Kisiel domowy lniany z mandarynkami i imbirem

Kisiel domowy to smaczna alternatywa dla wywaru z nasion lnu, który wiele osób chorujacych na żołądek musi pić rano. Przepis mile zaskoczy również tych, którzy problemów żołądkowych nie miewają.

kisiele

Czas przygotowania:
20 min.
Dla ilu osób:
dla 2 osób
Ocena:

(średnia 4.44 z 167 głosów)

Składniki:

  • 3 łyżki złotego siemienia lnianego
  • 4 mandarynki
  • otarta skórka z 1 pomarańczy
  • kilka kropli olejku pomarańczowego
  • 2 łyżeczki cukru
  • do smaku: sok z cytryny
  • mały kawałek imbiru (opcjonalnie)

Rodzaj diety:

Sposób przygotowania:

Kroki wykonania:

  • Siemię lniane zalewamy ok. 350 ml wrzątku i gotujemy pod przykryciem na malutkim ogniu przez 15 min. Zdejmujemy z ognia, leciutko studzimy, cały czas mieszając.
  • Z dwóch mandarynek wyciskamy sok, resztę dzielimy na cząstki lub kroimy na plasterki, dodajemy do ciepłego kisielu wraz z otartą skórką pomarańczową, olejkiem, cukrem i sokiem z cytryny.
  • Na koniec ścieramy na drobnych oczkach malutki kawałek imbiru i wyciskamy z niego sok, dodając do naszego kisielu – wystarczy kilka kropel, by imbirowa nuta tylko podkreśliła jego smak, a nie zdominowała.
  • Przepis pochodzi z magazynu "Moje Gotowanie" nr 2/2019

Porady

Kisiel jemy na ciepło, najlepiej rano na czczo. Wtedy nasz żołądek rozpocznie nowy dzień nie tylko pysznie, ale i naprawdę bardzo zdrowo.

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Podobne przepisy