Smaczne miejsca

pasztecik-slider
19.02.2020

Pasztecik szczeciński – regionalny przysmak w kultowym miejscu

Kulinarny symbol Szczecina? Wielu odpowie, że to paprykarz szczeciński, ale rodowici szczecinianie mają w sercu i na języku inne danie. To pasztecik szczeciński – obowiązkowo popijany barszczykiem. Od ponad 50 lat tłumy mieszkańców i turystów odwiedzają bar Pasztecik mieszczący się przy Alei Wojska Polskiego. W menu zaledwie kilka pozycji, ale po jednej wizycie, na pewno tam wrócicie! W cyklu „Smaczne miejsce” polecamy pasztecik szczeciński. W czym tkwi sekret jego smaku?

kalafior
14.02.2020

Jak we włoskim domu – odwiedziliśmy warszawskie Chianti

Kuchnia włoska cały czas kojarzy nam się z pizzą i makaronem. Tymczasem Włochy kryją o wiele więcej przepysznych skarbów dla łasuchów. To kuchnia produktów najwyższej jakości, a co za tym po prostu bardzo smaczna. W ramach trwającego festiwalu Fine Dining Week odwiedziliśmy Chianti i była to prawdziwa włoska uczta.

Manufaktura Czekolady we Lwowie
12.02.2020

Lwów – kuchnia z klasą, ale na luzie

Jeśli oczekujecie kuchni z gwiazdką Michelin, lepiej zmieńcie kierunek wycieczki. Jeśli zaś chcecie, żeby było miło, smacznie i przytulnie, wybraliście dobry adres. Jedzenie we Lwowie sprawi wam wiele przyjemności!

restauracje-wegetariańskie-miska-fot.iStock-min- (2)
05.02.2020

Restauracja wegetariańska – Warszawa ma się, czym pochwalić [RANKING]

Kuchnia roślinna już od pewnego czasu nie jest uważana za nudną i małowartościową. Kreatywne podejście kucharzy sprawia, że chcemy korzystać z oferty kuchni wegańskiej. A Warszawa jest miejscem szczególnie przyjaznym weganom. Restauracja wegetariańska nie jest już egzotycznym widokiem w gastronomicznym krajobrazie miasta. A Warszawa zajęła szóste miejsce według portalu Happy Cow pod względem dostosowania menu dla wegan i wegetarian. W cyklu Smaczne miejsca, przedstawiamy wybór restauracji wegańskich i wegetariańskich.

Ibiza
02.02.2020

Ibiza - smaczne miejsce nie tylko na lato!

Chyba na całym świecie panuje przekonanie, że na Ibizę - wyspę w Archipelagu Balearów - jeździ się tylko latem i wyłącznie w celach rozrywkowo-imprezowych. Tymczasem zimą warto odkryć inne jej oblicze – dopiero wtedy można w spokoju spróbować autentycznej lokalnej kuchni, w ciszy nacieszyć się pięknem plaż i odetchnąć zapachem kwiatów migdałowców. W lutowym numerze "Moje Gotowanie", w cyklu Świat na talerzu, Agnieszka i Maciej Hermann pokazują najsmaczniejsze oblicze Ibizy! Co warto wiedzieć o tym miejscu? Zapraszamy do lektury.

Zimowy Restaurant Week- Restauracja-Komu-Komu-2 (2)
17.01.2020

Zimowy Restaurant Week. Smakujemy Komu Komu

Restaurant Week na stałe wpisał się w kalendarz smakoszy w całej Polsce. Obecnie trwa edycja zimowa i skończy się 31 stycznia 2020. Każda restauracja proponuje dwie wersje menu. Zasmakowaliśmy w propozycjach restauracji Komu Komu na warszawskiej Pradze. Sprawdźcie, jakimi przysmakami nas poczęstowano.

Restaurant Week Edycja Zimowa
08.01.2020

Zimowa edycja festiwalu Restaurant Week

Restaurant Week to kulinarne wydarzenie, w trakcie którego można spróbować dań z najlepszych restauracji w Polsce. Zimowa edycja festiwalu to stołeczna akcja świąteczna Restaurant Week - Lobo Bistro, Art Sushi Stalowa czy Rest. Baczewskich to tylko niektóre z restauracji, które zapraszają na specjalne menu. Gdzie rezerwować miejsca na zimową edycją festiwalu Restaurant Week? O tym poniżej.

marzannaslider
04.12.2019

Siedlisko Folkloru Marzanna, czyli pyszności na trasie Warszawa-Lublin

Jedzenie w trasie to wyzwanie, które warto wcześniej rozplanować. O ile kanapki czy szybkie przekąski na stacji benzynowej sprawdzą się na krótsze wyprawy, o tyle w trakcie dłuższej podróży samochodem dobrze jest zatrzymać się w miejscu, gdzie zjemy smacznie, chwilę odpoczniemy i będziemy mieć chęć jechać dalej. Na trasie Warszawa-Lublin miejscem zdecydowanie wartym uwagi jest Siedlisko Folkloru Marzanna - podpowiadamy, na które pyszności z menu warto się skusić.

baoslider
23.10.2019

Bułeczki bao - testujemy azjatycki przysmak w Bao Bar

Wyrośnięte, jasne i wypełnione przysmakami bułeczki bao to jeden z azjatyckich trendów, które z powodzeniem przyjął się w Polsce. Nie brakuje lokali, które serwują bułeczki bao w różnych wersjach. Bao Bar poszedł o krok dalej i w stylu street food serwują bao burgery, azjatyckie sałatki i frytki. Przetestowaliśmy ich ofertę w cyklu Smaczne miejsca.

bistro-igrek-min
15.10.2019

Restaurant Week - Kochaj Jedzenie! Testujemy festiwalowe menu

Festiwal Restaurant Week to cykliczne święto smakoszy. W każdej restauracji, biorącej udział w imprezie, zjecie dwie różne wersje menu. My przetestowaliśmy propozycje Pełną Parą na Nowo oraz Bistra iGrek. Sprawdźcie, czy warto wybrać się do tych miejsc!