Kisiel domowy lniany z mandarynkami i imbirem

Jednym z polskich superfoods jest siemię lniane. Przepisy wykorzystujące je uchodzą za naprawdę zdrowie i wartościowe. Nasiona lnu można dodawać do pieczywa, deserów oraz koktajli – są neutralne w smaku. Można przygotować z nich również domowy kisiel z siemienia lnianego. Mocno owocowy smak i piękny zapach przypasuje każdemu wielbicielowi cytrusów. W tym przepisie najlepiej wykorzystać złote siemię lniane, kisiel wyjdzie przepyszny!  

dodany przez: mojegotowanie facebook 200x200

kisiele

Czas przygotowania:
20min.
Dla ilu osób:
dla 2 osób
Poziom trudności: Łatwy
Ocena:

(średnia 4.44 z 167 głosów)


Kroki przygotowania:

  • siemię lniane złote 1.

    Siemię lniane zalewamy ok. 350 ml wrzątku i gotujemy pod przykryciem na malutkim ogniu przez 15 min. Watro do przygotowania deseru wybrać len złoty. Kisiel z siemienia lnianego zdejmujemy z ognia, leciutko studzimy, cały czas mieszając. 

  • Mandarynki 2.

    Z dwóch mandarynek wyciskamy sok, w tym celu najwygodniej będzie posłużyć się ręczną wyciskarką do cytrusów. Sok może mieć w sobie cząsteczki miąższu. Należy tylko uważać na pestki, które po przegryzieniu dają gorzki smak. Resztę owoców dzielimy na cząstki lub kroimy na plasterki. Z pomarańczy ocieramy skórkę. Kisiel z siemieniem lnianym łączymy z sokiem i kawałkami owoców. Do smaku doprawiamy otartą skórką pomarańczową, cukrem i sokiem z cytryny.

Porady

  • Jednym z najzdrowszych rodzajów nasion jest siemię lniane. Przepisy na kisiele z dodatkiem owoców to alternatywa dla wywarów z lnu, które wiele osób chorujących na żołądek musi pić rano.
  • Kisiel jemy na ciepło, najlepiej rano na czczo. Wtedy nasz żołądek rozpocznie nowy dzień nie tylko pysznie, ale i naprawdę bardzo zdrowo.
  • Przygotowując kisiel z siemienia lnianego, najlepiej wykorzystać jego złotą odmianę, która jest mniej kaloryczna, ma więcej białka i wielonasyconych kwasów tłuszczowych.
  • Należy pamiętać, aby przed otarciem skórki z pomarańczy lub mandarynki wyparzyć i dokładnie umyć owoce. Skórka z pomarańczy sprawdzi się w tym celu lepiej. Trąc skórkę z cytrusów należy uważać, aby nie zetrzeć zbyt dużo białych, gorzkich części owoców.
  • Bardzo charakterystyczny, i nie wszystkim odpowiadający, smak ma siemię lniane. Kisiel na jego bazie może jednak być wzbogacony o różne naturalne aromaty. Warto dodać do niego kilka kropel olejku pomarańczowego.
  • Kisiel z siemienia lnianego może być też doprawiony sokiem z imbiru. Wystarczy dodać kilka kropel, by imbirowa nuta podkreśliła smak deseru, ale go nie zdominowała. Jak można taki sok uzyskać? Należy zetrzeć na drobnych oczkach malutki kawałek imbiru i wycisnąć z niego sok.
     

Notka redakcyjna

Jak zrobić kisiel z siemienia lnianego?

Kisiel z siemienia lnianego to zdrowa alternatywa dla słodkiego podwieczorku. Jest lekkostrawny i ma mnóstwo dobroczynnych właściwości. Jednak to świeży, cytrusowy smak sprawia, że kisiel z siemienia lnianego jest faworytem nie tylko młodszych, ale i starszych łasuchów. Aby przygotować kisiel należy ugotować siemię lniane. Przepisy radzą, aby zalać nasiona wrzątkiem i gotować na małym ogniu 15 minut od czasu do czasu mieszając. Mandarynki należy obrać, z dwóch wycisnąć sok, a resztę pokroić. Owoce dodać do jeszcze ciepłej zawiesiny i wymieszać. Domowy kisiel z siemienia lnianego zawdzięcza swój smak dodatkom – nie może w nim zabraknąć cukru (lub jego zdrowego odpowiednika), skórki z mandarynek lub pomarańczy, olejku pomarańczowego i kwaśnego soku z cytryny.

Siemię lniane – przepisy

Siemię lniane jest bardzo zdrowe. Zawiera wiele zdrowych tłuszczy, błonnika oraz witamin. W postaci zmielonej stanowi doskonały zamiennik jajek w diecie wegańskiej, która wyklucza produkty pochodzenia zwierzęcego. Siemię lniane warto jest dodawać do naszej diety codziennie. Ciasteczka owsiane z bakaliami, wegański i bezglutenowy chleb zmieniający życie czy jaglanka jagodowa na szczęście to tylko niektóre przepisy, jak wykorzystać siemię lniane.
 

Jest sporo pomysłów, aby wykorzystać siemię lniane – przepisy znajdziecie tutaj
 

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy