Ta roślina z rodziny szarłatowatych jest jednym z najpopularniejszych zielonych warzyw liściastych. Nie zaleca się jej nadużywać, z uwagi na wysoką zawartość szczawianów. Jest to jednak warzywo o wielu właściwościach zdrowotnych, a wręcz leczniczych. Warto więc umieszczać szpinak w swoim menu.

Szpinak  - z czym pasuje

Szpinak warzywny jest jednym z trzech gatunków szpinaku - najlepiej znanym i najchętniej uprawianym. To jednoroczna roślina należąca do rodziny szarłatowatych, w której znajdziemy mnóstwo witaminy C, witamin z grupy B, karotenu, ale też mnóstwo cennych soli mineralnych - w tym przede wszystkim duże ilości żelaza i fosforu. Szpinak posiada delikatne liście, które w smaku przypominają nieco sałatę. Można go jednak na różne sposoby przyprawiać. Doskonale komponuje się z mięsem, rybami i owocami morza. Świetnie też smakuje dobrany do nabiału - na przykład białego sera. Nadaje się jako element farszu, jako dodatek do sałatek czy zapiekanek, ale też jako składnik główny - na przykład zupy czy tarty. Bardzo cenione są też koktajle ze szpinakiem, które z jednej strony są niezwykle pożywne, a z drugiej lekkie. Jakie dania ze szpinakiem są najlepsze?

Co zrobić ze szpinaku na śniadanie?

Szpinak będzie doskonałym dodatkiem na przykład do jajecznicy. Może być jedynym dodatkiem do niej, ale równie dobrze możemy wykorzystać jeszcze pomidory, pieczarki, boczek czy kiełbaskę. Znakomitym dodatkiem do szpinaku jest ser feta, który - co ciekawe - też będzie pasował do jajecznicy. Najpierw na patelnię wrzucamy liście szpinaku - na rozgrzany tłuszcz. Kiedy liście zmiękną, wbijamy na patelnię jajka. Po zamieszaniu dodajemy już na koniec pokruszony ser feta oraz przyprawy. Warto wsypać dosłownie odrobinkę soli, gdyż sam ser feta jest przecież słony. Można za to dodać troszkę więcej pieprzu. Ze smakiem szpinaku świetnie komponuje się także czosnek. 

Wspaniałym pomysłem na pożywne śniadanie będzie też omlet ze szpinakiem. Do niego także można dodać pieczarki, ser feta czy boczek. Ciekawym dodatkiem będzie też na przykład cukinia, papryka czy łosoś. Do omletu podobna jest nieco frittata. To danie kuchni włoskiej, którego głównym składnikiem są jajka. Warzywa, sery czy wędliny stanowią jednak niezbędny dodatek do nich. Frittatę przygotowuje się z energicznie zmieszanych jajek, przez co całość jest napowietrzona i puszysta. Jajka z dodatkami smaży się też na bardzo małym ogniu. Frittata to pyszny pomysł na pożywne śniadanie, ale też na pyszną kolację.

Na śniadanie można również przygotować wyborne kanapki z pastą jajeczną z dodatkiem szpinaku. Liście tego warzywa możemy też ułożyć na tostach i podać z pomidorkami koktajlowymi czy oliwkami. Możemy również wypić pożywne smoothie ze szpinakiem. Choć szpinak jest tutaj podstawą, postarajmy się o wartościowe dodatki - jabłko, banan, kiwi... Do smoothie warto też dodać sok z cytryny, a jeśli dzień jest upalny, kilka kostek lodu. Można użyć wody niegazowanej, ale też jogurtu czy kefiru. Smoothie może posłużyć jako pożywne drugie śniadanie. 

Co zrobić ze szpinaku na obiad?

Szpinak na obiad? To doskonały wybór! W dodatku jest szereg potraw, które można przygotować z nim jako składnikiem. Możemy zatem liczyć na dużą różnorodność. Pyszne danie ze szpinakiem to na przykład pierogi - przy czym szpinak może zostać użyty jako farsz, ale może też trafić do ciasta, dzięki czemu pierogi nabiorą zielonkawej barwy. Jaki jeszcze obiad ze szpinakiem warto przygotować? Oto kilka propozycji na potrawy:

  • szpinak z makaronem - możemy użyć dowolnego rodzaju makaronu, który po ugotowaniu mieszamy z przygotowanym na patelni szpinakiem z dodatkami. Jakimi? Na przykład z serkiem pleśniowym czy z serem feta. Przyda się też cebulka oraz czosnek. Doskonałym dodatkiem do takiego obiadu będzie też kurczak lub łosoś. 
     
  • pierś z kurczaka ze szpinakiem - w tym przypadku szpinak jest składnikiem farszu, który trafia do mięsa. Należy więc wykonać na filetach z kurczaka poprzeczne, głębokie nacięcia, które wypełnia się mieszanką szpinakową. Co może się w niej znaleźć? Podsmażony na patelni szpinak z cebulką, czosnkiem, startym żółtym serem i śmietaną. Nafaszerowane mieszanką szpinakową filety układamy w naczyniu żaroodpornym, posypujemy żółtym serem i pieczemy w piekarniku.
     
  • lasagne ze szpinakiem - lasagne to rodzaj makaronu w postaci prostokątnych, dużych płatów, który przekłada się farszem, uzyskując po upieczeniu danie o tej samej nazwie co makaron. Najpopularniejsze jest lasagne bolognese, jednak wersja ze szpinakiem także cieszy się dużą popularnością i jest niezwykle smaczna. Szpinak podsmażamy na patelni z zeszkloną wcześniej cebulą i czosnkiem, a następnie doprawiamy. Dodajemy do niego sery ricotta oraz mozzarella. Farsz układamy między kolejnymi warstwami makaronu, wierzch posypujemy serem, a następnie zapiekamy w piekarniku. Możemy też użyć sosu beszamelowego, sera pleśniowego, a nawet takich dodatków jak pomidory.
     
  • zupa szpinakowa - wyborna zupa warzywna, która zapewni nam siłę i która jednocześnie jest bardzo zdrowa. Wspaniale smakuje! Do jej przygotowania warto wykorzystać nie tylko szpinak, ale też marchewkę, pietruszkę, seler, a nawet jarmuż. Bardzo istotne jest jej odpowiednie doprawienie - użyjmy kolendry, oregano, tymianku oraz odrobiny curry. Zupę najlepiej podawać z grzankami lub z groszkiem ptysiowym.
     
  • naleśniki ze szpinakiem - szpinak to doskonały farsz do naleśników. Warto wymieszać szpinak z serem feta i suszonymi pomidorami. Takie naleśniki można też zapiekać w sosie pomidorowym. 

Szpinaku można też używać jako farszu do cannelloni lub do przygotowania wybornej tarty. Warto również wykorzystać szpinak do obiadu, jako dodatek do mięsa czy ryby. Można podać go w postaci podsmażonych z przyprawami listków lub w formie sosu, którym polewamy mięso lub rybę. 

iStock

Co zrobić ze szpinaku na kolację?

Przepisy ze szpinakiem w roli głównej poddają pomysły nie tylko na wyborne obiady czy śniadania, ale też na przepyszne kolacje. Kolacja może być lekka lub przygotowana na ciepło - wszystko zależy od tego, jakie kto ma upodobania. Niektórzy po powrocie do domu z pracy zjadają obiadokolację. Inni z kolei preferują kanapki czy jajecznicę. Możemy przygotować omlety ze szpinakiem, jajecznicę ze szpinakiem lub tartę z tym warzywem. Szpinak może też trafić na kanapki. Najlepiej przygotować je na ciepło - z dodatkiem pomidorów i mozzarelli. Możemy też ułożyć na kanapkach po plasterku szynki czy upieczonego kurczaka. Do szpinaku pasuje też awokado, jajka i ogórki.

Ze szpinaku możemy także przygotować doskonałą pastę, która na pewno każdemu przypadnie do gustu. W tym celu szpinak blendujemy na gładko z czosnkiem i olejem. Co zrobić ze szpinaku na kolację? Świetnym rozwiązaniem będzie smaczna sałatka! Pomidorki, oliwki, cebula, papryka - to składniki, po które możemy sięgnąć. Dobrym dodatkiem będą też podsmażone i ostudzone pestki dyni i/lub ser feta.