Świeży szpinak przygotowany na patelni to świetna propozycja dla osób, dla których doba zawsze jest za krótka. Wyśmienite danie ze szpinaku przygotujemy w zaledwie kilkanaście minut! Wyborny smak potraw ze szpinakiem rozpieszcza podniebienie, a nie można zapomnieć także o cennych właściwościach tego warzywa.

Szpinak przez lata pozostawał w kulinarnej niełasce. Nic dziwnego. Wiele osób doskonale pamięta dania ze szpinaku, które kiedyś serwowały bary mleczne. Papkowata masa nie miała zbytnich walorów smakowych. Można wręcz wyrazić przekonanie, że to właśnie tym „specjałom” zawdzięczamy określenie „trawiasty”, używane w odniesieniu do smaku niewłaściwie przygotowanych potraw z zielonych warzyw. To samo można powiedzieć o szpinaku podawanym w szkolnych stołówkach. Wystarczy przypomnieć sobie jego konsystencję, by stwierdzić, że panie pracujące w kuchni nie wkładały zbyt dużo serca w przygotowywane dania. Czas jednak zapomnieć o uprzedzeniach z czasów dzieciństwa i młodości. Odpowiednio przygotowany szpinak nie tylko smakuje wyśmienicie, ale jest także zdrowy. Warto więc poważnie rozważyć włączenie go do swojego jadłospisu.  Jak zrobić świeży szpinak na patelni? Mamy aż 5 pysznych propozycji.

Jak zrobić świeży szpinak na patelni? Porady

Przygotowanie świeżego szpinaku na patelni wydaje się być banalnie łatwe i takie jest w istocie. Trzeba jednak pamiętać o istotnej zasadzie, dzięki której wyjdzie nam smaczne i zdrowe danie, a nie zielona, nieapetyczna papka. Jak usmażyć świeży szpinak, żeby potrawa miała odpowiednią konsystencję? Zasada jest prosta – warzywo wystarczy poddać kilkuminutowej obróbce termicznej. Jeżeli spędzi na patelni zbyt dużo czasu, z całą pewnością nie będzie prezentowało się zachęcająco. 

Najlepszym tłuszczem do smażenia i duszenia świeżego szpinaku nie jest olej, a masło. Wbrew pozorom, to warzywo nie potrzebuje zbyt wielu przypraw. Idealnie pasuje do niego czosnek (zamiast suszonego, lepiej wybrać świeży, który przysmażymy razem z cebulką, zanim szpinak trafi na patelnię), sól i pieprz, czarny lub biały. Dobrze sprawdzi się też gałka muszkatołowa. Oczywiście, nie ma żadnych przeciwwskazań przed oprószeniem liści szpinaku innymi ulubionymi przyprawami, ale zapewniamy, że wbrew obiegowym opiniom, „potraktowane” podstawowym zestawem wcale nie będą miały trawiastego smaku.

Warto pamiętać, że szpinak doskonale czuje się w towarzystwie wielu produktów z grupy nabiału. Słodka śmietana, feta, ser żółty, ser pleśniowy – każdy z tych dodatków skutecznie podkręci smak świeżych liści i sprawi, że gotowe danie będzie miało wyjątkowy charakter.

Świeży szpinak z patelni doskonale sprawdzi się jako dodatek do innych dań lub farsz (np. do naleśników lub pierogów), ale wyśmienicie smakuje też jako samodzielne danie.

1. Szpinak duszony na maśle ze śmietaną

Gdy za oknem panuje upał, obfite dania mięsne nie są tym, co smakuje nam najbardziej. W taką pogodę, większość z nas woli zaspokoić głód czymś lekkim, czego przygotowanie nie będzie wymagać spędzenia w kuchni całego popołudnia. Nasza propozycja to szpinak duszony na maśle ze śmietaną.

Żeby przygotować to smaczne danie, wystarczy tylko podsmażyć cebulkę pokrojoną w drobną kostkę i siekany czosnek. Następnie, na rozgrzane masło wrzucamy odpowiednią porcję liści szpinaku, do śmietany dodajemy mąkę i jajko. Gdy liście staną się miękkie, całość wlewamy na patelnię i przez chwilę dusimy, aż całość stanie się gęsta.  

2. Szpinak z patelni zamiast surówki

Warto pamiętać, że szpinak doskonale sprawdzi się nie tylko w roli dania, ale także dodatku do obiadu. Idealnie komponuje się ze smakiem drobiu i ryb, jednak bez przeszkód można go konsumować także z wieprzowiną i wołowiną.

Proces przygotowania wygląda niemal tak samo, jak we wcześniejszym przykładzie. W przepisie pomijamy tylko śmietanę. Przysmażcie na maśle cebulkę i czosnek, dodajcie liście szpinaku, wsypcie ulubione przyprawy i duście pod przykryciem przez kilka minut, aż liście staną się miękkie. Pamiętajcie, zbyt długi długi czas duszenia sprawi, że staną się zieloną papką. 

Tak przygotowany szpinak bez problemu możecie położyć obok ziemniaków lub kaszy, ale sprawdzi się też jako jedyny dodatek do mięsa.

3. Makaron ze szpinakiem

Równie łatwo i szybko przygotujecie wyborny makaron ze szpinakiem. Co będzie potrzebne do przygotowania tego specjału? Śmietanka 30 proc., ser camembert (który możecie zastąpić serkiem topionym), sól, pieprz i oczywiście dwa podstawowe składniki – szpinak i makaron. Doskonale nada się spaghetti, ale penne sprawdzi się tak samo dobrze.

Makaron ze szpinakiem świetnie sprawdzi się, gdy na przygotowanie obiadu macie zaledwie kilka chwil. Takie danie będzie smaczniejsze, bardziej pożywne i bez dwóch zdań zdrowsze niż wyroby garmażeryjne, przeznaczone do podgrzania w kuchence mikrofalowej. 

4. Szpinak z owocami na słodko

Szpinak można przygotować nie tylko w wersji typowo wytrawnej, ale także nieco słodszej. W jaki sposób? To proste – do świeżych liści wystarczy dodać kawałki soczystej gruszki.

Taka kompozycja stanowi niezwykle ciekawe połączenie smaków, w którym owocowa słodycz miesza się z liściastym smakiem i aromatem przypraw. Inne składniki, których nie może zabraknąć w tym specjale, to suszona żurawina i kruszone orzechy włoskie. W tym przypadku zrezygnujcie z „obowiązkowego zestawu do szpinaku”, czyli z soli, pieprzu i czosnku. Te dodatki mogłyby zepsuć finalny efekt.

5. Lasagne ze szpinakiem

Naszą listę zamyka włoski specjał, któremu trudno się oprzeć – lasagne ze szpinakiem. Przygotowanie tego dania jest nieco bardziej pracochłonne niż poprzednich, ale równie łatwe.

Szpinak smażycie na patelni, razem z czosnkiem i cebulą. Na drugiej patelni przygotujcie sos beszamelowy – przygrzejcie mąkę z masłem, następnie dodajcie mleko i ulubione przyprawy. W naczyniu żaroodpornym ułóżcie makaron lasagne, rozprowadźcie na sos na płatach, dodajcie szpinak przygotowany na patelni, ułóżcie na nim plastry sera mozzarella i pokrojony w drobne kawałki camembert. 

W ten sam sposób zbudujcie kolejne warstwy, a całość posypcie startym serem żółtym i umieśćcie w piekarniku. Ten wyjątkowy specjał smakuje wyśmienicie i jest wyraźnie lżejszy niż lasagne bolognese.