Szukasz pomysłu na proste i pyszne danie obiadowe dla całej rodziny? Bitki wieprzowe w sosie własnym - to jest to! Bitki wieprzowe przyrządzone ze schabu to delikatne kawałki mięsa w esencjonalnym sosie. Przypadną do gustu nawet największym niejadkom - bitki w sosie z ulubionymi dodatkami regularnie będą pojawiać się na Waszym stole.. Oto nasz sposób na to, jak zrobić bitki ze schabu.
istock
(średnia 4.44 z 177 głosów)
Jak zrobić bitki w sosie? Na początek schab na bitki wieprzowe myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym. Następnie kroimy mięso na plastry o grubości ok 1cmx1,5cm i rozbijamy tłuczkiem (tak, jak na kotlety schabowe). Rozbite plastry oprószamy z obydwu stron solą i pieprzem. Wysypujemy szklankę mąki na płaski talerz (zostawiamy jednak odrobinę do zagęszczenia sosu) i obtaczamy w niej kotlety. Rozgrzewamy olej na patelni i smażymy panierowane kotlety na złoty kolor.
Cebulę obieramy z łupin, kroimy w kostkę lub krążki i smażymy na patelni, na którym smażyliśmy bitki wieprzowe. Gdy cebula się zeszkli, dodajemy do niej obsmażone bitki. Wlewamy bulion, dodajemy ziele angielskie i liść laurowy. Całość dusimy na małym ogniu pod przykryciem przez około 45-60 minut, do momentu, aż miękkość mięsa będzie odpowiednia. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Następnie zagęszczamy sos do bitek wieprzowych. Płaską łyżkę stołową mąki mieszamy w szklance z odrobiną bulionu, w którym duszą się bitki wieprzowe, tak długo, aż pozbędziemy się grudek. Wlewamy rozrobioną z bulionem mąkę do bitek ze schabu. Na koniec dodajemy posiekaną natkę pietruszki.
Porady
- W przepisie podano bulion warzywny, ale dobry będzie także bulion drobiowy czy drobiowo-wołowy. To dobry sposób na wykorzystanie pozostałego z poprzedniego dnia rosołu. Wywar sprawi, że bitki ze schabu będą soczyste, delikatne i dobrze doprawione.
Bitki wieprzowe to danie idealne dla tych, którzy nie mają wiele czasu na gotowanie nie tylko dlatego, że jest bardzo proste w przygotowaniu, ale też dlatego, że bitki wieprzowe można przygotować z tak naprawdę każdej części wieprzowiny. Jest to łatwo dostępne mięso, które dostać możemy nawet w małych sklepach osiedlowych, a taki schab czy karkówkę (która również sprawdzi się na bitki wieprzowe) często mamy w zapasie w zamrażarkach. Poza schabem i karkówką, bitki wieprzowe możesz przyrządzić także z łopatki bądź szynki - bitki z szynki będą bardziej delikatne. Niemniej jednak to właśnie bitki ze schabu są najbardziej popularne.
Sos do bitek wieprzowych z powyższego przepisu przejmuje przede wszystkim smak mięsa oraz dodanych przypraw, dlatego jest to „sos własny”. Bitki wieprzowe możesz przygotować także w sosie pieczarkowym lub grzybowym – wystarczy, że razem z cebulą usmażysz posiekane pieczarki lub grzyby, a pod koniec duszenia dodasz pół szklanki śmietany. Dzięki śmietanie sos do bitek nie tylko zyska kremową konsystencję, ale też będzie wystarczająco gęsty bez konieczności zaprawiania mąką. Dobrym pomysłem będą także bitki w sosie koperkowym lub pomidorowym – wystarczy dodać pół szklanki przecieru pomidorowego lub dwie łyżki stołowe koncentratu pomidorowego. Bitki wieprzowe podawaj z ryżem, ziemniakami bądź kluskami śląskimi.
Zobacz także: Wieprzowina nie tylko na kotlety schabowe. Jak podać to mięso?
Komentarze