Smaczne miejsca

Delivery Week
01.12.2020

Delivery Week 2 - dostawy z najlepszych restauracji prosto do twojego stołu

W tak trudnych dla branży gastronomicznej dobrymi wiadomościami musimy się dzielić! #PodanoDoDomu - powraca Delivery Week 2! Potrwa od 17 listopada do odwołania i odbędzie się w ponad 150 restauracjach w Warszawie, Krakowie, Wrocławiu, Łodzi, Poznaniu, Lublinie, Rzeszowie, Szczecinie i na Śląsku. Na https://deliveryweek.pl/ można już zamawiać 2-daniowe autorskie menu w festiwalowej cenie 39 zł. Nowością tegorocznej edycji Festiwalu są restauracje uczestniczące w Fine Dining Week - za menu zapłacimy jedyne 59 zł.

Podróż po Tajlandii
30.11.2020

Przewodnik po Tajlandii – sama lepiej bym tego nie zaplanowała

Czytając "Tajlandia. Przewodnik National Geographic" autorstwa Phila Macdonalda i Carla Parkesa bardzo szybko ułożyłam własną tajlandzką Bucket List (listę rzeczy do zrobienia przed śmiercią). Zdecydowanie wykracza ona poza spis pięknych kompleksów świątyń i rajskich wysp. Z każdą kolejną stroną dopisywałam nowe przeżycia – planuję na przykład wziąć udział w Święcie Wegetarian na Wyspie Pukhet znanego z posiłków warzywnych, tańców transowych i… samookaleczenia. Takich perełek znalazłam znacznie więcej – Nat Geo stanęło na wysokości zadania.

Kotlet Schabowy
06.11.2020

Dzień Kotleta Schabowego – Schabowy podpowiada swoje triki!

Dzień Kotleta Schabowego to okazja do poznania walorów smakowych tego dania, sprawdzonego przepisu i porad szefa kuchni, jak powinien wyglądać i smakować dobry schabowy. Jeżeli jeszcze nie słyszeliście o tym nietypowym święcie, to śpieszymy z wyjaśnieniem, że Dzień Kotleta Schabowego obchodzimy 7 listopada. Z tej okazji szef Mateusz Suchecki, współwłaściciel restauracji Schabowy na warszawskim Mokotowie, opowiada nam, czym musi się wyróżniać perfekcyjny kotlet schabowy.

Farma dyń
30.10.2020

Farma dyń i stragany pełne hokkaido. TOP4 miejsc dla dyniomaniaków

Farma dyń to jedno z najbardziej obleganych smacznych miejsc jesienią. Popularnością cieszą się też stragany wypełnione różnymi odmianami dyni. Warto pamiętać o tym, że nie tylko hokkaido jest pyszna i ładna! Oto 4 miejsca w Polsce, które polecamy odwiedzić, jeśli też uwielbicie dyniobranie z dynią piżmową i baby boo, a muskaty i odmiana dyni halloween rządzi w waszych kuchniach.

kuchnia rzymska
20.10.2020

Tradycyjna kuchnia rzymska. Makarony, oliwy czy pizza? Podpowiadamy!

Zastanawiałeś się, co jest specjalnością kuchni rzymskiej? Oczywistym jest, że jego piękno zaklęte jest w historycznych budowlach i magicznych miejscach, a majestat Wiecznego Miasta przyciąga ludzi z całego świata, którzy wciąż pragną odkrywać jego potęgę. Ale nie da się poznać Rzymu bez smakowania jego kuchni.

Kuchnia wielkopolska
02.10.2020

Pyry z gzikiem, plyndze, parzybroda i inne tradycyjne dania z Wielkopolski

Kuchnia wielkopolska w pierwszym skojarzeniu to przede wszystkim pyry, czyli ziemniaki w różnych odsłonach. Na tym jednak dania z Wielkopolski się nie kończą. Sprawdźcie, jak jadana jest parzybroda, czarna polewka czy szneki. Wszystko to okiem Poznaniaka - w5smakaChef Piotra Gąsiorowskiego.

Gdzie zjeść dania wegetariańskie w Lublinie? Oto 5 smakowitych lokali
01.10.2020

Gdzie zjeść dania wegetariańskie w Lublinie? Oto 5 smakowitych lokali

Czy wegetarianin w Lublinie będzie miał, gdzie zjeść? Zdecydowanie tak! W ostatnich latach jak grzyby po deszczu rośnie oferta lokali serwujących dania wegetariańskie. W ofercie mają zarówno roślinne klasyki, jak i zupełne nowości. Dzięki nim w Lublinie słowa tempeh, seitan czy yuba nie brzmią już tajemniczo. Oto 5 lokali z kuchnią wegetariańską, która zachwyci podniebienia bez dodatku mięsa.

kocia kawiarnia
29.09.2020

Tu wypijesz kawę z Mruczkiem. Przegląd najlepszych kocich kawiarni z całej Polski

Kocia kawiarnia to idea, która już od kilku lat prężnie rozwija się w całej Polsce. Z roku na rok pojawia się coraz więcej lokali, w których można napić się kawy w towarzystwie mruczków. Gdzie ich szukać? Koty chodzą własnymi drogami, ale my wskażemy Wam, gdzie udać się na kawę z mruczkiem. Oto nasz przewodnik po najlepszych polskich kawiarniach szlakiem kocich łap.

Kuchnia grecka
29.09.2020

Kuchnia grecka to nie tylko sałatka grecka. Poznaj przepisy

Wyrazista, pełna smaków i aromatów, zdrowa i świeża – kuchnia grecka nie ma sobie równych. Nieprzypadkowo mówi się o niej, że jest słoneczna i radosna. W cyklu "Smaczne miejsca" poznaj jej tajniki, najczęściej wykorzystywane produkty i sprawdzone przepisy, z których słynie kuchnia grecka.

Kuchnia bałkańska w Ruza Roza
03.09.2020

Kuchnia bałkańska nie tylko na wakacjach - Warszawa ma Ruza Roza

Doskonałe owoce morza, grillowane mięsa z jagnięciną na czele, chłodnik z orzechami włoskimi, a także ajran w dużych porcjach i rakija na lepsze trawienie po posiłku. Ruza Roza na warszawskiej Saskiej Kępie to miejsce dla fanów kuchni bałkańskiej - i nasz punkt obowiązkowy w cyklu "Smaczne miejsca".