Keto chleb

Ocena:

4.6 (5)

  • 1 godz. 15 min.
  • dla 5 osób
  • łatwy

Keto chleb z mąki z siemienia lnianego z dodatkiem słonecznika to świetna alternatywa dla tradycyjnych wypieków. Jest idealny dla osób na diecie ketogenicznej, bezglutenowej, niskowęglanowej i dla każdego, kto chce się zdrowo odżywiać. Robi się go bardzo szybko , nie wymaga wyrastania, a do tego jest przyjemnie miękki i wilgotny. Wystarczy wymieszać tylko składniki i od razu jest gotowy do pieczenia. Doskonale sprawdzi się na kanapki na śniadanie czy kolację. Zachęcamy do wypróbowania przepisu na na keto chleb z chrupiącą skórką.

Składniki:

  • siemię lniane  165 g

  • słonecznik  50 g

  • babka płesznik  30 g

  • jajka  3 szt.

  • woda  250 ml

  • proszek do pieczenia  10 g

  • sól  10 g

Keto chleb - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Siemię lniane: mielimy na bardzo drobną mąkę.

  • Krok 2:

    Składniki: do miski wkładamy wszystkie suche składniki.

  • Krok 3:

    Jajka: myjemy pod gorącą wodą, wbijamy do miski, dodajemy wodę i mieszamy.

  • Krok 4:

    Mieszanie: suche i mokre składniki mieszamy. Odstawiamy na 5 minut, aż masa połączy się lekko.

  • Krok 5:

    Formowanie bochenka: keksówkę wykładamy papierem do pieczenia i przekładamy do niej ciasto chlebowe. Wierzch wyrównujemy dłonią. Można go też dodatkowo naciąć ostrym nożem. 

  • Krok 6:

    Piekarnik: nagrzewamy go do 180°C. 

  • Krok 7:

    Pieczenie: keto chleb pieczemy na środkowej półce 60 minut. Studzimy na kratce.

Porady

  • Zamiast mielić siemię lniane możemy kupić  już zmielone, gotowe do użycia.
  • Zamiast słonecznika możemy dodać np. pestki dyni, ulubione orzechy, żurawinę.
  • Wierzch keto chleba możemy posypać ziarnami, wcześniej smarując go rozmąconym jajkiem.
  • Przepis nie zawiera cukru ani glutenu, dlatego jest doskonały jest dla osób, które muszą wyłączyć te składniki w swojej diecie.
  • Keto chleb najlepiej przechowywać w lodówce. Jest wilgotny i w temperaturze pokojowej szybko spleśnieje. Można go również pokroić na kromki i zamrozić. Potrzebną nam ilość zamrożonych kromek wyciągamy wieczorem i rano mamy gotowe pieczywo. Oczywiście można zamrozić cały chleb, ale taki poporcjowany jest praktyczniejszy.
  • Jeśli jesteśmy miłośnikami tostów czy grzanek możemy pieczywo podpiec w opiekaczu.
Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne