Kisiel z siemienia lnianego

Kisiel z siemienia lnianego z cytrusami to wyjątkowo zdrowa wersja tego dobrze nam znanego deseru. Siemię lniane jest jednym z polskich superfoods, ma neutralny smak i mnóstwo wartości odżywczych. Mocno owocowy smak i piękny zapach przypadnie do gustu każdemu wielbicielowi mandarynek i pomarańczy. Podajemy prosty przepis na domowy kisiel.

dodany przez: mojegotowanie facebook 200x200

kisiele Przekąski na ciepło

Czas przygotowania:
20min.
Dla ilu osób:
dla 2 osób
Poziom trudności: łatwy
Ocena:

(średnia 4.44 z 167 głosów)

Kisiel z siemienia lnianego - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • siemię lniane złote 1.

    Siemię lniane: nasiona zalewamy ok. 350 ml wrzątku i gotujemy pod przykryciem na malutkim ogniu przez 15 min. Watro do przygotowania deseru wybrać len złoty. Kisiel z siemienia lnianego zdejmujemy z ognia, leciutko studzimy, cały czas mieszając.

  • Mandarynki 2.

    Domowy kisiel z soku: z dwóch mandarynek wyciskamy sok, w tym celu najwygodniej będzie posłużyć się ręczną wyciskarką do cytrusów. Może mieć w sobie cząsteczki miąższu. Należy tylko uważać na pestki, które po przegryzieniu dają gorzki smak. Resztę owoców dzielimy na cząstki lub kroimy na plasterki. Z pomarańczy ocieramy skórkę. Kisiel z siemieniem lnianym łączymy z sokiem i kawałkami owoców. Do smaku doprawiamy otartą skórką pomarańczową, cukrem i sokiem z cytryny.

Porady

  • Nasiona lnu można dodawać do pieczywa, deserów oraz koktajli – są neutralne w smaku.
  • Siemię lniane jest jednym z najzdrowszych rodzajów nasion. Przepisy na kisiele z dodatkiem owoców to urozmaicenie wywarów z lnu, które wiele osób chorujących na żołądek musi pić rano.
  • Kisiel domowy jemy na ciepło, najlepiej rano na czczo. Wtedy nasz żołądek rozpocznie nowy dzień nie tylko pysznie, ale i naprawdę bardzo zdrowo.
  • Przygotowując kisiel z siemienia lnianego, najlepiej wykorzystać jego złotą odmianę, która jest mniej kaloryczna, ma więcej białka i wielonasyconych kwasów tłuszczowych.
  • Należy pamiętać o wyparzeniu i dokładnym umyciu cytrusów przed otarciem skórki. Ta z pomarańczy sprawdzi się w tym celu najlepiej. Należy uważać, żeby nie zetrzeć zbyt dużo białych, gorzkich części owoców.
  • Kisiel może wzbogacony o różne naturalne aromaty. Warto dodać do niego np. kilka kropel olejku pomarańczowego.
  • Kisiel z siemienia lnianego może być też doprawiony sokiem z imbiru. Wystarczy dodać kilka kropel, by imbirowa nuta podkreśliła smak deseru, ale go nie zdominowała. Jak można taki sok uzyskać? Należy zetrzeć na drobnych oczkach malutki kawałek imbiru i wycisnąć go.
  • Kisiel owocowy to świetna propozycja na codzienny podwieczorek albo jako przekąska na przyjęcia dla dzieci.
  • Zamiast cukru warto dodać miód, syrop daktylowy lub erytrol bądź ksylitol.

Notka redakcyjna

Kisiel z siemienia lnianego – dodatki

Kisiel z siemienia lnianego to zdrowa alternatywa dla słodkiego podwieczorku. Jest lekkostrawny i ma mnóstwo dobroczynnych właściwości. Jednak to świeży, cytrusowy smak sprawia, że jest faworytem nie tylko młodszych, ale i starszych łasuchów. Jednak siemię lniane ma bardzo delikatny, ledwo wyczuwalny smak, a do tego mnóstwo dobroczynnych działań. Dlatego jest świetną bazą do zrobienia kisielu owocowego.


Pasują do niego właściwie wszystkie owoce. Najlepiej wykorzystywać te sezonowe, zimą będą to cytrusy, latem jagody, borówki, truskawki, maliny, wiśnie, a także porzeczki: biała, czerwona, czarna, jesienią – gruszki i jabłka. Sprawdzą się też owoce mrożone. Jeśli nie mamy dostępu do świeżych to z powodzeniem możemy zrobić również kisiel na bazie gotowego soku.


Siemię lniane – właściwości

Siemię lniane to niewielkie ziarenka, wyglądem nieco przypominające sezam, o kolorze brązowym lub złotym. W sklepach można kupić je w postaci nasion lub już zmielone, dostępny jest też olej. Ma wysoką zawartość błonnika, więc dobrze wpływa na trawienie, poprawia też działanie wątroby i gospodarki hormonalnej u kobiet. Zalecany jest przy dolegliwościach żołądkowych, wspomagająco przy refluksie. Jest świetnym źródłem kwasów omega-3, minerałów (selen, magnez, cynk, potas, wapń, mangan i miedź), witamin (C, E, K i z grupy B).


Siemię lniane – przepisy

Siemię lniane jest bardzo zdrowe. Zawiera wiele zdrowych tłuszczy, błonnika oraz witamin. W postaci zmielonej stanowi doskonały zamiennik jajek w diecie wegańskiej, która wyklucza produkty pochodzenia zwierzęcego. Warto dodać je do naszej codziennej diety. Ciasteczka owsiane z bakaliami, wegański i bezglutenowy chleb zmieniający życie czy jaglanka jagodowa na szczęście to tylko niektóre przepisy, jak wykorzystać siemię lniane.
 
Jest sporo pomysłów, aby wykorzystać siemię lniane – przepisy znajdziecie tutaj.

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA

Podobne przepisy