Wielkanocne ciasta kojarzą nam się przede wszystkim z babką i mazurkiem. To wypieki, na które czekamy z niecierpliwością przez cały rok. Udekorowane lukrem, polewą i bakaliami, prezentują się spektakularnie pośród innych ciast i świetnie smakują w duecie z kawą lub herbatą. Recepturę na nie możemy potraktować jako inspirację, dodając swoje ulubione składniki: suszone lub kandyzowane owoce, orzechy, kakao, a nawet chałwę. Czym zachwycić gości na Wielkanoc? Podajemy sprawdzone przepisy.

Tradycyjna babka wielkanocna

Babka wielkanocna to jeden z najczęściej wybieranych świątecznych wypieków. Jest wilgotna, delikatna, skąpana w lukrze lub polewie czekoladowej, posypana płatkami migdałowymi, a dla miłośników cytrusów – udekorowana kandyzowaną skórką pomarańczy. Przepis jest prosty i łatwo go zmodyfikować, dodając do ciasta np. odrobinę soku z cytryny albo bakalie. Możemy również upiec ją w wersji bezglutenowej i wegańskiej. Szczególnie polecamy:

Wielkanocną babkę pieczemy w oryginalnej formie z ciekawym wzorem (często z kominem pośrodku), dzięki czemu będzie efektowną dekoracją naszych stołów. Warto też włożyć do piekarnika odrobinę ciasta w niewielkiej kokilce na muffinki – taka miniaturka pięknie przyozdobi koszyk ze święconką.

Słodki wielkanocny mazurek

Mazurek wielkanocny to cienki, kruchy spód na bazie masła, wypełniony słodkim kremem. Koniecznie z orzechami i kandyzowanymi owocami na wierzchu. Najczęściej wypełniamy go masą kajmakową lub czekoladową, jednak wariacji smakowych na jego temat jest wiele.
Ten wypiek jest doskonałą bazą do kuchennych eksperymentów. Możemy kruchy spód zamienić na biszkopt lub wafelki, a nawet mielone orzechy. Klasyczne kremy warto zastąpić nowoczesnymi smakami, np. orzeszkami z solonym karmelem lub lemon curd. Wśród wielu przepisów warto zwrócić uwagę na:

Czym udekorować nasz wielkanocny mazurek? Świetnym pomysłem będzie lukier, bakalie i płatki migdałów. A jeśli chcemy zaszaleć, wybierzmy kolorowe posypki, jadalne jajeczka lub fantazyjne dekoracje z czekolady.

Sprawdzone ciasta na Wielkanoc

Na tradycyjnym, wielkanocnym stole, nie może zabraknąć również słodkiej paschy – aksamitnego deseru bez pieczenia, przygotowanego z twarogu, żółtek, masła i cukru, często z dodatkiem bakalii. Możemy wzbogacić jej smak o suszone owoce, np. morele. Jeśli szukacie klasycznego przepisu, wybierzcie paschę wielkanocną z nutą aromatycznej wanilii. Znajdzie się też coś dla sympatyków czekolady – polecamy wypróbować rozkoszną paschę czekoladową.

Świąteczne wypieki to nie tylko puszyste, lukrowane babki i słodkie mazurki, które przygotowujemy raz w roku. W tym wyjątkowym czasie z chęcią sięgniemy też po ulubione, sprawdzone ciasta na Wielkanoc. Wśród nich znajdą się na pewno chrupiące ciasteczka, serniki, a nawet wykwintne torty. Koniecznie wypróbujcie przepis na: