Smaczne miejsca

Knysze z ciasta drożdżowego
27.03.2020

Knysze – bieszczadzki specjał w prostym przepisie

Knysze to potrawa będąca formą pierożka, wywodząca się z kuchni wschodnioeuropejskiej. W Bieszczadach najczęściej knysze przyrządza się z farszem twarogowo-ziemniaczanym, ale to nie jedyna forma ich podania. Różne wersje łączą wspólne cechy - prostota, łatwo dostępne i niedrogie składniki. W cyklu "Smaczne miejsca" przyglądamy się bliżej tradycji i przepisowi na knysze.

Niewinni czarodzieje
05.03.2020

Niewinni czarodzieje 2.0 - Kuba Wojewódzki i jego restauracja

Niewinni czarodzieje 2.0 to restauracja, która warszawskim - i nie tylko - smakoszom dała się poznać przez nazwisko znanego dziennikarza. Ale w ten gastro projekt zaangażowany jest wyjątkowy męski duet - wspomniany Kuba Wojewódzki i Józef Krawczyk, doświadczony restaurator. Restauracja i klub w jednym znajduje się na warszawskim Powiślu, a dokładniej na terenie kolejnej modnej przestrzeni miejskiej, czyli Elektrowni Powiśle. Od otwarta kusił foodies, ale czy Niewinni czarodzieje 2.0 karmią dobrze? Sprawdziliśmy!

restauracje azjatyckie
26.02.2020

Najlepsze restauracje azjatyckie w Polsce – poleca Pyza Made in Poland

Polacy oszaleli na punkcie restauracji serwujących dania kuchni azjatyckich. Głośno siorbiąc wciągają nitki makaronu znad miski z ramenem, delektują się najlepszymi kawałkami ryby podczas uczty sushi czy chwalą kremową konsystencję ryżu na mleku z mango. Specjalistkę od azjatyckiego jedzenia, Wiktorię Górecką, czyli autorkę bloga Pyza Made in Poland zapytaliśmy o ulubione restauracje – sprawdźcie, gdzie musicie się wybrać!

pasztecik-slider
19.02.2020

Pasztecik szczeciński – regionalny przysmak w kultowym miejscu

Kulinarny symbol Szczecina? Wielu odpowie, że to paprykarz szczeciński, ale rodowici szczecinianie mają w sercu i na języku inne danie. To pasztecik szczeciński – obowiązkowo popijany barszczykiem. Od ponad 50 lat tłumy mieszkańców i turystów odwiedzają bar Pasztecik mieszczący się przy Alei Wojska Polskiego. W menu zaledwie kilka pozycji, ale po jednej wizycie, na pewno tam wrócicie! W cyklu „Smaczne miejsce” polecamy pasztecik szczeciński. W czym tkwi sekret jego smaku?

kalafior
14.02.2020

Jak we włoskim domu – odwiedziliśmy warszawskie Chianti

Kuchnia włoska cały czas kojarzy nam się z pizzą i makaronem. Tymczasem Włochy kryją o wiele więcej przepysznych skarbów dla łasuchów. To kuchnia produktów najwyższej jakości, a co za tym po prostu bardzo smaczna. W ramach trwającego festiwalu Fine Dining Week odwiedziliśmy Chianti i była to prawdziwa włoska uczta.

Manufaktura Czekolady we Lwowie
12.02.2020

Lwów – kuchnia z klasą, ale na luzie

Jeśli oczekujecie kuchni z gwiazdką Michelin, lepiej zmieńcie kierunek wycieczki. Jeśli zaś chcecie, żeby było miło, smacznie i przytulnie, wybraliście dobry adres. Jedzenie we Lwowie sprawi wam wiele przyjemności!

restauracje-wegetariańskie-miska-fot.iStock-min- (2)
05.02.2020

Restauracja wegetariańska – Warszawa ma się, czym pochwalić [RANKING]

Kuchnia roślinna już od pewnego czasu nie jest uważana za nudną i małowartościową. Kreatywne podejście kucharzy sprawia, że chcemy korzystać z oferty kuchni wegańskiej. A Warszawa jest miejscem szczególnie przyjaznym weganom. Restauracja wegetariańska nie jest już egzotycznym widokiem w gastronomicznym krajobrazie miasta. A Warszawa zajęła szóste miejsce według portalu Happy Cow pod względem dostosowania menu dla wegan i wegetarian. W cyklu Smaczne miejsca, przedstawiamy wybór restauracji wegańskich i wegetariańskich.

Ibiza
02.02.2020

Ibiza - smaczne miejsce nie tylko na lato!

Chyba na całym świecie panuje przekonanie, że na Ibizę - wyspę w Archipelagu Balearów - jeździ się tylko latem i wyłącznie w celach rozrywkowo-imprezowych. Tymczasem zimą warto odkryć inne jej oblicze – dopiero wtedy można w spokoju spróbować autentycznej lokalnej kuchni, w ciszy nacieszyć się pięknem plaż i odetchnąć zapachem kwiatów migdałowców. W lutowym numerze "Moje Gotowanie", w cyklu Świat na talerzu, Agnieszka i Maciej Hermann pokazują najsmaczniejsze oblicze Ibizy! Co warto wiedzieć o tym miejscu? Zapraszamy do lektury.

Zimowy Restaurant Week- Restauracja-Komu-Komu-2 (2)
17.01.2020

Zimowy Restaurant Week. Smakujemy Komu Komu

Restaurant Week na stałe wpisał się w kalendarz smakoszy w całej Polsce. Obecnie trwa edycja zimowa i skończy się 31 stycznia 2020. Każda restauracja proponuje dwie wersje menu. Zasmakowaliśmy w propozycjach restauracji Komu Komu na warszawskiej Pradze. Sprawdźcie, jakimi przysmakami nas poczęstowano.

Restaurant Week Edycja Zimowa
08.01.2020

Zimowa edycja festiwalu Restaurant Week

Restaurant Week to kulinarne wydarzenie, w trakcie którego można spróbować dań z najlepszych restauracji w Polsce. Zimowa edycja festiwalu to stołeczna akcja świąteczna Restaurant Week - Lobo Bistro, Art Sushi Stalowa czy Rest. Baczewskich to tylko niektóre z restauracji, które zapraszają na specjalne menu. Gdzie rezerwować miejsca na zimową edycją festiwalu Restaurant Week? O tym poniżej.