Domowe markizy

Kruche ciastko przełożone kawowym kremem

dodany przez: czarrna czarrna

do kawy desery

Czas przygotowania:
1godz. 30min.
Ocena:

(średnia 4.49 z 147 głosów)

Składniki:

  • ciasto:
  • 2 szklanki mąki
  • 15 dkg margaryny
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 1 jajko
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 cukier waniliowy
  • krem:
  • 1/2 budyniu waniliowego
  • 1 szklanka mleka
  • 1 cukier waniliowy
  • 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
  • 1/4 kostki masła

Sposób przygotowania:

Posiłek:

Domowe markizy - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Z podanych składników zagnieść ciasto, schłodzić w lodówce. Rozwałkować i wyciąć jednakowe kształty. Ciasteczka ułożyć na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce i piec na słoty kolor w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni (ok 20 minut).
  • Budyń wymieszać z cukrem waniliowym i kawą, zalać niewielką ilością mleka, resztę mleka zagotować. Na wrzące mleko wlać budyń gotować do zgęstnienia. Gorący budyń połączyć z masłem. Ciepłym kremem przekładać ciastka.
  • Ciastka odłożyć do wystygnięcia. Przed podaniem można posypać cukrem pudrem. Smacznego :)

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy