Markizy z kremem waniliowym są łatwe do przygotowania i rewelacyjnie sprawdzają się jako słodki, niezobowiązujący dodatek do kawy. Ciasto nie wymaga skomplikowanych składników, a samo pieczenie zajmuje tylko kilkanaście minut. Zatem jeśli chcemy przygotować szybki deser dla niespodziewanych gości, markizy doskonale uratują sytuację. Z proporcji podanych w przepisie powinno nam wyjść ok. 50 ciasteczek przełożonych kremem.
Artur Rogalski
(średnia 4.49 z 147 głosów)
Ciasto kruche: 200 g zimnego masła przekładamy do miski lub na stolnicę. Siekamy je nożem. Dodajemy cukier puder, sól, mąkę i zagniatamy szybko w kulę. Ciasto rozwałkowujemy na grubość ok. 2–3 cm na papierze do pieczenia., po czym wstawiamy je do lodówki na 15 min.
Wykrawanie kółek na markizy: ciastka wycinamy przy pomocy okrągłej foremki lub szklanki o średnicy ok 5 cm. Następnie układamy je na dużej blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Pieczenie: rozgrzewamy piekarnik do 180°C. Wstawiamy ciastka na 10–12 min. Po upieczeniu, czekamy 2–3 min i przekładamy je na kratkę do ostygnięcia.
Krem: w rondelku podgrzewamy mleko. Dodajemy 100 g masła oraz cukier – zwykły i waniliowy. Gdy wszystkie składniki się rozpuszczą, zdejmujemy mleko z kuchenki i odstawiamy do przestudzenia. Gdy wystygnie, mieszamy je z mlekiem w proszku na gładki krem. Przekładamy nim upieczone ciasteczka.
Porady
- Wykrawamy ciastka parzyście, ponieważ dwa krążki składają się na jedną markizę.
- Gdy wystygną, obracamy je do góry dnem. Następnie na środek nakładamy krem waniliowy przy pomocy rękawa cukierniczego i przykrywamy drugim ciastkiem.
- Do kremu można dodać startą skórkę z cytryny. Należy pamiętać o tym, aby dobrze umyć i wyparzyć owoce. Zwłaszcza cytrusy pokryte są dużą ilością wosku i substancji konserwujących.
- Warto samodzielnie przygotować cukier waniliowy z dodatkiem ziarenek z laski wanilii. To banalnie proste – laskę wanilii kroimy wzdłuż na pół i przy pomocy małej łyżeczki wyłuskujemy aromatyczne ziarenka. Następnie mieszamy je z drobnym cukrem do wypieków.
- Do ciasta możemy dodać także 5 g sody oczyszczonej, aby markizy trochę wyrosły. Należy wówczas pamiętać o tym, aby układając ciastka na blasze zachować odpowiedni odstęp.
W przepisie podstawowym markizy przekładamy kremem waniliowym na bazie mleka w proszku, ale to tylko jedna z wielu propozycji. Poniżej inne smaczne warianty:
W podobny sposób zrobimy domowe ciastka oreo. Wystarczy dodać do ciasta ok. 40 g kakao. Reszta przepisu może pozostać bez zmian. Czekoladowe markizy przekładamy wybranym kremem.
Zarówno klasyczne markizy, jak i czekoladowe, świetnie wyglądają także w innych kształtach, np. serc lub kwiatków. Z kolei przy pomocy specjalnego wałka z tłoczeniami, możemy dodatkowo zrobić wzór na ciastkach.
W okresie świątecznym dobrym pomysłem są markizy piernikowe – z dodatkiem cynamonu, imbiru i miodu.
Ciastka z kremem możemy przygotować również bez mąki pszennej. Zastępujemy ją mieszanką bezglutenową, mąką owsianą lub kaszą jaglaną. W wersji wegańskiej zamiast masła używamy oleju kokosowego.
Jeśli przełożymy markizy kremem z suszonych daktyli, gorzkiej czekolady i mleka kokosowego, otrzymamy w ten sposób zdrową energetyczną przekąskę.
Komentarze