Co zrobić ze schabu na pyszny obiad lub kolację?

Wszyscy doskonale zdajemy sobie sprawę z tego, że jedną z najbardziej popularnych potraw przygotowywanych ze schabu są kotlety schabowe. Warto jednak wiedzieć, że pomysłów na przygotowanie tego rodzaju mięsa jest mnóstwo, bo charakteryzuje się delikatnością, łatwością przyrządzania i jest całkiem soczyste. Dowiedzcie się, co zrobić ze schabu zamiast schabowych, aby zachwycić swoją rodzinę lub znajomych. Każdy z pewnością znajdzie interesujący przepis dla siebie. Schab ma mnóstwo zastosowań i nawet najbardziej doświadczeni kucharze nieustannie odkrywają nowe rozwiązania na ciekawe przygotowanie tego rodzaju mięsa.

1. Schab ze śliwką

Pierwszy pomysł na schab to klasyczny schab ze śliwką, który zachwyca na polskich stołach od dziesiątek lat. To mięsno-słodkie połączenie sprawdza się zarówno jako dodatek do kanapek, jak i wraz z dodatkami takimi jak sos pieczeniowy. Jego przygotowanie jest dużo łatwiejsze, niż mogłoby się wydawać. Jeśli chcecie zapomnieć na chwilę o schabowych i przygotować coś równie prostego, schab ze śliwką będzie świetnym rozwiązaniem.

2. Schab w sosie musztardowym

Sos musztardowy jest nadal mało popularnym dodatkiem w polskiej kuchni; a szkoda, bo to jeden z najbardziej aromatycznych sosów, jakie można w prosty sposób przygotować w domu za pomocą kilku łatwo dostępnych składników. Jeśli się zastanawiacie, co można zrobić ze schabu, aby zaskoczyć gości, to schab w sosie musztardowym jest wspaniałym rozwiązaniem. Przygotowanie takiego sosu jest znacznie łatwiejsze, niż można by przypuszczać, więc jest doskonały dla osób nie do końca zaznajomionych ze sztuką kulinarną.

3. Schab po cygańsku

Jedna z ciekawszych opcji na przyrządzenie nieszablonowych kotletów schabowych. Schab po cygańsku zachwyca przede wszystkim intrygującą panierką, a odpowiedni dobór dodatków sprawia, że mamy do czynienia z daniem niebywale aromatycznym i godnym zapamiętania na długi czas niezależnie od uroczystości, na której się pojawia. Schab na obiad w takim wydaniu jest syty, a przede wszystkim pyszny i bardzo łatwy do przygotowania.

4. Schab duszony

Jeśli nie wiecie, co zrobić ze schabu zamiast schabowych, schab duszony będzie ciekawą opcją. Przede wszystkim charakteryzuje się znacznie mniejszą kalorycznością od klasycznych schabowych (pamiętajmy, że to w dużej mierze kwestia braku panierki), w związku z czym będzie odpowiedni dla osób, które dbają o swoją wagę. Warto wspomnieć, że przygotować można wachlarz ciekawych sosów; najwięcej przepisów poleca uduszenie schabu w sosie pieczeniowym lub pieczarkowym.

5. Roladki ze schabu

Nieco bardziej finezyjny pomysł na schab to oczywiście roladki, które odpowiednio przygotowane zaskakują subtelnością oraz aromatem. Istotne jest tutaj dobranie wachlarza przypraw, które dodadzą głębi tej potrawie, jak również odpowiednie przygotowanie samego mięsa, by było delikatne, mało kaloryczne, a przede wszystkim niebywale smaczne. Świetna okazja do integracji w gronie rodzinnym lub wśród znajomych!

iStock

6. Schab w galarecie

Opcja z pewnością znienawidzona przez dzieci, ale za to doceniana przez dorosłych, którzy planują spędzić dość intensywny pod względem spożywania alkoholu wieczór. Jest to sycąca, tłusta i kaloryczna przystawka, która będzie właśnie idealna na takie zakrapiane uroczystości. W obecnych czasach przygotowanie tego specjału jest bardzo łatwe ze względu na szeroką dostępność zarówno dedykowanych przypraw, jak i specjalnej żelatyny. Z racji ogólnej prostoty jest to przystawka, którą zdecydowanie warto przygotować na tego rodzaju spotkania; warto odnotować, że to danie jest również bardzo szybkie w przyrządzeniu, a najwięcej czasu w praktyce zajmuje wyłącznie czekanie, aż galaretka stężeje.

7. Bitki ze schabu

Powrót do czasów młodości gwarantuje również inny pomysł na schab, a więc bitki wieprzowe. Można podawać je zarówno z ziemniakami i surówką, jak i w specjalnie przygotowanym sosie, który wyciągnie z mięsa aromat i to, co najlepsze. Jest to jedna z najbardziej popularnych, oczywiście oprócz kotletów schabowych, propozycji przygotowania schabu w polskiej kuchni. Dla gości może to być z pewnością powrót wspomnieniami do wczesnych niewinnych i beztroskich lat swojego życia.

8. Gulasz ze schabu

Co można zrobić ze schabu, aby było smacznie? Doskonałym wyborem wydaje się gulasz ze schabu, który jest świetną alternatywą dla znacznie bardziej ciężkostrawnego gulaszu wołowego. Kluczowe jest tutaj odpowiednie przyrządzenie i doprawienie sosu, a także zadbanie o wielkość poszczególnych kawałków schabu. Można podawać z ziemniakami, ryżem, kaszą czy nawet makaronem, a także zestawem surówek. Możliwości jest naprawdę dużo.

9. Schab gotowany w majonezie

Niezwykle ciekawą opcją jest również przygotowanie schabu gotowanego w majonezie. Choć dodatek ten wydaje się bardzo oczywisty w polskiej kuchni, to wydaje się, że mało kto wpada na pomysł, aby zastosować go do przyrządzenia schabu. A trzeba wiedzieć, że połączenie to może być ze wszech miar zaskakujące; oczywiście w pozytywnym sensie. Głęboki aromat i smak majonezu doskonale komponuje się ze schabem, nadając mu aksamitności. Jeśli nie wiesz, co zrobić ze schabu zamiast schabowych, schab gotowany w majonezie to zaskakujące danie, które po odpowiednim doprawieniu gwarantuje wspaniałe doznania smakowe.

10. Schab w sosie własnym

Napisaliśmy już o wielu rodzajach schabu w sosie, ale należy nadal wspominać o tym, że możliwości w tym zakresie jest mnóstwo. Sos można przyrządzić na wiele różnych sposobów i z wielu składników; oczywiście najbardziej popularne są sosy pieczeniowe oraz z pieczarek, ale warto również zastanowić się nad wykorzystaniem warzyw czy innych składników tego rodzaju, by stworzyć wyśmienity sos własny do schabu.

11. Schab z pieczarkami i serem

Bardzo proste danie, które przy okazji charakteryzuje się znakomitym aromatem. Jeśli nie wiesz, co przygotować na spotkanie ze znajomymi i rodziną na przykład w przydomowej altance, schab z pieczarkami i serem jest odpowiednim daniem okołogrilowym. Zasmakuje każdemu, kto gustuje w smażonych i kalorycznych daniach. Podanie z surówkami, sosem czy ketchupem będzie odpowiednim rozwiązaniem – sposobów jest mnóstwo.

12. Schab w sosie koperkowym

Bardzo lekkim daniem, które zasmakuje każdemu, jest również schab w sosie koperkowym. Przygotowanie sosu koperkowego wbrew pozorom może odbyć się na kilka sposobów, zarówno na chudszej i nieco bardziej tłustej śmietanie, a nawet na bazie jogurtu naturalnego. Możesz również eksperymentować z ilością koperku, aby osiągnąć zadowalającą cię intensywność smaku i zapachu.

13. Schab w mleku

Kolejnym bardzo lekkim daniem, które jest doskonałą odpowiedzią na pytanie, co można zrobić ze schabu zamiast schabowego, jest schab w mleku. Mleko również wydaje się niezbyt szablonowym dodatkiem do tego rodzaju mięsa. Warto jednak wiedzieć, że to bardzo pożywne i zdrowe połączenie, które jest świetną alternatywą dla smażonego i bardzo kalorycznego tradycyjnego schabowego. Podawać można to danie na różne sposoby z dodatkami w rodzaju surówek czy ziemniaków, a więc jak klasyczny kawałek mięsa, jednak charakteryzuje się ciekawym aromatem oraz nieinwazyjnym smakiem, dzięki któremu polubią to danie także osoby nieszczególnie gustujące w schabie.

14. Schab pod pierzynką

Pierzynka w tym przepisie jest kwestią niebywale prostą, ponieważ składa się w gruncie rzeczy z przypieczonego, roztopionego sera. Warto wzbogacić tę pierzynkę o nieco ketchupu lub majonezu; wiele przepisów sugeruje różne wachlarze przypraw, sosów i innych dodatków, ale ogólne założenia są bardzo podobne: ma być smacznie, aromatycznie i tłusto. Świetne rozwiązanie na grilla czy inne tego rodzaju spotkanie ze znajomymi czy rodziną. Zasmakuje każdemu, kto gustuje w tego typu daniach. Można podawać równie dobrze solo, jak i z całą gamą różnorakich dodatków; mowa tu zarówno o sosach typu majonez czy ketchup, jak i pożywnych sałatkach czy surówkach. W każdej konfiguracji będzie to bardzo smaczne danie.

15. Rolada ze schabu

O roladkach była tu już mowa, jednak warto wspomnieć również o nieco innym rozwiązaniu, a więc znacznie większej roladzie ze schabu. Jeśli nie wiesz, co zrobić ze schabu oprócz schabowego, rolada będzie świetnym rozwiązaniem. Jest to bardzo syta i duża pod względem rozmiarów potrawa, która wyżywi nawet kilkanaście osób zebranych przy stole. Jeśli chodzi o składniki, które należy przygotować, tutaj możliwości jest wiele. Najwięcej przepisów mówi o zastosowaniu pieczarek, które po poddaniu odpowiedniej obróbce doskonale komponują się ze smakiem i aromatem mięsa.