Keto chleb z mąki z siemienia lnianego z dodatkiem słonecznika to świetna alternatywa dla tradycyjnych wypieków. Jest idealny dla osób na diecie ketogenicznej, bezglutenowej, niskowęglanowej i dla każdego, kto chce się zdrowo odżywiać. Robi się go bardzo szybko , nie wymaga wyrastania, a do tego jest przyjemnie miękki i wilgotny. Wystarczy wymieszać tylko składniki i od razu jest gotowy do pieczenia. Doskonale sprawdzi się na kanapki na śniadanie czy kolację. Zachęcamy do wypróbowania przepisu na na keto chleb z chrupiącą skórką.
iStoick
(średnia 0 z 0 głosów)
Siemię lniane: mielimy na bardzo drobną mąkę.
Składniki: do miski wkładamy wszystkie suche składniki.
Jajka: myjemy pod gorącą wodą, wbijamy do miski, dodajemy wodę i mieszamy.
Mieszanie: suche i mokre składniki mieszamy. Odstawiamy na 5 minut, aż masa połączy się lekko.
Formowanie bochenka: keksówkę wykładamy papierem do pieczenia i przekładamy do niej ciasto chlebowe. Wierzch wyrównujemy dłonią. Można go też dodatkowo naciąć ostrym nożem.
Piekarnik: nagrzewamy go do 180°C.
Pieczenie: keto chleb pieczemy na środkowej półce 60 minut. Studzimy na kratce.
Porady
- Zamiast mielić siemię lniane możemy kupić już zmielone, gotowe do użycia.
- Zamiast słonecznika możemy dodać np. pestki dyni, ulubione orzechy, żurawinę.
- Wierzch keto chleba możemy posypać ziarnami, wcześniej smarując go rozmąconym jajkiem.
- Przepis nie zawiera cukru ani glutenu, dlatego jest doskonały jest dla osób, które muszą wyłączyć te składniki w swojej diecie.
- Keto chleb najlepiej przechowywać w lodówce. Jest wilgotny i w temperaturze pokojowej szybko spleśnieje. Można go również pokroić na kromki i zamrozić. Potrzebną nam ilość zamrożonych kromek wyciągamy wieczorem i rano mamy gotowe pieczywo. Oczywiście można zamrozić cały chleb, ale taki poporcjowany jest praktyczniejszy.
- Jeśli jesteśmy miłośnikami tostów czy grzanek możemy pieczywo podpiec w opiekaczu.
Komentarze