Wspominacie wilgotny i soczysty domowy schab, jaki przygotowywały wasze mamy i babcie? Możecie uzyskać podobny efekt, stosując 1 prosty patent. Dzięki metodzie 2x5 mięso już nigdy nie wyjdzie wam twarde i suche jak wiór. Poznajcie ten sposób i koniecznie przetestujcie w swoich kuchniach, a efekt was zachwyci i już nigdy nie zrobicie schabu inaczej.
Jak zrobić schab, żeby nie był suchy i twardy?
Domowy schab gotowany to jedna z najprostszych "wędlin", jakie możemy zrobić, jednak nie każdemu wychodzi on tak samo dobrze. Zwykle problemem jest to, że ten typ mięsa szybko wysycha i staje się twardy, przez co potem trudno go przeżuć. Prostym sposobem, aby tego uniknąć jest metoda 2x5, czyli gotowanie przez 5 minut, a następnie odstawianie na całą noc i ponowna obróbka termiczna przez 5 minut. Dzięki temu, schab poddawany jest powolnej maceracji, pozwalającej zachować maksimum soczystości i wyrazistego smaku oraz aromatu. Zobaczcie dokładne proporcje i koniecznie spróbujcie sami. Gwarantujemy, że tak wilgotnego i delikatnego schabu już dawno nie jedliście.
Prosty przepis na schab 10-minutowy
Składniki:
- 1 kg schabu bez kości,
- 2 l zimnej wody,
- 4 łyżki soli,
- 10 ząbków czosnku,
- 2 liście laurowe,
- 2 kulki ziela angielskiego,
- 3 kulki pieprzu ziarnistego,
- 3 łyżeczki majeranku,
- 2 łyżki majonezu.
Przygotowanie:
Czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę do garnka. Następnie zalewamy go wodą i dodajemy majonez, sól, pieprz, liść laurowy, ziele angielskie oraz majeranek. Do takiej zalewy wkładamy kawałek schabu i gotujemy go przez 5 minut od momentu wrzenia, a następnie odstawiamy mięso w marynacie do marynowania na 6 godzin.
Kolejnego dnia znów gotujemy mięso w zalewie przez 5 minut, a potem ponownie odstawiamy na 6 godzin. Po tym czasie, aromatyczny, a przy tym soczysty i wilgotny schab jest gotowy.