Znudziły się wam już smażone kotlety schabowe, a gdy próbujecie zrobić coś innego ze schabem, wychodzi twardy jak podeszwa? Oto prosty, pyszny i pięknie wyglądający obiad, który możecie zaserwować nie tylko na co dzień, ale i na rodzinne okazje czy odwiedziny gości. Zobaczcie, co zrobić ze schabu, aby był miękki i soczysty, a jednocześnie zachwycał prezentacją.

Jak upiec schab?

Pieczony schab ze śliwkami to nie wszystko, można zrobić to prościej, a równie pysznie. Aby pieczony schab był łatwiejszy do przygotowania, a przy okazji znacznie ciekawiej podany, wystarczy pokroić go w plastry, podobnie jak surowe ziemniaki, a następnie przełożyć wszystko naprzemiennie i zapiec w naczyniu żaroodpornym na warstwie cebuli. Tak przygotowane mięso z kartoflami musimy już tylko włożyć do piekarnika, a cała reszta zrobi się już sama. W ten sposób powstanie genialne danie, które zachwyci każdego przy stole.

Najważniejszy jest tu jednak aromatyczny sos, gdyż surowy schab z ziemniakami trzeba natrzeć marynatą z oleju, mielonej papryki, soli i ziół prowansalskich, aby po zapieczeniu był rumiany i pełen smaku. Oczywiście do takiej mieszanki możecie dodać też inne ulubione dodatki, takie jak przeciśnięty przez praskę czosnek, kruszone chili czy odrobina sosu sojowego. Zobaczcie pełny przepis na pieczony schab z ziemniakami i koniecznie wypróbujcie to nieskomplikowane, a bardzo efektowne danie.

Przepis na pieczony schab z ziemniakami

Składniki:

  • 1, 2 kg schabu bez kości,
  • 1 duża cebula,
  • 2-3 ziemniaki,
  • łyżeczka mielonej papryki słodkiej,
  • pół łyżeczki ziół prowansalskich,
  • sól i pieprz do smaku,
  • 5 łyżek oleju + trochę do wysmarowania blachy.

Przygotowanie:

Schab nacinamy co kilka centymetrów, tworząc plastry, ale nie docinając ich do końca. Najlepiej ułożyć mięso na dwóch nożach lub patyczkach do sushi, aby łatwiej było zrobić głębokie, ale nie całkowite cięcia.

Ziemniaki obieramy i kroimy w plasterki, a następnie polewamy je 2 łyżkami oleju i posypujemy połową łyżeczki soli oraz szczyptą papryki. Wszystko dokładnie mieszamy tak, aby każdy plaster był dokładnie pokryty marynatą.

Cebulę obieramy i kroimy w półplastry, a następnie wykładamy nią wysmarowaną olejem blachę. Na tym układamy schab, a w jego nacięte "kieszonki" wkładamy plastry ziemniaków. W miseczce mieszamy 3 łyżki oleju z połową łyżeczki papryki, solą, pieprzem oraz ziołami prowansalskimi. Wszystko mieszamy, a następnie dokładnie smarujemy powstałą marynatą schab. 

Tak przygotowane danie przykrywamy papierem do pieczenia lub folią i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na około 40 minut. Gotowy pieczony schab z ziemniakami podajemy z ulubioną surówką. 

 

Źródło: youtube.com/@leckerschnell