki dodatkowi tłustego serka mascarpone i słodkiej białej czekolady zadowoli on niejednego łasucha.

Sprawdź też przepis podstawowy na lemon curd. Zdecydowanie się on kiedyś przyda!
 

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy