Zapomnijcie o marynowaniu schabu do pieczenia wieczór wcześniej. Dzięki tej sprytnej metodzie, mięso będzie gotowe do upieczenia od razu, a wy nie będziecie musieli czekać, aż przejdzie wszystkimi smakami. Wystarczy tylko sporo świeżego czosnku i 2 proste dodatki, a smak i zapach gotowej pieczeni przejdzie wasze najśmielsze oczekiwania.
Jak upiec schab, żeby był aromatyczny i pełen smaku?
Zwykle, aby przygotować pieczony schab, najpierw godzinami marynujemy mięso w wieloskładnikowych mieszankach przypraw, ziół i oleju, jednak można szybciej i proście. Wystarczy polać mięso rozpuszczonym masłem z dodatkiem miodu, soli oraz pieprzu, a do tego zrobić w nim niewielkie nacięcia i wypełnić je kawałkami czosnku. W ten sposób pieczeń nabierze maksimum smaku, aromatu i pięknego koloru, ale nie będzie wymagała długiego leżakowania w przyprawach.
Co więcej, tak przygotowana maślano-miodowa "glazura", w której będziemy piekli schab z czosnkiem będzie genialną bazą do stworzenia szybkiego sosu. Wystarczy przelać ten płyn po pieczeniu mięsa do garnka, dodać ulubione przyprawy i odparować całość, a powstanie gęsty, otulający mięso dodatek.
Przepis na schab z czosnkiem i miodem
Składniki:
- 1,5 kg schabu bez kości,
- 3 całe główki czosnku,
- 150 g masła,
- 2 łyżki gruboziarnistego pieprzu,
- 3 łyżki miodu,
- 1 łyżeczka soli.
Przygotowanie:
Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. Schab myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym, a następnie nacinamy go na wierzchu, aby zrobić "kieszonki" na czosnek. Tak przygotowane mięso przekładamy do formy lub naczynia żaroodpornego.
Czosnek obieramy i kilka ząbków zostawiamy w całości, a resztę kroimy. W rondelku rozpuszczamy masło z miodem oraz przyprawami, a na końcu dorzucamy też czosnek, po czym wyłączamy grzanie i zostawiamy całość na kilka minut, aby przeszła smakami.
Ostrożnie wyjmujemy z garnka ząbki czosnku i wkładamy je w schab, a całość oblewamy maślano-miodową mieszanką. Wszystko przykrywamy folią aluminiową i składamy do piekarnika na około 1 godzinę. Następnie ostrożnie zdejmujemy folię i dalej pieczemy schab z czosnkiem jeszcze przez 30 minut. Co jakiś czas warto otwierać piekarnik i podlewać mięso po wierzchu masłem z miodem.
Źródło: kuchnianawzgorzu.pl