Tak przygotowany pieczony schab zachwyca każdego i pachnie na cały dom. Wszystko to dzięki 2 tanim jak barszcz dodatkom, które znajdziecie w każdym sklepie. Gdy raz dodacie je do mięsnej pieczeni, nigdy nie zrobicie jej już inaczej. Koniecznie spróbujcie, a będziecie zachwyceni tym smakiem i aromatem.

Jak zrobić schab w piekarniku?

Zamiast po prostu nacierać schab przyprawami czy moczyć go w marynatach, lepiej dorzucić coś ekstra. Wystarczy naciąć mięso i włożyć w powstałe kieszonki plastry jabłka oraz cebuli szalotki. Dzięki tym dodatkom, pieczone mięso zyska wyjątkowy aromat i przejdzie smakiem bardziej niż kiedykolwiek. Do tego przyda się jeszcze 1 dodatek, dzięki któremu schab wyjdzie przypieczony z zewnątrz, ale maksymalnie soczysty w środku. 

Co zrobić, aby pieczony schab był soczysty?

Aby pieczone mięso nie wyszło twarde i suche jak wiór, wystarczy wykorzystać prosty trik, a mianowicie obłożyć nadziewany schab na wierzchu cieniutkimi plasterkami słoniny. Trzeba też pilnować odpowiedniej techniki pieczenia, czyli określonego czasu i temperatury. Schab w całości najlepiej piec w piekarniku rozgrzanym do 170-180 stopni. Jeśli natomiast chodzi o konkretny czas, oczywiście zależy on od gramatury mięsa i zwykle przyjmuje się pieczenie przez 60 minut na każdy kilogram mięsa

Przepis na schab nadziewany jabłkiem

Składniki:

  • 1,5 kg schabu,
  • 1 duże jabłko (najlepiej kwaśne),
  • 4 cebulki szalotki,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 300 g słoniny pokrojonej w plastry,
  • 3 łyżeczki dżemu morelowego,
  • 2 łyżki octu jabłkowego,
  • 2 łyżki oleju,
  • pół łyżeczki papryki słodkiej,
  • 1 łyżeczka majeranku,
  • szczypta papryki ostrej,
  • sól i pieprz do smaku.

Przygotowanie:

Schab dokładnie oczyszczamy, a następnie głęboko nacinamy co około centymetr. W miseczce mieszamy olej z octem i dżemem morelowym, a następnie dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek oraz wszystkie przyprawy. Tak przygotowaną marynatą porządnie nacieramy mięso w każdej strony. 

Przyprawiony schab układamy w naczyniu żaroodpornym. Jabłko myjemy (nie obieramy) i kroimy w dość cienkie plasterki, podobnie jak cebulkę dymkę. Następnie wkładamy je w nacięcia schabu, a na koniec układamy na wierzchu cieniutkie plasterki słoniny.

Tak przygotowany schab nadziewany jabłkiem pieczemy przez około godzinę w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni.