Wielkanocne ciasta kojarzą nam się przede wszystkim z babką i mazurkiem. To wypieki, na które czekamy z niecierpliwością przez cały rok. Udekorowane lukrem, polewą i bakaliami, prezentują się spektakularnie pośród innych ciast i świetnie smakują w duecie z kawą lub herbatą. Recepturę na nie możemy potraktować jako inspirację, dodając swoje ulubione składniki: suszone lub kandyzowane owoce, orzechy, kakao, a nawet chałwę. Czym zachwycić gości na Wielkanoc? Podajemy sprawdzone przepisy.
Tradycyjna babka wielkanocna
Babka wielkanocna to jeden z najczęściej wybieranych świątecznych wypieków. Jest wilgotna, delikatna, skąpana w lukrze lub polewie czekoladowej, posypana płatkami migdałowymi, a dla miłośników cytrusów – udekorowana kandyzowaną skórką pomarańczy. Przepis jest prosty i łatwo go zmodyfikować, dodając do ciasta np. odrobinę soku z cytryny albo bakalie. Możemy również upiec ją w wersji bezglutenowej i wegańskiej. Szczególnie polecamy:
- wegańską babkę cytrynową na mleku sojowym i oleju,
- ekspresową babkę piaskową – warto do części ciasta dodać kakao i zrobić babkę marmurkową,
- babkę majonezową, która jest wyjątkowo wilgotna i delikatna,
- nieco egzotyczną i lekką babkę kokosową,
- dla miłośników gorzkiej czekolady – babkę kakaową.
Wielkanocną babkę pieczemy w oryginalnej formie z ciekawym wzorem (często z kominem pośrodku), dzięki czemu będzie efektowną dekoracją naszych stołów. Warto też włożyć do piekarnika odrobinę ciasta w niewielkiej kokilce na muffinki – taka miniaturka pięknie przyozdobi koszyk ze święconką.
Słodki wielkanocny mazurek
Mazurek wielkanocny to cienki, kruchy spód na bazie masła, wypełniony słodkim kremem. Koniecznie z orzechami i kandyzowanymi owocami na wierzchu. Najczęściej wypełniamy go masą kajmakową lub czekoladową, jednak wariacji smakowych na jego temat jest wiele.
Ten wypiek jest doskonałą bazą do kuchennych eksperymentów. Możemy kruchy spód zamienić na biszkopt lub wafelki, a nawet mielone orzechy. Klasyczne kremy warto zastąpić nowoczesnymi smakami, np. orzeszkami z solonym karmelem lub lemon curd. Wśród wielu przepisów warto zwrócić uwagę na:
- mazurek chałwowy w kształcie wielkanocnego jajka,
- mazurek pistacjowy z dodatkiem kwaskowej konfitury z malin,
- mazurek orzechowy, na wyjątkowo kruchym, makaronikowym spodzie,
- orzeźwiający mazurek cytrynowy,
- nietuzinkowy mazurek z bezą kokosową, który zachwyci miłośników śmiałych pomysłów kulinarnych.
Czym udekorować nasz wielkanocny mazurek? Świetnym pomysłem będzie lukier, bakalie i płatki migdałów. A jeśli chcemy zaszaleć, wybierzmy kolorowe posypki, jadalne jajeczka lub fantazyjne dekoracje z czekolady.
Sprawdzone ciasta na Wielkanoc
Na tradycyjnym, wielkanocnym stole, nie może zabraknąć również słodkiej paschy – aksamitnego deseru bez pieczenia, przygotowanego z twarogu, żółtek, masła i cukru, często z dodatkiem bakalii. Możemy wzbogacić jej smak o suszone owoce, np. morele. Jeśli szukacie klasycznego przepisu, wybierzcie paschę wielkanocną z nutą aromatycznej wanilii. Znajdzie się też coś dla sympatyków czekolady – polecamy wypróbować rozkoszną paschę czekoladową.
Świąteczne wypieki to nie tylko puszyste, lukrowane babki i słodkie mazurki, które przygotowujemy raz w roku. W tym wyjątkowym czasie z chęcią sięgniemy też po ulubione, sprawdzone ciasta na Wielkanoc. Wśród nich znajdą się na pewno chrupiące ciasteczka, serniki, a nawet wykwintne torty. Koniecznie wypróbujcie przepis na:
- sernik krówkowy na kruchym spodzie z herbatników,
- wielkanocny wieniec drożdżowy, udekorowany czekoladowymi pisankami,
- maślane ciasteczka wielkanocne w kształcie jajek,
- tort wielkanocny z kremem stracciatella,
- roladę bezową z bitą śmietaną i truskawkami.