BITKI WIEPRZOWE W SOSIE WŁASNYM

Pyszne Bitki wieprzowe.

Dodany przez:

BITKI WIEPRZOWE W SOSIE WŁASNYM

Mięsne

Czas przygotowania:
Porcje:
6 porcji
Ocena:

(średnia 3.5 z 10 głosów)

Składniki

  • Składniki:
  • 1/2 kg schabu
  • 1 duża cebula
  • 2 szkół brulionu warzywno- mięsnego
  • 6 ziarenek ziela angielskiego
  • 2 liście laurowe
  • 1 łyżka mąki
  • pieprz
  • sól
  • natka pietruszki
  • olej do smażenia
  • mąka

Przygotowanie

  1. Przygotowanie:
  2. Schab myje i krojęna plastry o grubości ok 1 cm max 1,5 cm, mięso rozbijam tłuczkiem tak jak na schabowe. Opròszam z obu stron solą i pieprzem. Następnie każdy kawałek kotlecika obtaczam w mące. Nastepnie kładę na rozgrzany olej na patelnię i smażę na rumiano. Zdejmuję z patelni. Cebulę obieram i kroję w krążki, wrzucam na patelnię i smażę do zeszklenia. Do zeszklonej cebuli dodaję kotlety. Całość podlewam bulionem. Dodaję ziele angielskie, pieprz i liść laurowy. Duszę na niewielkim ogniu pod przykryciem przez 45-60 minut do miękkości. Doprawiam do smaku solą i pieprzem. Sos zagęszczam 1 łyżką mąki i odrobiną zimnej wody. Mąkę z wodą mieszamy w szklance i dopiero wlewam na patelnie, nie powstają grudki. Na koniec dodaję posiekaną natkę pietruszki.
  3. Smacznego:-)
ogórki mięso obiad sos cebula ziemniaki pietruszka
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze