Ta roślina z rodziny szarłatowatych jest uznawana za bardzo zdrową, choć nie można przesadzać z jej ilością, aby uniknąć kamicy nerkowej spowodowanej nadmiarem szczawianów. Szpinak jest pełen cennych składników mineralnych i witamin. Szczególnie dużo znajdziemy w nim witaminy C, żelaza, magnezu, potasu i kwasu foliowego. Nie ma więc najmniejszych wątpliwości, że warto włączyć go do codziennej diety. Jak doprawić szpinak? Zobaczcie najsmaczniejsze pomysły na tę zieloną bombę witaminową!

Jakie przyprawy pasują do szpinaku?

Jak doprawić szpinak? Jest wiele możliwości. Odpowiednio dobrane przyprawy zdecydowanie wzmocnią jego smak i podkreślą go. Dzięki nim po szpinak sięgną też osoby, którym w naturalnej wersji by nie smakował - na przykład dzieci. Do szpinaku pasują takie popularne przyprawy jak sól, pieprz oraz czosnek. Sprawdzi się również chilli, curry i kurkuma - zwłaszcza ta ostatnia, która doskonale podkreśla smak tego warzywa. Smak szpinaku można wzmocnić również dzięki zastosowanym dodatkom - na przykład śmietanie czy różnym rodzajom sera. Zwłaszcza wybornie szpinak smakuje z dodatkiem sera feta. Jeśli chodzi o śmietanę, mowa tu o jej słodkiej odmianie 30%, która będzie najodpowiedniejsza. Aromat i smak tego zielonego warzywa wydobędą i ładnie podkreślą także: gałka muszkatołowa, rozmaryn, tymianek i lubczyk. 

Sam szpinak w smaku może być nieco gorzki - zwłaszcza jeśli przyrządzamy go na patelni, a jego liście nieco się przypalą. Najlepiej zatem połączyć go na patelni z masłem (ewentualnie dodać odrobinę wody) oraz przyprawami i dusić na małym ogniu pod przykryciem. Liście szpinaku najczęściej spożywa się po ugotowaniu. Można jednak sięgnąć zarówno po szpinak świeży, jak i po szpinak mrożony, a także po szpinak konserwowy, otrzymywany ze świeżych, przetartych liści z dodatkiem soli kuchennej. 

Jak doprawić szpinak? Pomysły

Jak doprawić szpinak? Jest wiele kombinacji przypraw, które pozwalają uzyskać nieco odmienny, oryginalny smak. Ich zastosowanie uzależnione jest od tego jaki ostatecznie smak pragniemy uzyskać, a także do czego chcemy wykorzystać szpinak. Można go bowiem podawać na przykład z mięsem, makaronem, przygotowywać z niego farsz do naleśników czy pierogów. Szpinak świetnie smakuje z owocami morza. Jest doskonałym dodatkiem do ryb. Można też z niego przygotować omlet czy zupę. 

Oto kilka pomysłów na mieszanki przypraw do szpinaku:

  1. Czosnek, sól i pieprz - sól i pieprz to popularne przyprawy, które dodajemy w zasadzie do wszystkiego. Czosnek z uwagi na swój lekko ostry smak wspaniale współgra ze szpinakiem. Można zdecydować się na świeży ząbek czosnku, ale równie dobrze sprawdzi się czosnek granulowany. 
  2. Sól, pieprz, sok z cytryny i odrobina cukru - w takiej kombinacji sól i pieprz wydobędą ze szpinaku smak, który cukier lekko przełamie. Z kolei sok z cytryny nie tylko dodaje całości smaku, ale też sprawia, że liście szpinaku pozostają intensywnie zielone. Taka mieszanka jest fantastycznym dodatkiem na ciepło do obiadu.
  3. Cebula, gałka muszkatołowa, sól i pieprz - podsmażany szpinak uwielbia towarzystwo gałki muszkatołowej. To przyprawa korzenna, którą otrzymuje się z suszonych nasion muszkatołowca korzennego. Ma ostry i nieco gorzkawy smak, i świetnie pasuje nie tylko do dań pikantnych, ale też deserów. Można ją podawać ze szpinakiem również w towarzystwie słodkiej śmietanki 30%. 
  4. Cebula, czosnek, curry, limonka - to kombinacja przypraw, która doskonale podkreśli smak szpinaku i będzie świetnie pasować do orientalnych dań. Taką mieszankę warto przyrządzić z kurczakiem, pomidorami i mleczkiem kokosowym. Można również dobrać do nich ryż, tworząc smakowite danie. 
  5. Czosnek, kurkuma, sól i pieprz ziołowy - smak szpinaku zdecydowanie zyska, gdy zostanie doprawiony kurkumą. Ta bylina z rodziny imbirowatych posiada ostro-słodki smak, przypominający nieco imbir, lecz delikatniejszy. Nadaje też potrawie ciekawy, żółty kolor. Dzięki niej duszony szpinak będzie się ciekawie prezentować. Taka mieszanka przypraw będzie pasować do mięsa, ale pozwoli też wykonać na przykład placki ze szpinakiem i kurkumą. 

Jak przyprawić szpinak mrożony?

Czym doprawić szpinak mrożony? Pasują do niego te same przyprawy, które dodajemy do szpinaku świeżego. Dobry, mrożony szpinak można przyrządzić w garnku lub na patelni. Wystarczy udusić liście z masłem i przyprawami. Sól, pieprz, czosnek, curry, kurkuma, gałka muszkatołowa - to najlepsze dodatki do tego warzywa.

Szpinak może być dodatkiem do dania, ale odpowiednio przyrządzony może też sam być potrawą. Przygotujemy przy jego pomocy między innymi wyborną sałatkę z dodatkiem sera. Szpinak może również stać się podstawą do wykonania oryginalnego, smakowitego sosu. W tym wypadku do posiekanego warzywa i przypraw (soli, pieprzu i gałki muszkatołowej) dodajemy jeszcze śmietanę. To tylko kilka pomysłów na to jak doprawić szpinak - jest to warzywo, które świetnie smakuje w wielu różnych kombinacjach.