Ciasto z dyni i jabłek wyjdzie wam miękkie i wilgotne jednocześnie, jeśli zadbacie o to, aby wszystkie składniki były w temperaturze pokojowej. Poza tym przepis jest szybki i prosty. Wystarczy połączyć mokre składniki z suchymi, wkroić jabłka i gotowe. Puszyste ciasto z dynią i jabłkiem świetnie smakuje z gorącym kakao lub ulubioną herbatą w chłodniejsze jesienne wieczory.
iStock
(średnia 4.42 z 168 głosów)
Purée z dyni: przygotowujemy je z dowolnej odmiany – najłatwiej będzie z dyni hokkaido, której nie trzeba obierać. Dynię kroimy na kawałki, wycinamy pestki, a następnie układamy ją na blasze. Rozgrzewamy piekarnik do 180°C i wstawiamy na 30 min. Następnie wyjmujemy, studzimy i blendujemy (w przypadku hokkaido razem ze skórką) na purée.
Przygotowanie jabłek: myjemy je i obieramy ze skórki. Wykrawamy gniazda nasienne i kroimy na mniejsze kawałki.
Składniki suche: do dużej miski przesiewamy mąkę. Dodajemy cynamon i proszek do pieczenia. Mieszamy, aby połączyć składniki.
Składniki mokre: masło w temperaturze pokojowej miksujemy z cukrem. Stopniowo dodajemy jajka, purée z dyni i ekstrakt z wanilii. Ucieramy na gładki krem.
Łączenie składników: do dyniowej masy dodajemy suche składniki. Łączymy za pomocą miksera.
Pieczenie: ciasto wylewamy na tortownicę o średnicy 26 cm. Wsypujemy do środka jabłka – tak, aby rozłożyły się równomiernie na całej powierzchni ciasta. Wkładamy je do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180°C. Pieczemy przez 50–60 min.
Ciasto z dyni i jabłek jest gotowe: upewniamy się, nakłuwając je drewnianym patyczkiem, czy nie jest surowe w środku. Gdy ostygnie, podajemy na paterze oprószone cukrem pudrem.
Porady
- Ciasto z dynią i jabłkiem najłatwiej jest zrobić z dyni hokkaido. Możecie jednak wybrać inną odmianę tego wdzięcznego warzywa. Jeśli tak zdecydujecie, trzeba będzie je obrać. Możecie to zrobić już po upieczeniu dyni, kiedy miąższ jest miękki i łatwiej jest go oddzielić od skórki.
- Do ciasta możecie dodać inne przyprawy korzenne – np. pumpkin spice lub przyprawę do piernika. Można także samodzielnie skomponować mieszankę z mielonego kardamonu, cynamonu, goździków, imbiru i anyżu.
- Jakie jabłka wybrać do ciasta z dynią? Mogą być dowolne. Jeśli wolicie bardziej kwaśne, wybierzcie antonówki lub szarą renetę, a jeśli słodsze – lobo lub cortland.
- Jabłka możecie delikatnie oprószyć mąką tuż przed wsypaniem ich do ciasta. W ten sposób zyskacie pewność, że nie opadną na dno.
- Jeśli kupiliście całą dynię, możecie przygotować więcej purée – nie tylko do ciasta, ale także do kolejnych dań i wypieków. Zamrożone lub zawekowane w słoikach posłuży wam przez kilka miesięcy.
Bezglutenowe ciasto z dyni i jabłek możecie zrobić na mieszance mąki ryżowej, kukurydzianej i ziemniaczanej. Ciekawą opcją jest również placek dyniowy na kaszy jaglanej (150 g). Do takiej masy można dodać także daktyle i masło orzechowe. Aby ciasto wyszło pulchne, należy użyć większej ilości jajek (5 szt.).
Mąkę pszenną w wypiekach można zastąpić także mąką owsianą. Przygotujecie ją w domu, miksując płatki owsiane w blenderze na sypki proszek. Zamiennikiem do zagęszczania potraw mogą być także płatki z tapioki.
W opcji fit należy zastąpić następujące składniki:
Jeśli chcielibyście podać ciasto ze słodkim dodatkiem, możecie przygotować bitą śmietanę z mleka kokosowego. Aby ją zrobić, wystarczy puszkę z mlekiem kokosowym wstawić do lodówki dzień wcześniej. W tym czasie mleko powinno się rozwarstwić – na wierzchu powstanie gęsty kokosowy krem.
Jesienne ciasto z dynią i jabłkami będzie równie pyszne, jeśli do przygotowanej masy dodacie świeżą dynię. Należy ją wcześniej obrać, oczyścić z nasion i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Do tej wersji staramy się wybierać twarde odmiany dyni, które można będzie zetrzeć.
Wartościowym dodatkiem do ciasta dyniowego będą bakalie lub same orzechy – włoskie, laskowe lub pekan. Jabłka możecie zastąpić innymi owocami, np. gruszkami, morelami lub ananasem.
Komentarze